Регіонали зареєстрували законопроект, що забороняє розповсюджувати інформацію, яка «ображає суддів»

Регіонали зареєстрували законопроект, що забороняє розповсюджувати інформацію, яка «ображає суддів»

17 Лютого 2014
5098

Регіонали зареєстрували законопроект, що забороняє розповсюджувати інформацію, яка «ображає суддів»

5098
Регіонали зареєстрували законопроект, що забороняє розповсюджувати інформацію, яка «ображає суддів»
Регіонали зареєстрували законопроект, що забороняє розповсюджувати інформацію, яка «ображає суддів»

Двоє депутатів-регіоналів Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко 13 лютого зареєстрували у Верховній Раді України проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення окремих гарантій незалежності суддів» за №4135,  відповідно до якого «розповсюдження інформації, що має образливий характер та містить зневагу до суддів»  може каратись штрафом, виправними роботами, арештом або позбавленням волі на строк до двох років. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

 

Як пояснюють автори, законопроект має на меті захистити суддів, які, за їх переконанням, останнім часом зазнають тиску.

 

«Актуальність прийняття цього законопроекту зумовлюється й тим фактом, що останнім часом набули широкого поширення випадки незаконного втручання в діяльність судових органів, тиску на суддів, застосування погроз та насильства у зв'язку зі здійсненням ними правосуддя, посягання на життя суддів, в тому числі вбивства», - йдеться у пояснювальній записці.

 

Валерій Писаренко та Володимир Пилипенко пропонують заборонити також незаконне збирання інформацію про суддів, їх родичів та членів сім'ї.

 

 

Загалом законопроект має широке поле діянь, що будуть вважатися злочинами у разі його прийняття:

-  незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про суддю, його близьких родичів чи членів сім'ї;

-  розповсюдження матеріалів або інформації, що носять явно образливий характер та демонструють зухвалу зневагу до судді або правосуддя;

-  тиск, залякування чи втручання в будь-якій іншій формі в діяльність судді, вчинені з метою помсти, перешкоджання виконанню суддею службових обов'язків чи з метою добитися винесення неправосудного рішення,

-  публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій.

 

Порушення вищесказаних пунктів може каратися штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років. 

 

Як зауважив у своєму блозі на «Українській правді» народний депутат фракції «УДАР» Валерій Карпунцов, прийняття цього законопроекту означатиме визнання «криміналом розповсюдження будь-якої інформації не тільки про конкретного суддю, а про «правосуддя» загалом».

 

«Сказав, що суддя, на твій погляд, виніс необґрунтоване рішення - отримуй два роки позбавлення волі, бо це образило суддю. Переслав комусь по електронній пошті чиюсь статтю, в якій критикується вітчизняне «правосуддя» - отримуй ті ж два або ж усі чотири роки позбавлення волі», - написав пан Карапунцов.

 

Нагадаємо, 31 січня Президент України Віктор Янукович  підписав закон про відміну «диктаторських» законів 16 січня. Серед цих законів є закон Колесніченка-Олійника (№ законопроекту 3879), що забороняв «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї.

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5098
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду