Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за «закон Колесніченка-Олійника»

Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за «закон Колесніченка-Олійника»

23 Січня 2014
6820

Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за «закон Колесніченка-Олійника»

6820
Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за «закон Колесніченка-Олійника»
Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за «закон Колесніченка-Олійника»

Голова Комітету з питань свободи слова Микола Томенко пропонує позафракційним депутатам відкликати свої голоси за Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879. Про це йдеться на сайті політика.

 

Голова парламентського Комітету вважає, що цей закон «робить усіх громадян та журналістів потенційними злочинцями».

 

На переконання Томенка, сьогодні у справі повернення України на цивілізований, демократичний шлях важливу роль можуть відіграти депутати-мажоритарники, які мають меншу залежність від влади,  досі не увійшли до складу Партії регіонів і лишаються позафракційними. У першу чергу це стосується делегітимізації найбільш скандального закону № 3879 Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян», що був ухвалений у 16 січня.

 

За цей закон, що, як зазначає пан Томенко, був розкритикований усіма українськими та європейськими організаціями, і суперечливі та скандальні норми якого роблять ледь не всіх громадян та журналістів потенційними злочинцями, проголосувало 239 народних депутатів. Серед них 204 депутати від Партії регіонів, 32 комуністи та 18 позафракційних.

 

«Не є таємницею, що в ситуації, в якій знаходилася Верховна Рада під час голосування законопроектів 16 січня, яких ніхто не читав, які не обговорювались на засіданнях комітетів, і яких не було в порядку денному, то зрозуміло, що абсолютна більшість депутатів просто не знали, за що вони голосують», - зауважив Микола Томенко.

 

«Мені немає потреби зараз звертатися до членів Партії регіонів та комуністів, це - на їхній совісті. Натомість я звертаюсь до позафракційних, бо переконаний, що їхнє голосування не було свідомим, оскільки більшість їх не читала цей законопроект і не розуміла, за що голосує», - зазначив він.

 

Микола Томенко закликає позафракційних депутатів, зокрема, Володимира Литвина, Ігоря Єремеєва, Віктора Тимошенка, а також колишніх депутатів фракції «Батьківщина» Василя Кравчука, Андрія та Олександра Табалових, В'ячеслава Кутового та інших, і новообраних депутатів Михайла Поплавського та Віктора Пилипишина відкликати свої голоси і таким чином делегітимізувати скандальний закон. Це дозволить найближчим часом його скасувати як такий, що будує поліцейську державу в Україні.

 

Нагадаємо, 16 січня Верховна Рада з порушенням процедури ухвалила,а 17 січня президент Віктор Янукович підписав закон №3879 Колесніченка-Олійника, що обмежує права громадян на мирні зібрання і свободу слова. Зокрема, встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняєпоширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій,дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє«незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

Як писала «Детектор медіа», журналісти склали петицію та збирають підписи за скасування ухвалених 16 січня законів, які називають «законами Колесніченка-Олійника». 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6820
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду