НСЖУ вимагає покарати винних у побитті журналістів на Євромайдані

НСЖУ вимагає покарати винних у побитті журналістів на Євромайдані

12 Грудня 2013
3278

НСЖУ вимагає покарати винних у побитті журналістів на Євромайдані

3278
Відповідну резолюцію ухвалено на пленумі Спілки
НСЖУ вимагає покарати винних у побитті журналістів на Євромайдані
НСЖУ вимагає покарати винних у побитті журналістів на Євромайдані

В Україні спостерігається брутальний наступ на свободи громадян і суспільства в цілому, заявляє Національна спілка журналістів України (НСЖУ). Вершиною цинізму й нехтування гарантованими Конституцією правами на свободу слова, думки, вільне вираження своїх поглядів і переконань, збирання, використання та поширення інформації стало, на думку членів НСЖУ, безпрецедентне побиття десятків журналістів, в тому числі - з-за кордону, які виконували свій професійний обов'язок під час мирних акцій протесту в Києві.

 

Члени НСЖУ вимагають від Президента України, Верховної Ради та правоохоронних органів покарати винних у побитті мирних громадян та журналістів. Таку резолюцію було ухвалено на пленумі Національної спілки журналістів України 12 грудня, повідомляє сайт Спілки.

 

«Про згортання демократичних свобод свідчать і рішення про фактично примусове депортування з України наших зарубіжних колег, зокрема, грузинських, та утримання під вартою українського журналіста. Їх звинуватили у нібито участі в масових заворушеннях. Національна спілка журналістів України категорично засуджує будь-які прояви насильства до журналістів та мирних акцій громадян», - йдеться в резолюції.

 

Делегати пленуму НСЖУ підтвердили безумовну підтримку євроінтеграційних зусиль України, підтверджених волею народу та декларованими засадами зовнішньої політики України. Члени НСЖУ вимагають від Президента України, Верховної Ради та правоохоронних органів негайних дій, зокрема: покарати винних у побитті мирних громадян та журналістів під час акцій протесту; негайно звільнити усіх затриманих і ув'язнених учасників акцій мирного протесту; неухильно дотримуватись гарантованих Конституцією прав і свобод громадян, наріжним з яких є також право на свободу слова та інформації; утримуватися від будь-яких дій, спрямованих на спробу силового розв'язання громадянського конфлікту.

 

«Ми звертаємося до міжнародних журналістських організацій, наших зарубіжних колег підтримати позицію НСЖУ. Закликаємо наших колег - працівників національних та регіональних ЗМІ професійно виконувати свій обов'язок, подаючи неупереджену та об'єктивну інформацію про події в столиці та країні», - зазначається в документі.

 

«Ми звертаємося також до наших російських колег із закликом об'єктивно висвітлювати події в Україні, уникати заангажованості та участі в антиукраїнській інформаційній кампанії,  налагодження українсько-російського мирного діалогу», - кажуть в НСЖУ.

 

Спілка журналістів висловила глибоку вдячність усім колегам, які професійно працюють на висвітленні подій Євромайдану, подають суспільству об'єктивну та неупереджену інформацію, ризикуючи власною безпекою. НСЖУ готова надавати всебічну юридичну та інформаційну підтримку колегам. 

 

Як повідомляла «Детектор медіа», силова зачистка Євромайдану у ніч на 11 грудня у Києві знову була небезпечною для журналістів через дії «Беркуту», незважаючи на декларації влади щодо дотримання прав журналістів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3278
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3759 дн. тому
Коли НСЖУ вижене "регіоналку" Олену Бондаренко? http://dusia.telekritika.ua/blog_alekseia_mazura/23489 Не уявляю, як членам НСЖУ не гидко бути в одній Спілці з депутаткою-регіоналкою Оленою Бондаренко. Про те, що вона теж спілчанка, я дізнався з її інтерв'ю в розділі "ВідеоТеКа". Скільки ще члени НСЖУ терпітимуть її постійні нападки на журналістів та звинувачення у всіх гріхах? Що б не сталося в країні, в Олени Бондаренко завжди винуваті опозиція та куплені нею ЗМІ, які все роздмухують, перекручують, вигадують, брешуть, самі на себе нападають, а потім зводять наклепи на "тітушек" і "регіони". От і у згаданому відео-інтерв'ю Бондаренко звинуватила опозицію в тому, що це саме вона спровокувала побиття журналістів. Ось хто, виявляється, винен. На посаді заступника голови Комітету ВР з питань захисту свободи слова та інформації вона захищає не журналістів, а владу від них. Це ж очевидно. Неймовірно, але факт. Абсурд! Нонсенс! А на минулій "Свободі слова" в Андрія Куликова політтехнолог Тарас Березовець слушно назвав її "речницею "Беркуту". Як на мене, то потрібно або самим зі Спілки йти, не ганьбитися, або Бондаренко звідти гнати. В своїй нещодавній заяві голова НСЖУ Олег Наливайко, коментуючи останні резонансні події, назвав чинну владу такою, що "продемонструвала своє вороже ставлення до громадянського суспільства та до журналістів зокрема /.../Ці прецеденти яскраво демонструють, що свобода слова цій владі не потрібна". А Олена Бондаренко - не влада? Хіба не про неї цитата? Якщо сказали "А", то слід казати і "Б". В даному випадку "Б" - це Бондаренко. Вона, звісно, не одна така в Спілці, але з когось таки потрібно починати. Дуже підходяща кандидатура.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду