Юристи закликають  журналістів заявити про протиправні дії  проти них 1 грудня  і  обіцяють знайти усіх винних

Юристи закликають журналістів заявити про протиправні дії проти них 1 грудня і обіцяють знайти усіх винних

3 Грудня 2013
5158

Юристи закликають журналістів заявити про протиправні дії проти них 1 грудня і обіцяють знайти усіх винних

5158
Юристи закликають  журналістів заявити про протиправні дії  проти них 1 грудня  і  обіцяють знайти усіх винних
Юристи закликають  журналістів заявити про протиправні дії  проти них 1 грудня  і  обіцяють знайти усіх винних

Інформаційне агентство «ЛІГАБізнесІнформ» організувало ініціативну групу юристів, яка має на меті притягнути до відповідальності  правоохоронців, винних у побитті представників засобів масової інформації 1 грудня на вулиці Банковій, поблизу Адміністрації Президента. Про це  під час прес-конференції повідомила виконавчий директор агентства Ольга Чібісова.

 

Юристи закликали усіх журналістів, які постраждали 1 грудня, звертатись до агентства, і обіцяли надати консультації та організувати юридичний супровід їх справ у суді.  За їх інформацією, станом на сьогодні лише четверо з  більш як 50 постраждалих співробітників ЗМІ готові брати участь у такому процесі. Ольга Чібісова зазначає, що  журналісти не вірять, що можливо залучити до відповідальності винних осіб, і тому не хочуть захищати свої права.

 

«Якщо ми не заявимо, що готові боротись за свої права, тоді надалі до нас ставитимуться так само», - заявила вона. Пані Чібісова закликала журналістів, які постраждали під час висвітлення акцій протесту, звертатись на гарячу лінію за тел. 066-606-28-17 та ел. адресою legal@liga.net.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», за словами очевидців та потерпілих, журналісти постраждали саме через те, що вони були співробітниками ЗМІ. Це підтвердили і присутні на прес-конференції участники подій 1 грудня оператор Олександр Заклецький,  фотожурналіст «ЛІГАБізнесІнформ» Олександр Перевозник та фотокор УНІАНу Євген Малолєтка. Вони постраждали від дій «Беркуту» попри те, що пред'являли посвідчення, неодноразово заявляли про свою приналежність до ЗМІ і мали у руках камери, що свідчили про їх професійну діяльність.

 

«Ніколи, навіть під час військових дій журналісти не можуть  бути об'єктами застосування сили. Це одне з основних правил, яке діє у всіх країнах. Ми розуміємо, що ця справа потребує ретельного розслідування, але ми, юристи, хочемо зробити цю справу для усієї країни. Тому що дії проти журналістів нанесли великий збиток іміджу країни. Міжнародна спільнота занепокоєна саме цим епізодом - застосування насильства до журналістів», - зазначив  керівний партнер ЮК «Юскутум» Артем Афян.

 

За словами старшого юриста компанії Vox Legum  Тараса Безпалого, учасники ініціативи  робитимуть усе, щоб справи потерпілих журналістів були об'єднані в  єдине кримінальне провадження.

 

 «Один випадок не створить резонанс і  не зможе показово довести правову позицію до суспільства, - зазначила пані Чібісова. - Тому ми вирішили створити ініціативу, яка допоможе залучити до відповідальності винних».

 

Юристи мають намір провести реконструкцію подій та відтворити повну картину подій 1 грудня. За словами пана Афяна, вони намагатимуться встановити винних - від керівників до виконавців, а далі робитимуть усе можливе, щоб залучити їх до відповідальності: «Це можливо. Ми розуміємо скепсис щодо того, що більшість правоохоронців діяли, сховавши обличчя. Як юристи ми розуміємо цю практику: для того щоб ефективно захищати закон, правоохоронцям потрібні такі гарантії перед обличчям правопорушників. Але  якщо є злочин, то маски перед обличчям закону мають бути зняті».

 

Після цього вони спробують встановити мотиви, якими керувались нападники на журналістів: наказ, особисте рішення тощо.

 

«Необхідно зібрати усю інформацію. Ми надамо усі докази у прокуратуру і заявимо відповідне клопотання щодо винесення підозри конкретним особам під час досудового слідства», - додав Тарас Безпалий.

 

Факти, наведені очевидцями та потерпілими, що їх взяли до уваги юристи, свідчать, що правоохоронцями було порушено низку статей, які підпадають під кримінальне провадження. Зокрема, йдеться про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста,  перевищення службових повноважень та нанесення травм.

 

Також Артем Афян зазначив, що журналістам, які ще не визначились, чи планують вони  брати участь у цьому процесі, варто зняти побої, щоб лишити за собою право вимагати розслідування протиправних дій, вчинених проти них.

 

Нагадаємо, Інститут медіа права (ІМП) також пропонує правову допомогу журналістам та іншим представникам ЗМІ, які постраждали від неправомірних дій правоохоронних органів під час мирних протестів.  Як уточнив юрист ІМП Ігор Розкладай,  «ЛІГАБізнесІнформ» займатиметься порушеннями проти журналістів, які стались 1 грудня біля АП, а ІМП іншими порушеннями.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», понад 50 журналістів зазнали побиття і переслідувань під час висвітлень євромайданів. Більшість із них постраждали, висвітлюючи 1 грудня сутички на вулиці Банковій у Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5158
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду