Оператор цифрового телебачення «Зеонбуд» належить Фірташу, Ахметову та сину Януковича - Томенко

Оператор цифрового телебачення «Зеонбуд» належить Фірташу, Ахметову та сину Януковича - Томенко

21 Березня 2014
10076
21 Березня 2014
11:27

Оператор цифрового телебачення «Зеонбуд» належить Фірташу, Ахметову та сину Януковича - Томенко

10076
Оператор цифрового телебачення «Зеонбуд» належить Фірташу, Ахметову та сину Януковича - Томенко
Оператор цифрового телебачення «Зеонбуд» належить Фірташу, Ахметову та сину Януковича - Томенко

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова Микола Томенко наголошує на необхідності термінової перевірки законності надання Національною радою з питань телебачення і радіомовлення ліцензій на цифрове мовлення приватній кіпрській компанії «Зеонбуд» і стверджує, що її власниками є бізнесмени Олександр Янукович, Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов. Проце йдеться у повідомленні на його офіційному сайті.

 

Микола Томенко нагадує, що неодноразово звертав увагу на непрозору схему підготовки переходу України з аналогового на цифрове мовлення.

 

Як відомо, Україна, згідно з відповідною міжнародною угодою, зобов'язана перевести телерадіомовлення з аналогових на цифрові стандарти доставки сигналу до 17 червня 2015 року. Підготовкою до переведення з аналогового на цифрове мовлення в Україні опікується приватна компанія «Зеонбуд».

 

«На сьогодні, щоб бодай зрозуміти, що ж відбувається з цифровим мовленням, хто контролює і впливає на цей процес переходу, профільний Комітет запропонував Верховній Раді розглянути Постанову про забезпечення інформаційної безпеки та суверенітету України, недопущення обмежень доступу громадян до інформації та використання радіочастотного ресурсу України у відповідності з вимогами чинного законодавства (№ 4401)», - повідомив Микола Томенко.

 

Проект Постанови, зокрема, передбачає, що Генеральна прокуратура повинна перевірити законність надання Нацрадою ліцензій на цифрове мовлення компанії «Зеонбуд» для роботи на ринку цифрового мовлення, а Антимонопольний комітет у разі виявлення випадків порушення законодавства про захист економічної конкуренції має розглянути питання щодо усунення винною особою наслідків порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Голова Комітету зауважив, що Уряд сьогодні також висловлюється за необхідність забезперечення прозорості схеми переходу України на цифрове мовлення.

 

Водночас, як стверджує Микола Томенко, вже кілька днів поспіль майже у всіх центральних газетах України на правах реклами публікуються матеріали, що український народ залишиться без телебачення, якщо відмовиться від послуг кіпрської приватної компанії «Зеонбуд».

 

«Для того, щоб зрозуміти, хто замовляє цю недешеву рекламу, треба спочатку сказати, хто є реальними власниками цієї компанії. Як кажуть експерти, структура власності виглядає таким чином: 33% - син Януковича Олександр, 33% - Дмитро Фірташ, 33% - Рінат Ахметов», - зазначив Микола Томенко.

 

За словами голови Комітету, «Д. Фірташу зараз не до цифрового мовлення, бо він займається тим, щоб не потрапити до в'язниці. Р. Ахметов зараз переживає більше, щоб Донецька область не потрапила до Росії, а тому залишається лише син Януковича, який, судячи з усього, і оплачує таку рекламу, захищаючи свій бізнес».

 

Микола Томенко переконаний, що Верховна Рада підтримає Постанову, підготовлену Комітетом з питань свободи слова. Це, на його думку, дасть можливість повернути проблему переходу на цифрове мовлення в систему державного контролю, а також зрозуміти, наскільки ця схема переходу ефективна і буде працювати в інтересах українських глядачів.

 

Нагадаємо, що одразу після встановлення нової влади в Україні Микола Томенко наголосив, що перехід на цифрове мовлення має контролювати держава, а «не «Зеонбуд» з невідомою структурою власності».

 

Водночас Іван Омелянюк, експерт із цифрового телебачення, член Міжнародної асоціації ефірного телебачення DigiTAG, заявив на «Детектор медіа», що впровадження цифрового ефірного телебачення стандарту DVB-T2 протягом останніх двох років відбувалося непрозоро, з порушеннями нормативно-правових актів і міжнародних угод. Нижче піде мова про ключові недоліки, що завадили цифровізації українського телеефіру.

 

Наприкінці лютого регіональні телерадіокомпанії закликали негайно припинити дію чинних тарифів провайдера цифрового телебачення «Зеонбуд» і зробити все можливе для їх перегляду. У відповідь компанія «Зеонбуд», яка є оператором цифрової ефірної телемережі, прийняла рішення про подовження додаткової знижки в розмірі 50 % до діючих тарифів ще на три роки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10076
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду