Журналісти, що постраждали від «Беркуту» в Черкасах,  вимагають покарати винних

Журналісти, що постраждали від «Беркуту» в Черкасах, вимагають покарати винних

29 Січня 2014
4878

Журналісти, що постраждали від «Беркуту» в Черкасах, вимагають покарати винних

4878
Журналісти, що постраждали від «Беркуту» в Черкасах,  вимагають покарати винних
Журналісти, що постраждали від «Беркуту» в Черкасах,  вимагають покарати винних

Черкаські журналісти  передали керівництву обласного управління міліції звернення з вимогою «Не бийте нас, ми журналісти!». Про це повідомляє прес-служба Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

 

У зверненні журналістів до керівництва обласної міліції наводяться факти жорстокого побиття журналістів представниками правоохоронних органів під час масових акцій, які відбувалися у Черкасах. Співробітники ЗМІ вимагають припинити насильство до колег та покарати винних у цих інцидентах.

 

Ініціатором звернення виступила обласна організація Спілки журналістів. Свої підписи поставили 78 працівників ЗМІ, зокрема, ОДТРК «Рось», ТРК «Вікка», газет «Вечірні Черкаси», «Черкаський край», «Акцент», «Нова Молодь Черкащини», інформаційного агентства «Прочерк», власкори національних медіа та інші.

 

Із журналістами, які принесли заяву, зустрівся начальник управління громадської безпеки УМВС України в Черкаській області Володимир Іващенко.

 

Відповідальний секретар обласної організації НСЖУ Василь Трохименко заявив про позицію Спілки, що обурена насильством щодо колег  та відсутністю реакції з боку керівництва обласної міліції. На зустрічі були також журналісти, які зазнали побиття від «беркутівців», зокрема, Станіслав Кухарчук («Інтер»), Сергій Єфімов (ТРК «Вікка»). Вони розповіли про подробиці нападів.

 

«Журналісти звернули увагу, що захисні жилети «преса» стали не елементом захисту, а мішенню для «беркутівців», - зазначив Василь Трохименко.

 

Володимир Іващенко запевнив, що буде проведено належне розслідування цих випадків, а винні будуть покарані. Утім, черкаські журналісти до запевнень міліції ставляться досить скептично.

 

За словами шеф-редактора «Вікка-новини» Вікторії Курченко, свого часу журналісти вже подавали заяву у прокуратуру, коли їм перешкоджали потрапити на сесію обласної ради правоохоронці та «тітушки». Однак «адекватного реагування» на це так і не було.

 

Журналіст газети «Вечірні Черкаси» Тетяна Мартинова кілька разів стикалася в своїй роботі з грубим поводженням представників правоохоронних органів. Після скарги до керівництва міліції на місцевому рівні ситуація поліпшилася. Однак нинішній інцидент з «беркутівцями», що були привезені з інших регіонів для зачистки майдану, журналістку обурив.

 

«Я ішла туди вже не як журналістка, а як черкащанка і просила зробити висновки, бо ці звірі, які зачищали черкаський майдан, поїдуть, а ми залишимося в одному місті і будемо далі працювати. Володимир Іващенко обіцяв розібратися, однак цей «Беркут» йому не підпорядковується, тому виникають сумніви, що винні будуть покарані», - каже вона.

 

Голова Черкаської обласної організації Спілки журналістів, перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко переконаний: у будь-якому разі журналістська спільнота не повинна мовчати, якщо трапляються  такі інциденти з колегами: «Ми не маємо силових важелів впливу, але через свою громадянську позицію можемо привернути увагу суспільства до проблеми. Вже двічі журналісти влаштовували пікети під обласним управлінням МВС, а цього разу вирішили зібрати підписи та офіційно передати звернення до головних правоохоронців області. І те, що свої підписи поставили десятки журналістів, свідчить про солідарність у вимозі забезпечити журналістам захист від агресії представників силових структур».

 

Нагадаємо, 27 січня у Черкасах  під час розгону мітингу коло Обласної державної адміністрації «Беркут» жорстоко побив журналіста каналу «Інтер»  Станіслава Кухарчука. Оператору ТРК «Вікка» Сергію Єфімову розбили камеру. Також постраждали двоє працівників польського каналу «Белсат», які є членами Польської спілки журналістів. Сергій Марчик був поранений «беркутівцями», лікарі йому наклали 11 швів на голову, його колегу Юрія Висоцького затримали. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4878
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду