Силовики били і роздягали на морозі фотографа, що знімав снайперів і як «Беркут» кидає «коктейлі Молотова»

Силовики били і роздягали на морозі фотографа, що знімав снайперів і як «Беркут» кидає «коктейлі Молотова»

11 Лютого 2014
7138

Силовики били і роздягали на морозі фотографа, що знімав снайперів і як «Беркут» кидає «коктейлі Молотова»

7138
Силовики били і роздягали на морозі фотографа, що знімав снайперів і як «Беркут» кидає «коктейлі Молотова»
Силовики били і роздягали на морозі фотографа, що знімав снайперів і як «Беркут» кидає «коктейлі Молотова»

Затриманий та побитий 22 січня під час сутичок на вулиці Грушевського в Києві львівський фотограф Мар'ян Гаврилів знімав снайперів, набої, яким вони стріляли, та як «Беркут» кидає у протестувальників «коктейлі Молотова». Про це фотограф розповів у інтерв'ю газеті «День».

 

Фотограф переконаний, що знімаючи спецзасоби, які використовували силовики, він піддавав себе небезпеці. Журналістка «Дня» Тетяна Катриченко зауважила, що Мар'ян Гаврилів мав не лише професійний фотоапарат, а й зум-об'єктив надвеликого збільшення.

 

«Я фотографував, які гранати кидала міліція, якими патронами стріляли по людях. Я розумів, що деякі з них були заборонені для використання у тих обставинах. І потім я відійшов на Майдан. Але десь о пів на другу дня я повернувся на Грушевського до готелю «Дніпро» - не йшов далі. У мене мало бути дуже багато цікавих знімків. Я думаю, що снайперам не сподобалося, що саме я знімав. Але, на жаль, ці знімки я вже ніколи не побачу», - розповів фотограф.

 

Пана Гавриліва затримали, коли «Беркут» пішов у наступ, фотографа збили з ніг.

 

«Скільки мене тоді били лежачого, не можу сказати. Пам'ятаю, як мене підняли, а потім різко та сильно вдарили у ліву щоку. Одразу ж вдарили і по переніссю. Є фотографії мого затримання - журналісти надали їх моєму адвокатові. На них видно, що я не опирався бійцям «Беркуту», не нападав на них з битою, не був у стані алкогольного сп'яніння, як записано у рапортах», - сказав медійник.

 

Мар'ян Гаврилів розповів, що коли «Беркут» перевів його через кордон правоохоронців, то почали з'ясовувати, хто він, вилучати речі, одяг, бити.

 

«Двоє тримали, а третій наніс мені два дуже сильні удари по обличчю. Я думаю, що вони і стали катастрофічними. Били дубинками по тілу. Пізніше, у лікарні, я побачив, що плечі, сідниця, нога з одного боку були не сині, а фіолетові. Потім ще дістав палицею по шиї. А згодом ребром долоні по ній ж. Цей біль досі відчуваю. Я не знаю, як довго це би продовжувалося, на той час у мене обличчя було залите кров'ю, якби не прийшов якийсь офіцер - витерши очі від крові, я побачив, що у нього була велика зірка на погонах. Той сказав: «Что вы делаете? Оденьте его». Це було не биття, а катування. На морозі роздягли. Я не просив мене не бити, я просив віддати мені одяг, бо мороз був сильний», - йдеться в інтерв'ю фотографа.

 

Коли Мар'яну Гавриліву викликали швидку, то лікарі, за словами постраждалого, не надто поспішали надати йому медичну допомогу, проте хотіли якнайшвидше взяти аналіз крові, щоб, ймовірно, потім сфальсифікувати аналізи і заявити, що фотограф був у нетверезому стані. 

 

«Нарешті викликали «швидку». Але лікарі нічого не робили. Я попросив у них вологу серветку, але навіть її не отримав. Тоді я вже втратив відчуття часу. «Швидка» з конвоєм везла мене у лікарню на Підвисоцького. Там зробили рентген. Хотіли взяти кров - я відмовився. І не дарма так зробив, бо могли у висновках написати що завгодно - у справі ж записано, що я був у стані алкогольного сп'яніння. Лікарі сказали, що у мене невеличка тріщинка, є кілька гематом - і все...», - розповів пан Гаврилів.

 

Наразі фотограф, у якого було діагностовано черепно-мозкову травму закритого типу зі струсом мозку, зламано гайморову кістку, зламано ніс зі зміщенням, численні гематоми, хотів би потрапити на лікування до Польщі. Йому потрібно зробити, щонайменше, дві операції.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», пана Гавриліва затримали 22 січня у Києві, коли він знімав сутички на вул. Грушевського. Разом з багатьма іншими учасниками протестів, фотографа силоміць затягли за шеренги силовиків. Його кинули в автозак, побили і відібрали телефон. Через тяжкість отриманих пошкоджень під час відбування арешту фотограф був доправлений до лікарні.

 

24 січня Оболонський суд міста Києва ухвалив рішення про арешт Мар`яна Гавриліва на два місяці в якості запобіжного заходу. 5 лютого Апеляційний суд Києва відмовився розглядати апеляцію пана Гавриліва, оскільки суду не було представлено офіційного документа, який би засвідчував, що фотограф перебуває на лікуванні у лікарні швидкої допомоги.

 

7 лютого Прокуратура Києва внесла до Оболонського райсуду столиці клопотання щодо пом'якшення запобіжного заходу з тримання під вартою пана Гавриліва на домашній арешт.

 

Нагадаємо, 8 лютого  Мар'яна Гавриліва звільнили з СІЗО.  Наразі він перебуватиме під домашнім арештом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7138
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду