Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим

Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим

24 Грудня 2013
3496

Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим

3496
Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим
Адвокати Гарагуца і Панаса вважають закон про непереслідування євромайданівців недосконалим

Адвокати Оксана Тимченко і Тетяна Козаченко, які захищають у судах права дніпропетровського журналіста Валерія Гарагуца та львівського фотокореспондента Олега Панаса відповідно, вважають підписаний президентом Віктором Януковичем Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» недосконалим. По це адвокати повідомили «Детектор медіа» у коментарях.

 

Оксана Тимченко і Тетяна Козаченко нарікають, що на даний час важко передбачити механізм реалізації даного закону.

 

«Ми сподівались, що приймуть такий закон, і я не можу сказати, що прийнятий закон поганий. Я була б рада будь-якому документу, який звільняв би людей від адміністративної та кримінальної відповідальності через ці події. Але цей закон такий малесенький та куций, що механізм його реалізації на даний час я не можу передбачити. Крім того прийнятий закон та порядок його виконання державними установами  також залишається відкритим питанням», - сказала пані Козаченко.

 

Пані Тимченко припускає, що на відміну від Києва, у регіонах можуть виникнути проблеми із застосуванням закону.

 

«Після того, як цей законопроект був проголосований Верховною Радою, і здійснювались всі кроки для його підписання, у країні продовжувалось переслідування євромайданівців, що само собою суперечило законопроекту.  Зокрема, відомо про факти вручення повідомлення  про підозру учасникам євромайдану в Івану-Франківську вже після голосування цього законопроекту у парламенті. Тому у мене виникають сумніви, як буде діяти цей закон на місцях», - заявила адвокат.

 

Як додала пані Козаченко, у неї є дуже багато зауважень по затриманню Олега Панаса правоохоронцями, і вона планує подати позов до суду про його незаконне затримання. «Крім цього у мене є питання щодо затримання Олега Панаса, яке було настільки зухвалим та незаконним, що я хочу подати позов про незаконне затримання людини», - сказала Тетяна Козаченко.

 

Також адвокат додала, що під час затримання пана Панаса у нього вилучили мобільні телефони та електронні носії - чотири картки з фотоматеріалами. Наразі вилучені речі досі знаходяться у прокуратурі.

 

«Відповідно до закону, вилучені речі мають повернути тоді, коли вирок суду вступить у силу.  Олег Панас вже відбув своє покарання - сплатив штраф, але процесуально є 30 днів на оскарження з боку прокуратури. Тому вирок вступить у дію через місяць. Тільки після цього ми можемо говорити про повернення вилучених речей», - підсумувала адвокат Олега Панаса.

 

Що ж стосується Валерія Гарагуца, то його адвокат впевнена, що кримінальне провадження щодо нього буде закрите.

 

«Пану Гарагуцу було оголошено про підозру з приводу подій, які мали місце 1 грудня на Банковій. Загалом дане провадження має бути закрите, коли підписаний закон набере чинності,  оскільки всі відповідні кримінальні провадження підлягають закриттю»,  - сказала Оксана Тимченко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань».

 

Нагадаємо, серед громадян, затриманих за участь у масових протестах у Києві 1 грудня, були дніпропетровський журналіст Валерій Гарагуц, львівський фотограф Олег Панас та журналіст «Дорожнього контролю» Андрія Дзиндзя.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3496
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду