Комітет свободи слова хоче попередити провайдерів і рекомендувати Нацраді забороняти ретрансляцію каналів, які загрожують нацбезпеці

Комітет свободи слова хоче попередити провайдерів і рекомендувати Нацраді забороняти ретрансляцію каналів, які загрожують нацбезпеці

27 Лютого 2014
6614

Комітет свободи слова хоче попередити провайдерів і рекомендувати Нацраді забороняти ретрансляцію каналів, які загрожують нацбезпеці

6614
Комітет свободи слова хоче попередити провайдерів і рекомендувати Нацраді забороняти ретрансляцію каналів, які загрожують нацбезпеці
Комітет свободи слова хоче попередити провайдерів і рекомендувати Нацраді забороняти ретрансляцію каналів, які загрожують нацбезпеці

Парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації хоче попередити провайдерів про кримінальну відповідальність за поширення ними у своїх телемережах телерадіопрограм, які пропагують культ жорстокості, національної нетерпимості та дискримінації. Відповідний проект рішення обговорили на засіданні 27 лютого члени комітету за відсутності кворуму (присутніми були лише п'ятеро членів комітету). Депутати мають намір зібрати голоси для ухвалення рішення в кулуарах Верховної Ради найближчими днями.

 

Комітет хоче рекомендувати Нацраді з питань телебачення і радіомовлення ретельно вивчати повідомлення про ретрансляцію а кабельних мережах України програм окремих іноземних мовників, у яких поширюється інформація, що загрожує національній безпеці України, пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації, та забороняти ретрансляцію відповідних телеканалів на підставі мотивованих рішень.

 

У разі відсутності повноважного складу Нацради комітет рекомендуватиме апарату Нацради надсилати до комітету всі виявлені в ході моніторингів дані про порушення провайдерами вимог щодо заборони поширення суспільно небезпечної інформації, поширення якої містить ознаки відповідних складів злочинів (пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації, а також поширення порнографічної продукції).

 

Також комітет має намір роз'яснити провайдерам програмної послуги, що:

 

1. Відповідно до законодавства провайдери програмної послуги вправі без обмежень та додаткових формальностей розповсюджувати у своїх телемережах телерадіопрограми, первісна трансляція яких здійснюється мовниками, що підпадають під юрисдикцію країни-учасниці Європейської конвенції про транскордонне телебачення, або юрисдикцію іншої країни-члена Європейського Союзу.

 

2. Перелік програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і ретрансляція яких на території України не обмежується згідно з ч. 1 ст. 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», який затверджений рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення № 652 від 2 квітня 2008 року з наступними змінами і доповненнями, застосуванню не підлягає, оскільки не зареєстрований Міністерством юстиції України та відсутній у Єдиному державному реєстрі нормативних актів.

 

3. Ретрансляція провайдером програмної послуги телерадіопрограми іноземного мовника, який не підпадає під юрисдикцію країни-учасниці Європейської конвенції про транскордонне телебачення, або юрисдикцію іншої країни-члена Європейського Союзу, і щодо якої відсутнє рішення про її адаптацію до законодавства України, здійснюється провайдером на власний ризик та під персональну відповідальність.

 

4. Поширення багатоканальними телемережами провайдерів програмної послуги суспільно небезпечної інформації, вказаної в статтях 300, 301 Кримінального кодексу України, є неприпустимим незалежно від того, чи міститься програма, у передачах якої розміщена відповідна інформація, в ліцензії провайдера програмної послуги.

 

5. У випадку, якщо суспільно небезпечна інформація первісно поширюється в програмах мовників, що підпадають під дію Європейської конвенції про транскордонне телебачення, поширення таких програм багатоканальними телемережами може бути обмежене на підставі індивідуального рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення за наявності обставин, передбачених статтею 24 вказаної Конвенції.

 

6. У випадку, якщо в пакетах програм провайдера програмної послуги будуть виявлені програми іноземних мовників, які розповсюджуються без передбаченої законом адаптації і при цьому вони містять заборонену до поширення інформацію, яка, зокрема, загрожує національній безпеці України, пропагує війну, насильство, жорстокість, розпалювання міжетнічної ворожнечі, національної нетерпимості або дискримінації, Комітет з питань свободи слова та інформації або його окремі члени будуть звертатися до правоохоронних органів з метою ініціювання відповідних кримінальних проваджень.

 

Нагадаємо, що народні депутати від ВО «Свобода» зареєстрували проект постанови № 4200 про тимчасове призупинення трансляції та ретрансляції деяких телерадіопрограм, у якому пропонують призупинити трансляцію та ретрансляцію телерадіопрограм аналогового та цифрового мовлення в кабельних мережах, вироблених у державах, що не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення, окрім спеціалізованих спортивних, музичних, дитячих, культурно-мистецьких, науково-пізнавальних каналів тощо, які не містять інформаційних блоків новин.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду