Міліція не пускала журналістів на представлення нового голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

Міліція не пускала журналістів на представлення нового голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

6 Лютого 2014
5233

Міліція не пускала журналістів на представлення нового голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

5233
Міліція не пускала журналістів на представлення нового голови Волинської ОДА (ВІДЕО)
Міліція не пускала журналістів на представлення нового голови Волинської ОДА (ВІДЕО)

Сьогодні, 6 лютого, журналісти низки ЗМІ не змогли потрапити до приміщення Волинської обласної ради, де відбулось представлення нового голови Волинської обласної державної адміністрації (ОДА) Олександра Башкаленка. Про це повідомляє портал «Четверта влада».

 

Міліціонери перекрили вхід до приміщення Волинської ОДА і пропускали журналістів вибірково, за списком. На вимогу пред'явити посвідчення і пояснити, на якій підставі не пускають співробітників ЗМІ, правоохоронці не відповідали або рекомендували адресувати всі питання прес-службі. Водночас деякі журналісти, які були в списку, мовчки проходили повз міліціонерів і не реагували на порушення прав їх колег.

 

Речник УМВС Волині Оксана Блищик відмовилась пояснити, чому журналістів не пускають, і сказала, щоб журналісти писали інформаційний запит з цього приводу.  Як зазначає портал, жоден закон України не дає права речниці УМВС вимагати від журналістів письмового запиту замість усного.

 

Журналістка «Четвертої влади» зателефонувала у міліцію і повідомила, що біля облдержадміністрації відбувається злочин за статтею «Перешкоджання журналістській діяльності», однак за 40 хвилин на виклик ніхто не приїхав.

 

Керівник прес-служби Волинської ОДА Галина Денисюк пояснила «Четвертій владі», що пропускали тільки тих журналістів, хто поіменно акредитовувався напередодні.

 

 

Медіаюрист Інституту розвитку регіональної преси Олександр Бурмагін прокоментував факт порушення прав журналістів і пояснив, що зазначені дії посадових або службових осіб містять ознаки складу злочину ст.171 КК України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів», яка передбачає відповідальність у вигляді штрафу 850 грн., або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

За його словами, ч.2 ст.25 Закону України «Про інформацію» чітко гарантує кожному журналістові право безперешкодно відвідувати приміщення суб`єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться. Законодавством також заборонено будь-яку дискримінацію учасників інформаційних відносин: не можна одних представників ЗМІ допускати на захід, а іншим забороняти.

 

Водночас акредитація є добровільною справою журналістів, і закон не робить відмінностей щодо акредитованих і неакредитованих журналістів.

 

Частина 1 статті 26 Закону України «Про інформацію» передбачає, що: «Відсутність акредитації не може бути підставою для відмови в допуску журналіста, працівника засобу масової інформації на відкриті заходи, що проводить суб`єкт владних повноважень».

 

«Четверта влада» готує заяву про злочин щодо перешкоджання журналістської діяльності (стаття 171 Кримінального кодексу України) на ім`я начальника УМВС у Волинській області Олександра Терещука та скаргу на діяльність міліціонерів, які не приїхали на виклик.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду