2013 став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років - ІМІ

2013 став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років - ІМІ

16 Січня 2014
5541

2013 став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років - ІМІ

5541
2013 став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років - ІМІ
2013 став найгіршим для свободи слова в Україні за останні 11 років - ІМІ

2013 рік став найгіршим роком для свободи слова в Україні за останні 11 років. Такими є оприлюднені результати щорічного дослідження Інституту масової інформації (ІМІ), який веде свій моніторинг з 2002 року.

 

Загалом у 2013 році в рамках щомісячного «Барометру свободи слова» Інститут масової інформації зафіксував 496 порушень свободи слова, що у півтора рази більше, ніж у 2012 (283 порушення), у шість разів більше, ніж в 2009 році (79 випадків), і в одинадцять разів більше, ніж у 2005-му (44 порушення). 

 

Найбільшу кількість порушень було зафіксовано в категорії «перешкоджання виконанню професійних обов'язків журналістів» - 129 фактів (у 2012 зафіксовано 96 фактів). Найбільшу кількість перешкоджань було зафіксовано у лютому -14, березні -15, червні -15 та жовтні - 15.

 

На другому місці - фізичні напади: 101 випадок, тоді як у 2012 зафіксовано  65 подібних фактів. Найбільше потерпали журналісти, які висвітлювали акції протесту, незаконні забудови та масові заходи - 70 випадків із 101 припадають саме на такі ситуації. 11 офісів ЗМІ зазнали тих чи інших нападів (від пострілів у вікна до перерізаних кабелів).

 

На третьому місці у списку порушень свободи слова - цензура (63 випадки). Якщо у 2012 році звільнялись окремі журналісти на знак протесту проти цензури та джинси, то у 2013 - вже журналістські колективи. Як мінімум п'ять журналістських колективів змушені були залишити редакції своїх ЗМІ у зв'язку із цензурою і тиском на редакційну політику (телеканали ТВі та «Інтер», видання «Корреспондент» і «Forbes. Україна» та інші).

 

У 2013 році українські журналісти зіткнулись із новим викликом: численими DDoS-атаками та кібер-злочинами - 49 випадків, що є безпрецедентною кількістю за всі роки моніторингу ІМІ, адже раніше ця категорія взагалі не рахувалась окремо.

 

35 журналістів постраждали від погроз та стеження.

 

ІМІ також зафіксував 33 випадки політичного тиску на ЗМІ та журналістів, 30 - юридичного (судові позови) та 13 випадків економічного тиску (для порівняння, за весь 2012 рік було зафіксовано 43 випадки непрямого тиску на ЗМІ та журналістів).

 

Вісім журналістів пройшли через процедуру обшуку, сімох було затримано правоохоронцями під час виконання ними законних професійних обов'язків.

 

Найбільш знаковими подіями 2013 року, за висновком ІМІ, стали жорстоке побиття відомої журналістки та активістки Тетяни Чорновол, масове звільнення журналістів із телеканалу ТВі та медіахолдингу UMH group після завершення його придбання Сергієм Курченком, після чого було фактично знищено довіру до видань і сайтів «Корреспондент» і «Forbes. Україна».

 

За даними ІМІ, у 2013 році лише п'ять справ, порушених по 171 статті ККУ («Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів») дійшли до суду. Серед них - справа, порушена за фактом побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук та фотокореспондента газети «Коммерсант» Влада Соделя. Це покарання стало найбільшим за всю історію застосування 171 статті ККУ («тітушки» отримали умовні терміни та сплатили по декілька тисяч гривень компенсації).

 

 

За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, всі цифри свідчать про те, що в 2013 році в Україні значно погіршились основи демократії та дотримання прав людини.

 

«Низка процесів, яка тривала у 2013 році (безкарність, розповсюдження цензури,та різке збільшення тиску на журналістів як через методи фізичної агресії, так і через застосування економічних, політичних та інших інструментів) вказує на те, що чинна влада не має намірів забезпечити право громадян на інформацію, і чимдалі, тим більше прагне показувати події виключно зі своєї точки зору. Результатом такої політики стане падіння рейтингів ЗМІ, які будуть штампувати викривлену чи неповну інформацію, і, в той же час, зміцнення позицій ЗМІ і зростання довіри до журналістів і брендів, які будуть готові боротись із цензурою та тиском», - зазначила пані Романюк.

 

Також, за її словами, 2013 рік з його численними викликами поділив журналістів на дві категорії - тих, які здатні приймати самостійні рішення і брати на себе відповідальність за інформацію, яку вони передають і тих, які працюють як технічний персонал, або готові вдаватись до маніпуляцій і замовчування тем.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5541
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ggg
3723 дн. тому
Отож...Овоч довів країну
Гость
3723 дн. тому
Такая свобода слова как в Украине может привести только к одному из результатов - гражданской войне или всеобщему бардаку.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду