Сумські журналісти вимагають від правоохоронців перекваліфікувати і розслідувати справу про напад на Положія

Сумські журналісти вимагають від правоохоронців перекваліфікувати і розслідувати справу про напад на Положія

16 Квітня 2014
5643

Сумські журналісти вимагають від правоохоронців перекваліфікувати і розслідувати справу про напад на Положія

5643
Сумські журналісти вимагають від правоохоронців перекваліфікувати і розслідувати справу про напад на Положія
Сумські журналісти вимагають від правоохоронців перекваліфікувати і розслідувати справу про напад на Положія

Члени Сумського обласного прес-клубу вимагають від правоохоронних органів перекваліфікації справи про напад на журналіста Євгена Положія з хуліганства на умисне тяжке тілесне ушкодження чи замах на вбивство, що передбачає більш суттєве покарання.

 

«Адже відомо, що Євгенію Положію неодноразово погрожували і його родина мусила переховуватися; що місцевий осередок Партії регіонів розповсюдив список своїх ворогів, де Євген Положій був зазначений під №1», - йдеться в заяві сумських журналістів, що надійшла на адресу «Детектор медіа».

 

Також сумські журналісти вимагають від прокуратури області, обласних управлінь міліції та Служби безпеки України негайного розслідування нападу.

 

Наводимо повний текст заяви:

 

«Заява сумських журналістів

із приводу побиття головного редактора газети «Панорама»

Євгенія Положія

 

15 квітня був жорстоко побитий і травмований сумський письменник, журналіст, головний редактор газети «Панорама» Євгеній Положій.

 

Відомий своєю активною громадянською позицією, Євгеній міг не подобатися багатьом представникам нашого політикуму і соціуму. Проте застосування щодо журналіста грубої фізичної сили є недопустимим, нецивілізованим методом будь-якого з'ясування стосунків. Такі дії свідчать виключно про те, що протилежна сторона не має аргументів для суперечки, не має моралі та порядності для чесної боротьби думок і позицій.

 

Журналіст у сучасному світі є постійним об'єктом агресії з боку тих, хто не визнає демократичних цінностей, свободи слова, не хоче чути правди про себе. Відомо, як багато журналістів постраждали та продовжують зазнавати фізичного і морального тиску протягом останніх подій в Україні. Ми закликаємо колег у цей непростий час до більшої згуртованості, солідарності, до ретельнішого виконання правил професійної етики та відповідальності за свої матеріали.

 

Ми звертаємося до політичних сил, до влади та правоохоронних органів із вимогою дотримання законів і стеження за дотриманням законів щодо діяльності журналістів. Вимагаємо від прокуратури області, обласних управлінь міліції та Служби безпеки України негайного розслідування справи щодо нападу на Євгенія Положія та перекваліфікації даної справи на таку, що передбачає більш суттєве покарання, - умисне тяжке тілесне ушкодження чи замах на вбивство. Адже відомо, що Євгенію Положію неодноразово погрожували і його родина мусила переховуватися; що місцевий осередок Партії регіонів розповсюдив список своїх ворогів, де Євген Положій був зазначений під №1.

 

Необхідне постійне інформування про перебіг даної справи громадськості та ЗМІ. Вимагаємо, аби протягом тижня відбулася прес-конференція правоохоронців зі звітом щодо розслідування даної справи.

 

Прийнято на засіданні обласного прес-клубу 16 квітня 2014 року.

 

Заява відкрита для підписання.

 

На засіданні прес-клубу заяву підписали 19 осіб».

 

 

Нагадаємо, напад на Євгена Положія стався 15 квітня о 22.00 біля його будинку. Коли журналіст вийшов з власного автомобіля в гаражі, на нього напали двоє невідомих, які без жодних пояснень почали його бити, після чого зникли у невідомому напрямку. За фактом побитття журналіста правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження за ч.2 ст. 296 КК України (хуліганство), проте не виключають, що напад пов'язаний із журналістською діяльністю пана Положія.

 

Лікарі діагностували в Євгена Положія відкритий вивих та розриви м'яких тканин, струс мозку і перелом орбітальної кістки черепа (брова). Постраждалий журналіст потребує фінансової допомоги на довготривале лікування.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5643
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду