Наталія Лигачова: російські ЗМІ називали український Майдан «раєм для  злочинців»

Наталія Лигачова: російські ЗМІ називали український Майдан «раєм для злочинців»

4 Березня 2014
6629

Наталія Лигачова: російські ЗМІ називали український Майдан «раєм для злочинців»

6629
Наталія Лигачова: російські ЗМІ називали український Майдан «раєм для  злочинців»
Наталія Лигачова: російські ЗМІ називали український Майдан «раєм для  злочинців»

Кремлівські пропагандисти протягом усього періоду масових протестів України бомбували населення Криму і Південного Сходу України, а також Росії трьома основними меседжами. Про це сказала шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лигачова під час прес-конференції на тему: «Україна у стані інформаційної війни: маніпуляції і викривлення інформації російськими ЗМІ», що відбулася 4 березня в «Укрінформі».

 

Перший меседж: лідери опозиції не контролюють натовп екстремістів, головними керівними силами протестів стали ультраправі антиросійські сили. «Головорізи, ультраправі, екстремісти, радикали» - саме так називали протестувальників російські канали і деякі українські телеканали.

 

Другий меседж був найпоширенішим: російські ЗМІ всіляко гіперболізували насилля і, начебто,  фашистські настрої з боку учасників протесту і абсолютно замовчували факти міліцейського свавілля.

 

Третій меседж: Захід активно втручається і підтримує безчинства в Україні. В поширенні цього меседжа російським телеканалам часто допомагали українські політики з Партії регіонів, КПУ, а також українські політтехнологи.  

 

На підтвердження своїх слів, Наталія Лигачова навела кілька прикладів з сюжетів російських каналах, про які писала «Детектор медіа».

 

Наприклад, такі:

 

«Первый канал»

Вечерние новости, 20.01.2014, 18.00

Ведущая Анна Павлова

 

ВЕДУЩИЙ: В центре Киева сегодня возобновились столкновения между сторонниками оппозиции и сотрудниками правоохранительных органов. На улице Грушевского, перекрытой сгоревшими автобусами, сейчас находятся несколько тысяч протестующих. Минувшей ночью там и на соседней Европейской площади произошли настоящие уличные бои. Демонстранты избивали спецназовцев, забрасывали булыжниками и поджигали милицейские машины.

 

КОРР. Виталий Ткаченко: Ночью здесь шли настоящие бои, не прекращающийся град камней. Металлические щиты не спасали бойцов "Беркута" от горючей смеси. Вот одного из сотрудников милиции валят с ног, уже лежачого бьют дубинками и металлическими прутьями. Еще двоих выдергивают из оцепления и тоже избивают чем попало. Вот толпа схватила еще одного, с разбитой головой. Вызволить бойцов удастся только после нескольких часов переговоров. Их госпитализировали с черепно-мозговыми травмами и переломанными ребрами. За ночь ранены около ста сотрудников милиции, более 60-ти попали в больницу. Среди участников беспорядков госпитализированы 40 человек.

    

 

"Россия-1"

Вести, 20.01.2014, 14.00

Ведущая Фарида Курбангалеева.

 

ВЕДУЩИЙ: Украинская милиция задержала два десятка человек, которые минувшей ночью пытались прорваться в здание Верховной рады. Манифестанты требовали отмены законов об ужесточении ответственности за несанкционированные митинги. Впрочем, манифестантами их назвать уже сложно. По сути, это боевики, хорошо вооруженные и не поддающиеся контролю. Более 100 милиционеров получили серьезные травмы. И даже вроде бы признанные лидеры оппозиции не могли утихомирить головорезов...

 

Аргументы и факты

20.01.2014

Андрей Сидорчик: «Коричневый» мятеж на Украине

 

... В тот момент, когда на киевских улицах бесчинствовали фашисты, а медики не успевали эвакуировать раненых милиционеров, штандартенфюрер СС... простите, официальный представитель Национального совета по безопасности США Кэйтлин Хейден обвинила в эскалации конфликта власти Украины, которые, согласно заявлению, оказались "не в состоянии признать законные претензии своего народа" (...)

 

Майдан превратился в рай для откровенных уголовников, которые с удовольствием выступают в роли "борцов за свободу". Такие вот "борцы" в канун Нового года на Майдане ограбили девчонок-волонтёров, собиравших средства для больных раком. Два других активиста Майдана, ранее судимых, изнасиловали своего 17-летнего соратника - не со зла и не по политическим мотивам, а, надо думать, просто от скуки».

 

 

Комсомольская правда

24.01.2014

 

Народный депутат Украины Олег Царев: Идет захват города-героя украинскими фашистскими формированиями

 

Украинский парламентарий в эфире ТВ и Радио «Комсомольская правда» рассказал о том, что происходит в центре украинской столицы и чего стоит ждать дальше (...)

 

- По майдану ходят люди с нацистской символикой, с щитами, на которых начертано 1488, а это зашифрованное приветствие Адольфа Гитлера. Откуда в Киеве появились фашистские выкормыши?

- Европа должна очень хорошо понимать, что там собрались неонацисты. И видеть лозунги «Украина понад усе!» («Украина превыше всего!» - Ред.), «Слава нации», «Смерть врагам!» и другие. «Слава Украине - героям слава» - это приветствие бандеровцев. Должна, но понимает ли? «Слава нации - смерть врага» - надо знать, что враги - это бойцы Красной Армии. Символика, риторика, лозунги, сегодня майдан - это фашистская идеология, фашистская символика. Захватив Киевсовет, они первым делом повесили портрет Бандеры. Точь-в-точь, как фашисты, вступив в Киев, поставили лестницу, набросив памятнику Ленину веревку на шею, и сбросили его, современные подражатели сбрасывают памятник Ленину. Фактически сейчас происходит захват города-героя Киева украинскими фашистскими формированиями.

 

 - А кто стоит за этим?

- Все это называется правый сектор: организация «Тризуб», «УНА-УНСО». Существуют даже русскоязычные бандеровцы. Кстати, в последнее время стали приезжать инструкторы и из России - говорят на русском и выглядят, как кавказцы.

 

За  словами Наталії Лигачової, водночас російськими ЗМІ повністю замовчувалося такі теми, як:

 - викрадення і катування активістів.

 - тортури до затриманих, зокрема поранених, з боку бійців спецпідрозділів.

 -  масова підтримка Майдану киянами попри насильницький характер протесту.

 -  виступи мешканців Запоріжжя та Дніпропетровська на підтримку ЄвроМайдану.

 - відсутність насильства та напруженості в регіонах, де протестувальники захоплювали ОДА.

 

«Західні ЗМІ роблять помилку, коли починають користуватися меседжами російських ЗМІ замість того, щоб самим приїжджати сюди чи брати інформацію з українських медіа», -сказала Лигачова.

 

Вона розповіла про найбільш кричущий випадок маніпуляції, наслідком якого стало переконання кримчан в тому, що до них їдуть бандерівці наводити порядок.

 

«Насправді 24 лютого в ефірі каналу 112 представник правого сектору Ігор Мосійчук  сказав, що, мовляв, якщо влада не зможе припинити сепаратистські настрої, то «Правий сектор» організує так звані поїзди дружби, згадавши практику 1991 року», -  сказала Н.Лигачова (відео програми за участю Ігоря Мосийчука можна подивитися тут).

 

«Але  російські канали і преса вирвали шматок з контексту і подали інформацію так, що  в Крим начебто ВЖЕ їдуть поїзди з бандерівцями, які, мовляв,  будуть там наводити свої порядки. Це  почали розкручувати в тому числі й севастопольські канали», - зазначила вона.

 

Наталя Лигачова  також зазначила, що провина за те, що велика частина українських громадян була дезінформована щодо подій останніх місяців, лежить й на українських каналах, які часто йшли у фарватері  кремлівської пропаганди. Зокрема, Наталія Лигачова звернулася до власника телеканалу «Україна» Ріната Ахметова з проханням зустрітися з колективом телеканалу.  «Мене засмутила вчорашня заява прес-служби цього каналу, що їхня редакційна політика не мінялася протягом всього періоду протестів в Україні і вони подавали  інформацію об'єктивно та відповідально. Ми знаємо, що це не так. Рінате Леонідовичу, зустріньтеся з колективом каналу, журналістам є що вам розповісти», - закликала шеф-редактор «Детектор медіа»,  згодом, у відповідь на запитання присутніх у залі, адресувавши це звернення й до мажоритарного власника телеканалу «Інтер» Дмитра Фірташа.

 

Під час прес-конференції було оприлюднено звернення  руху «Стоп цензурі!», який закликав іноземні ЗМІ остерігатися російської антиукраїнської пропаганди.

 

Під час заходу медіаексперти прокоментували результати моніторингу російських ЗМІ щодо висвітлення подій на Майдані. Також навели свіжі приклади маніпуляцій щодо введення російських військ у Крим. Докладний репортаж про прес-конференцію дивіться незабаром на «ВідеоТеці».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6629
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правда
3705 дн. тому
Наталия Лигачова устроила на своём некогда авторитетном сайте «рай для злочинців»
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду