Правозахисні організації проведуть власне розслідування з порушення прав людини під час Євромайдану

Правозахисні організації проведуть власне розслідування з порушення прав людини під час Євромайдану

16:24,
3 Грудня 2013
5699

Правозахисні організації проведуть власне розслідування з порушення прав людини під час Євромайдану

16:24,
3 Грудня 2013
5699
Правозахисні організації проведуть власне розслідування з порушення прав людини під час Євромайдану
Правозахисні організації проведуть власне розслідування з порушення прав людини під час Євромайдану

Українські правозахисні організації створять Незалежну громадську комісію з розслідування дій влади в Києві та інших місцях під час Євромайдану у ніч на 30 листопада та 1 грудня. Про це йдеться в офіційній заяві організацій, підписаній виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Аркадієм Бущенко та  співкоординатором проекту «Без кордонів» Максимом Буткевичем.

 

До роботи Незалежної громадської комісії ініціатори запрошують долучатись інші правозахисні організації та юристів.

 

Також правозахисники зауважують, що у них поки що немає інформації, що розслідування порушень прав людини під час акцій протесту проводять державні органи. До того ж активісти сумніваються, що таке розслідування буде об'єктивним.

 

«Досвід показує, що органі влади часто незацікавлені та/або не здатні проводити ефективне розслідування», - йдеться у заяві правозахисників.

 

«Детектор медіа» подає заяву правозахисних організацій повністю:

 

«Після 22 листопада, коли в Україні почалися мирні протести, які отримали назву "Євромайдан", почастішали випадки брутальних порушень прав і свобод людини в різних регіонах України. Кульмінацією насильства став силовий розгін мирного зібрання на Майдані Незалежності у Києві о 4 ранку 30 листопада 2013 року і застосування сили 1 грудня 2013 року на вулиці Банковій.

 

У засобах масової інформації, соціальних мережах та повідомленнях до правозахисних організацій, йдеться про десятки випадків порушення права на свободу і безпеку, на свободу мирних зібрань, на інформацію та свободу слова.

 

Ці події вже викликали хвилю обурення в українському суспільстві і зміни масштабу громадських протестів. Поділяючи обурення та занепокоєння суспільства такою поведінкою представників влади, ми вважаємо, що обставини будь-якого порушення мають отримати юридичну оцінку і винні у порушенні прав людини мають бути притягнуті до юридичної відповідальності. Для цього потрібно зібрати, перевірити та об'єктивно оцінити максимальну кількість повідомлень про порушення прав людини. Однак ми не маємо інформації, що державні органи, на які покладені ці обов'язки, проводять таку роботу. Крім того, досвід показує, що такі органі влади часто незацікавлені та/або не здатні проводити ефективне розслідування. 

 

Тому ми, що підписалися нижче:

-висловлюємо вдячність і підтримку діяльності громадської ініціативи «Евромайдан-SOS» по збору інформації щодо порушень прав людини;

- створюємо Незалежну громадську комісію з розслідування дій влади в Києві і інших місцях під час Євромайдану;

- запрошуємо всі правозахисні організації та юристів долучитися до роботи цієї комісії.

 

Звертаємося до всіх потерпілих від порушень прав людини та свідків цих порушень з проханням фіксувати та зберігати будь-які докази таких порушень. Ми будемо вдячні за кожне свідчення про події, які ви спостерігали. Нам важливий кожен доказ. Просимо направляти фото, відео та інші матеріали на euromaidan@noborders.org.ua  

 

Аркадій Бущенко, виконавчий директор УГСПЛ

Максим Буткевич, співкоординатор Проекту «Без кордонів»

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду