Тарас Шевченко: влада зробила все, щоби ухвалений 16 січня закон ніхто не побачив заздалегідь

19 Січня 2014
6721

Тарас Шевченко: влада зробила все, щоби ухвалений 16 січня закон ніхто не побачив заздалегідь

6721
Тарас Шевченко: влада зробила все, щоби ухвалений 16 січня  закон ніхто не побачив заздалегідь

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко переконаний: влада зробила все, щоби «Закон Колесніченка-Олійника» ніхто не побачив заздалегідь. Про це він розповів на своїй сторінці у Facebook.

 

«Це був їхній план, тільки миттєве ухвалення давало шанс на успіх. При чому не знали про зміст закону не лише депутати від опозиції, але й депутати від влади, які голосували», - зазначив пан Шевченко. Також він додав: «Формально текст зареєстрували лише за два дні до голосування, але фактично під назвою "про судоустрій". Іі після цього він не був доступним на сайті».

 

За словами директора ІМП, за його присутності на засідання Комітету з питань свободи слова і питання кримінальної відповідальності журналістів ніхто не розглядав.

 

Раніше лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов в інтерв'ю 5-му каналу заявив, що профільні парламентські комітети, зокрема, за участі опозиційних депутатів, розглядали закони, які були ухвалені Верховною Радою 16 січня. 

 

«Законопроекти, за які було проголосовано, розглядали у відповідних комітетах. І в комітетах були присутні депутати від усіх фракцій. Більше того, щодо всіх законопроектів, за які проголосовано, є позитивне рішення комітетів», - сказав депутат.

 

З цим твердженням категорично непогодився народний депутат від партії «Батьківщина», голова підкомітету з питань телебачення і радіомовлення Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Княжицький. «Наш комітет поняття про них не мав. Усі наші засідання відкриті, на всіх присутня преса. А ні про питання криміналізації наклепу, а ні про зміни що до інформагентств нас ніхто не інформував, хоча це сфера Комітету про свободу слова», - сказав він.

 

Нагадаємо, 17 січня президент Віктор Янукович підписав 11 законів та одну постанову, що були прийняті були прийняті Верховною Радою в цілому 16 січня.

 

Як писала «Детектор медіа», правозахисники відправили 450 запитів на інформацію до усіх народних депутатів, щоб з'ясувати, хто з них насправді голосував за закон «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879.

 

16 січня Верховна Рада ухвалила закон Колесніченка-Олійника, що встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, забороняє поширення екстремістських матеріалів, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє закривати сайти без рішення суду - на підставі рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації,зобов'язує реєструвати інтернет-ЗМІ, забороняє «незаконне» збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів сім'ї, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, а також містить низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6721
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду