НСЖУ і НМПУ вимагають від влади Росії зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України

НСЖУ і НМПУ вимагають від влади Росії зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України

12 Березня 2014
3811
12 Березня 2014
16:12

НСЖУ і НМПУ вимагають від влади Росії зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України

3811
НСЖУ і НМПУ вимагають від влади Росії зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України
НСЖУ і НМПУ вимагають від влади Росії зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України

Сьогодні, 12 березня, Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) виступили із спільною заявою, у якій вимагають від органів влади Російської Федерації зупинити дії, спрямовані на перешкоджання роботі ЗМІ та журналістів у Криму та східних регіонах України.

 

«Звертаємо увагу російського Уряду та Адміністрації президента РФ на те, що сьогодні у Криму та східних регіонах України масово порушуються професійні права журналістів. Кількість порушень прав представників медіа постійно зростає: у Криму впродовж 2 діб невідомі викрали та утримували двох журналістів, є багато постраждалих колег. Співробітникам ЗМІ - працівникам як українських видань, так й іноземних - постійно погрожують, перешкоджають у висвітленні подій, відбирають та знищують професійну апаратуру, не допускають на офіційні заходи», - наголошують українські медіа організації.

 

У заяві перераховані також факти захопленні у Криму редакцій ЗМІ та офісів медіаорганізацій. Ці злочини вчиняє так звана «місцева самооборона», що має проросійські настрої. Погрожують журналістам також і російські військові.

 

НСЖУ і НМПУ зазначають,  що відповідно до багатьох міжнародних документів, працівники ЗМІ не є представниками жодної зі сторін конфлікту і виконують свої професійні обов'язки.

 

«Оскільки як для представників цих сил, так і для теперішньої кримської влади саме російська влада є надзвичайно авторитетною, ми закликаємо Уряд РФ та Адміністрацію президента оприлюднити свою офіційну позицію щодо фактів перешкоджання журналістам та щодо проявів агресії стосовно них», - закликають НСЖУ і НМПУ.

 

Українські медіаорганізації також просять вплинути на представників РФ, які причетні до подій в Україні, щоб вони під час своєї діяльності дотримувалися міжнародних стандартів та норм щодо діяльності преси, засудити прояви насильства до журналістів.

 

Далі «Детектор медіа» подає текст заяви повністю:

 

«Російська влада може зупинити прояви насильства проти журналістів у Криму та на Сході України (ЗАЯВА)

 

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка вимагають від органів влади Російської Федерації зупинити дії, спрямовані на перешкоджання роботі ЗМІ та журналістів у Криму та східних регіонах України.

 

Звертаємо увагу російського Уряду та Адміністрації президента РФ на те, що сьогодні у Криму та східних регіонах України масово порушуються професійні права журналістів. Кількість порушень прав представників медіа постійно зростає: у Криму впродовж 2 діб невідомі викрали та утримували двох журналістів, є багато постраждалих колег. Співробітникам ЗМІ - працівникам як українських видань, так й іноземних - постійно погрожують, перешкоджають у висвітленні подій, відбирають та знищують професійну апаратуру, не допускають на офіційні заходи, тощо. В Луганську нещодавно було скоєно напад на телекомпанію «Ірта». У Криму захоплювалися офіси ЗМІ та медіа-організацій. Такі безчинства здійснюють, як правило, молодики спортивної статури, які називають себе «місцевою самообороною» та мають проросійські настрої. Погрожують журналістам також і російські військові.

 

Оскільки як для представників цих сил, так і для теперішньої кримської влади саме російська влада є надзвичайно авторитетною, ми закликаємо Уряд РФ та Адміністрацію президента оприлюднити свою офіційну позицію щодо фактів перешкоджання журналістам та щодо проявів агресії стосовно них.

 

Звертаємо Вашу увагу на те, що відповідно до багатьох міжнародних документів, працівники ЗМІ не є представниками жодної зі сторін конфлікту, а тим більше - учасниками конфлікту. Вони лише виконують свої професійні обов'язки.

 

Просимо вплинути на представників РФ, які нині тим чи іншим чином причетні до подій в Україні, щоб вони під час своєї діяльності дотримувалися міжнародних стандартів та норм щодо діяльності преси, засудити прояви насильства до журналістів.

 

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка сподіваються на те, що влада Російської Федерації забезпечить необхідні заходи для безпеки журналістів і не буде сприяти ще більшому загостренню ситуації».

 

Нагадаємо, Інститут масової інформації (ІМІ) з початку російської окупації Криму зафіксував щонайменше 62 випадки грубих порушень свободи слова на півострові. Про це свідчать дані ІМІ, опубліковані на сайті організації. «Детектор медіа» також стежить за дотриманням прав журналістів у Криму та фіксує випадки порушення свободи слова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3811
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду