В Україні постраждало більше журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті – юрист НСЖУ

В Україні постраждало більше журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті – юрист НСЖУ

19 Лютого 2014
6410

В Україні постраждало більше журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті – юрист НСЖУ

6410
В Україні постраждало більше журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті – юрист НСЖУ
В Україні постраждало більше журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті – юрист НСЖУ

Сьогодні, 19 лютого, головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України (НСЖУ), президент Асоціації медіаюристів України Тетяна Котюжинська під час засідання Міжнародної Місії солідарності завила, що за останні кілька місяців, відколи в Україні розпочалися протестні акції, постраждала більша кількість журналістів, аніж у будь-якому збройному конфлікті у світі. Про це повідомляє прес-служба НСЖУ.

 

За словами Тетяни Котюжинської, за останній час зазнали уражень і нападів настільки багато журналістів, що до списків постраждалих включають лише тих, хто має поранення та змушений був звертатися до лікарів. Тому медіаорганзація вирішила поділити постраждалих журналістів на кілька категорій: тих, хто постраждав безпосередньо від рук правоохоронців випадково, тих, кого силовики били прицільно, тих, хто постраждав від рук радикально налаштованих елементів, та тих, в кого пошкоджено техніку.

 

Пані Котюжинська повідомила членам Міжнародної місії солідарності, що хоча законодавством України передбачено відкриття проваджень за повідомленням у ЗМІ, але із 200 таких випадків відкрито всього 30 справ.

 

«Ми маємо відеопідтвердження, що під час масових акцій 19 січня силовики безпосередньо били журналістів по голові палицями, навмисно розбивали камери. Це відео є у відкритому доступі, і правоохоронці можуть порушувати за цими фактами кримінальні справи. Якщо зараз громадські організації говорять про майже 200 постраждалих журналістів, то за подіями, які відбувалися з початку Майдану і до сьогодні, порушено лише 30 справ», - наголосила Тетяна Котюжинська.

 

 

 Тетяна Котюжинська радить звертатись до Європейського суду з прав людини

 

Натомість, за її словами, справи про організацію масових безладів, до яких нібито причетні журналісти, порушувалися за тими ж таки повідомленнями ЗМІ.

 

«Для нас це явний сигнал того, що влада не збирається дотримуватися прав журналістів і проводити справжні розслідування. Тому журналістські організації вважають, що внутрішні засоби захисту - міліція, прокуратура, суд, - неефективні і рекомендують журналістам звертатися в Європейський суд з прав людини стосовно загрози життю та катувань», - сказала медіаюрист.

 

 Кількість нападів на журналістів в Україні шокує

 

Представник Незалежної медіапрофспілки Юка Гаврилова звернула увагу представників Місії на те, що міліція жодного разу не дала конкретної відповіді щодо покарань представників спецпідрозділів за побиття журналістів.

 

«Пояснюють, що не можуть з'ясувати, хто саме бив того чи іншого журналіста, бо всі спецназівці були у касках», - зазначила вона.

 

За словами пані Гаврилової, багато журналістів до всього ще й не усвідомлюють, що вони потерпілі.

 

«Якщо йому просто побили техніку, штовхали чи кудись не пускали, він це сприймає як щось буденне. За ці роки наші журналісти призвичаїлися до таких умов. Ми розуміємо, що правова свідомість журналістів низька. Але правова свідомість тих, хто начебто мусив стояти на сторожі закону, ще нижча. І це наша банальна правда», - сказала Юка Гаврилова.

 

Нагадаємо, що Місія перебуватиме в Україні два дні. 20 лютого в офісі НСЖУ заплановано проведення круглих столів з постраждалими журналістами та громадськими організаціями.

 

За даними «Детектор медіа», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року, постраждало 122 журналісти.

 

За даними «Детектор медіа»,  18-19 лютого під час висвітлення масових заворушень у центрі Києва постраждали більше трьох десятків журналістів. Журналіста газети «Вести» В'ячеслава Веремія було вбито.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6410
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду