У Севастополі жорстоко побито журналістів. Постраждали знімальні групи «Інтера», 5-го каналу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

У Севастополі жорстоко побито журналістів. Постраждали знімальні групи «Інтера», 5-го каналу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

8 Березня 2014
17040

У Севастополі жорстоко побито журналістів. Постраждали знімальні групи «Інтера», 5-го каналу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

17040
Зламані пальці, переслідування авто зі знімальною групою та погрози з пострілами у повітря - так невідомі у мілітаризованому одязі розправлялися з українськими журналістами 7 березня
У Севастополі жорстоко побито журналістів. Постраждали знімальні групи «Інтера», 5-го каналу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)
У Севастополі жорстоко побито журналістів. Постраждали знімальні групи «Інтера», 5-го каналу (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

«Інтер» глибоко обурений фактами нападу на журналістів, що працюють у Криму, та закликає всіх, хто має вплив на забезпечення правопорядку й законності на території Автономної республіки, вжити всіх заходів для того, щоби представники ЗМІ могли безпечно виконувати свій професійний обов'язок. Про це йдеться в заяві керівника Inter Media Group Ганни Безлюдної та голови правління телеканалу «Інтер» Єгора Бенкендорфа.

 

5 канал готує запити щодо побиття в Севастополі режисера каналу Антона Локтіонова. Зокрема, як розповів у коментарі «Детектор медіа» генеральний продюсер 5-го каналу народний депутат Юрій Стець, запит буде подано до прокуратури, а ситуацію щодо нападу на журналістів у Криму розглядатиме Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

 

Представник Організації з безпеки і співпраці в Європі зі свободи засобів інформації Дуня Міятович засудила напади на журналістів у Криму та припинення трансляцій каналів на території півосторова. «Тим, хто запроваджує цензуру на засоби інформації, не місце в демократичному суспільстві. Повторюю заклик до відповідальних за правопорядок у Криму покласти край знищенню свободи преси і зробити все можливе, щоб гарантувати безпеку журналістів. Відповідальність урешті лежить саме на них», - заявила вона.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо України Богдан Червак звернувся до генерального прокурора України  Олега Махніцького щодо жорстоких нападів на журналістів у Криму. У своєму відкритому листі він вимагає невідкладно вжити заходів щодо виявлення і покарання усіх, хто посягнув на життя і здоров'я журналістів у Криму та поінформувати про це українську і зарубіжну громадськість. 

Як з`ясувала «Детектор медіа», під час зачисток у Козачій бухті Севастополя 7 березня постраждало щонайменше сім журналістів.

 

 


 

Андрій Цаплієнко (праворуч)

 

Кореспондент «Інтера» Андрій Цаплієнко та двоє операторів каналу зазнали побоїв легкої й середньої тяжкості. Його колега Олена Механік перебувала під сильним психологічним тиском та зазнала стресу.

 

Антону Локтіонову силовики  нападники також завдали тяжких побоїв і зламали пальці.

 

Грецькому журналісту Костасу Онісенку під час нападу зламали ніс і завдали побоїв.

 

Кореспондента інтернет-видання «Русская планета» Павла Нікуліна (РФ) силовики побили до крові.

 

 

 Павло Нікулін

 

 

 

 

 

Також 7 березня в Симферополі невідомі у воєнізованому вбранні напали на знімальну групу телеканалу СТБ під час прямого включення журналістів щодо ситуації в Севастополі. Вони  пошкодили техніку.



Знімальна група «Подробиць» та Костас Онісенко, перебуваючи в лікарні швидкої допомоги, давали свідчення міліції, яку викликала голова Кримської асоціації вільних журналістів Лілія Буджурова.

 

Андрій Цаплієнко в ефірі телеканалу «Інтер» заявив: на його думку, нападники виконували вказівку російської сторони з метою залякати українських журналістів та змусити їх залишити територію півострова, аби ситуація в Криму висвітлювалася однобоко.

 

Жорстокий напад на журналістів стався увечері 7 березня на території військової частини №2355 тактичної групи Крим, розташованої на території Козачої бухти у Севастополі. Там міститься командний пунк військ ПВО, що контролює для безпеки повітряний простір над півостровом, тому вторгнення невідомих військовиків, які погрожували захопити військову частину, викликало особливу увагу ЗМІ й громадських журналістів.

 

Андрій Цаплієнко зазначив, що біля частини зібралися близько 20 журналістів й активістів, у тому числі з десяток операторів. Спочатку їхня присутність навіть вплинула на військовиків, які пом`якшили тон спілкування з українською стороною.

 

Однак невдовзі, за словами журналістів та Лілії Буджурової, до частини під`їхали дві жінки, оглянули все й почали комусь телефонувати.

 

Невдовзі, за її словами, до частини прибули на 5-6 авто «дебелі міцні чоловіки»«І відразу почалося побоїще. Били всіх підряд представників ЗМІ та розбивали їм камери», - розповідає голова Кримської асоціації вільних журналістів.

 

 

Андрій Цаплієнко каже, що ці люди були одягнені у спортивний воєнізований одяг, мали на обличчях маски та від початку технічно розташувалися серед натовпу біля військової частини. Також, як з`ясувалося пізніше, нападники мали при собі пістолети Макарова й повноваження перекривати трасу, аби захопити авто з інтерівцями.

 

Очевидці подій переконані: жорстоку зачистку представників ЗМІ проводив «Беркут».  Таку версію висунув, зокрема, помічник народного депутата України та координатор Молодіжного крила партії УДАР Дмитро Білоцерковець«Російські військові протаранили ворота частини, пробралися всередину 40-50 солдатів російської армії. Заблокували командира частини, потім їм дали команду йти. Їх відхід забезпечувала типу "самооборона", по факту ж там були бійці "Беркута", які займалися зачисткою журналістів», - розповів він.

 

Такої ж думки голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко, який також був на місці подій.

 

Такі припущення відкидає ведучий каналу «2+2» та кореспондент ТСН каналу «1+1» Руслан Ярмолюк, який нещодавно повернувся з Криму. Як він розповів в інтерв`ю «Детектор медіа», з часів майдану силовики відверто маніпулюють громадською думкою, перевдягаючись в одяг із різним маркуванням та шевронами, використовуючи наліпки для погонів. Тож невідомі, які били журналістів, каже пан Руслан Ярмолюк, могли навмисне видавати себе за «Беркут».

 

Під час зачистки оператор «Інтера» отримав сильний удар у щелепу, й знімальна група «Подробиць»  вирішила доправити його до лікарні.

 

Силовики влаштували погоню за журналістами. Коли їм вдалося зупинити авто, перекривши трасу, вони застосували силу до всіх чоловіків у машині. Невідомі стріляли в повітря й погрожували журналістам, знищили техніку «Інтера» та відібрали документи, наголосивши, що тепер знають домашні адреси представників ЗМІ.

 

«Силовики кинулися за ними, підрізали, зупинили на автошляху, - ділиться пані Буджурова свідченнями постраждалих колег. - Чоловіків, у тому числі й водія,  витягли з машини. Олену Механік не чіпали. Силовики погрожували журналістам і стріляли в повітря. Потім дуже жорстоко побили - кидали на землю, били ногами, запихали до багажника авто, закривали його й погрожували, що вивезуть. Розбили всю апаратуру, відняли все - документи, телефони, особисті речі, а потім кинули на дорозі. Журналісти майже всі лишилися без засобів зв`язку - приміром, у Андрія Цаплієнка було три телефони, і всі було знищено».

 

Після побиття журналістам  дозволили поїхати до лікарні швидкої допомоги у Севастополі на цьому ж авто.

 

Нагадаємо, Лілія Буджурова розповіла про жорстоку розправу над журналістами у Севастополі 7 березня під час прямого ефіру ток-шоу «Шутер live» на Першому національному. Після цього вона та інші журналісти почали шукати знімальну групу «Подробиць» по всьому місту. Тривалий час про них не було відомо нічого, а телефони не відповідали.

 

Під час понад півгодинного включення в ефірі «Шустер live» самопроголошений прем'єр Криму Сергій Аксьонов наголосив, що обстановка на території півострова спокійна, а на зазначену військову частину ніхто не нападає.

 

Під час захоплення частини на місці інциденту перебували чимало інших українських та іноземних журналістів. «Детектор медіа» продовжує з`ясовувати обставини порушення прав представників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - http://podrobnosti.ua, http://news.bigmir.net,  http://www.theinsider.ua

Відео - EvromaidanSOS, Павла Нікуліна 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17040
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Синичка
3693 дн. тому
Это все делается, чтобы показать, если такое начнется в России , то будет жестоко подавлено, этот бунт людей. Путин просто очень этого боится и поэтому дошел до такой низости, что его шестерки из числа выродков избивают журналистов.
Дин Экс
3694 дн. тому
Типичная руськая традиция: бей своих, что б чужие боялись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду