НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради

НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради

28 Лютого 2014
5593

НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради

5593
НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради
НАМ закликає парламент забезпечити законність перегляду рішень Нацради

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) закликає звертає увагу народних депутатів на те, що будь-які кроки з перегляду рішень Національної ради з питань телебачення і радіомовлення мають робитися з суворим дотриманням міжнародного та українського законодавства. Відповідну заяву НАМ поширила 28 лютого.

 

«Ми погоджуємося з тим, що частина рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення має бути переглянута. В першу чергу, це стосується конкурсу на МХ-5 та визначення національного оператора цифрового телебачення», - йдеться в заяві.

 

Водночас НАМ наголошує, що конкурсні рішення можуть переглядатися виключно в судовому порядку.

 

Асоціація просить голову Комітету з питань свободи слова та інформації та голів парламентських фракцій забезпечити законність рішень парламенту у сфері телебачення і радіомовлення.

 

Наводимо текст заяви повністю:

 

«Заява Незалежної асоціації телерадіомовників

щодо ініціатив народних депутатів України про перегляд рішень

Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення

 

Впродовж останнього тижня у Верховній Раді України було запропоновано низку проектів постанов щодо вилучення частот у діючих мовників на підставі незаконності рішень попереднього складу Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Вважаємо такі ініціативи непродуманими та звертаємося до голови Комітету з питань свободи слова та інформації та всіх голів парламентських фракцій з проханням забезпечити законність рішень парламенту у сфері телебачення і радіомовлення.

 

Асоціація послідовно впродовж останніх трьох років наголошувала на численних порушеннях в діяльності Національної ради. Ми були однією з небагатьох організацій, що кожного року зверталися із ґрунтовною критикою звітів національного регулятора та наголошували увагу на заангажованість його рішень.

 

Ми погоджуємося з тим, що частина рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення має бути переглянута. В першу чергу, це стосується конкурсу на МХ-5 та визначення національного оператора цифрового телебачення. Зазначені питання є першочерговими на сьогодні, оскільки цифрова реформа добігає кінця і має бути завершена уже влітку наступного року.

 

Разом з тим, ми звертаємо увагу парламентарів на те, що будь-які кроки з перегляду рішень Національної ради мають робитися з суворим дотриманням міжнародного та українського законодавства. Необхідно пам'ятати, що конкурсні рішення можуть переглядатись виключно в судовому порядку. Невиконання всіх передбачених законом процедур дасть підстави для оскарження рішень в українських та міжнародних судах, та може бути розцінене як пряме порушення ст. 10 Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Все це може дестабілізувати ситуацію, що позначиться на ринку телерадіомовлення в цілому. Лише бездоганні з точки зору законності та прозорості рішення можуть стати запорукою подальшого розвитку нашої галузі.

 

Просимо враховувати викладену вище позицію асоціації під час розгляду питань щодо перегляду рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення».

 

Нагадаємо, що народні депутати від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко й Олександр Мирний пропонують забрати частоти в ДП «Новий обрій» (Super Radio) і передати їх на позаконкурсній основі Національній радіокомпанії України (НРКУ). Про це йдеться в проекті постанови № 4292 «Про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України», яку «свободівці» зареєстрували 26 лютого.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5593
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду