Держдепартамент США серйозно стурбований зростанням залякування ЗМІ та ГО в Україні

15 Лютого 2014
4480

Держдепартамент США серйозно стурбований зростанням залякування ЗМІ та ГО в Україні

4480
Держдепартамент США серйозно стурбований зростанням залякування ЗМІ  та ГО в Україні

У Державному департаменті США «серйозно стурбовані зростанням залякування ЗМІ та організацій громадянського суспільства в Україні, які виступають за основоположні принципи демократії та належного управління». Про це йдеться в заяві, поширеній в п’ятницю ввечері, повідомляє «Радіо Свобода».

 

Представники Держдепу також ві тають оголошення про звільнення всіх осіб, затриманих під час протестів на Євромайдані, і схвалюють рішення опозиції звільнити зайняті адміністративні будівлі: «Ми вважаємо це важливим кроком до деескалації напруженості і створення простору для мирного, ненасильницького вирішення політичної кризи в Україні».


З метою подальшого зміцнення довіри Держдепартамент закликав уряд України «припинити всі розслідування, арешти, затримання та судове переслідування демонстрантів і активістів громадянського суспільства, по’вязаних з протестами євромайдану».

 

Нагадаємо, Україна посіла 127 місце із 180-ти у щорічному Індексі свободи преси, укладеному міжнародною правозахисною організацією «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) на 2014 рік.

 

За даними «Детектор медіа», у Києві та регіонах за весь час висвітлення подій на Євромайданах, з листопада 2013 року по 3 лютого 2014 року постраждав 121 журналіст.

 

Як відзначив у своєму річному звіті міжнародний Комітет захисту журналістів, попри свій статус головування в ОБСЄ, Україна зробила мало для просування свободи преси в регіоні. Вперше від початку незалежності України експерти спостерігають таку погану ситуацію щодо свободи преси та умов роботи журналістів. 

 

Протягом останніх місяців в Україні чиниться тиск і на громадські організації. Так,  міністерство внутрішніх справ проводить проводить кримінальне провадження щодо громадської організації Центр UA за статтею про «відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом».

 

Центр UA є відомою організацією громадянського суспільства, яка здійснює низку проектів, спрямованих на розвиток демократичних інституцій в Україні. Зокрема, Центр UA є ініціатором руху ЧЕСНО та скандального фільму про Межигір'я «Відкритий доступ», а його члени брали активну участь у подіях навколо євромайдану. Також члени організації є спізасновниками важливих громадських ініціатив: Партнерства «Новий Громадянин», руху «Стоп Цензурі!», коаліції «За чесний Референдум» та інших. Також нещодавно Центр UA розпочав масштабний проект персональних розслідувань корупції щодо усіх членів уряду разом з журналістами Слідство.інфо та бюро «Свідомо» для Української правди, зокрема особисто про міністра Захарченка.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4480
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду