Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають від Європи санкцій щодо української влади

22 Січня 2014
4845

Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають від Європи санкцій щодо української влади

4845
Міжнародна і Європейська федерації журналістів вимагають від Європи санкцій щодо української влади

Український уряд вживає все більше заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики. А Президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, голова СБУ Олександр Якименко і секретар РНБО Андрій Клюєв - найбільше порушують права журналістів. Про це заявляє Міжнародна та Європейська федерація журналістів у листі до керівників європейських інституцій.

 

МФЖ та ЄФЖ звернулися до європейських лідерів, щоб висловити свою глибоку стурбованість із приводу погіршення становища журналістів в Україні та закликали їх до вжиття заходів.

 

У листі на адресу президента Європейського парламенту Мартіна Шульца, президента Європейської ради (керівного органу ЄС) Германа Ван Ромпея, генерального секретаря Ради Європи (міжнародного правозахисного об'єднання) Турбйорна Яґланна і генерального секретаря Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Дзаннієра йдеться про те, що поряд з побиттям, арештами і переслідуванням журналістів український уряд в нинішній час все більше і більше вживає заходів, щоб підірвати свободу слова та обличчя незалежної журналістики.

 

Як повідомляється на офіційному сайті МФЖ, лист було надіслано після нової хвилі боротьби протестів у Києві, спровокованої ухваленням скандальних законів минулого тижня. «За даними українських членів МФЖ та ЄФЖ - Незалежної медіа-профспілки та Національної спілки журналістів України - протягом останніх декількох дій близько 30 журналістів були поранені». Також вказується на випадки стрілянини в журналістів та кидання в них світлошумових гранат. До листа доєднано список журналістів, які постраждали в сутичках з міліцією. Всі ці випадки свідчать про те «якою мірою українська влада, зокрема, президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко систематично порушують права журналістів».

 

«МФЖ та її члениname="_GoBack"> - союзи в усьому світі - вважають, що недавні дії української влади... є кроком назад від своїх міжнародних зобов'язань і спрямовані на створення атмосфери страху серед журналістів і на знищення свободи слова, політичного плюралізму в Україні», - йдеться в листі.

 

Міжнародна та Європейська федерація журналістів апелюють до європейських лідерів про необхідність засудити акти насильства, що здійснюються щодо журналістів та ЗМІ в Україні і просять їх «вжити усіх заходів, включаючи санкції... щоб змусити уряд України поважати статут Ради Європи, конвенції і пакти, які вона ратифікувала».

 

Нагадаємо, 22 січня набув чинності закон №3879 Колесніченка-Олійника, що обмежує права громадян на мирні зібрання і свободу слова.

 

Тим часом, висвітлюючи масові протести й сутички мітингувальників з правоохоронцями на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві, постраждало понад 30 представників ЗМІ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4845
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду