Юрій Стець пропонує вирішувати справу чернівецького каналу ТВА в суді

Юрій Стець пропонує вирішувати справу чернівецького каналу ТВА в суді

20 Листопада 2013
4563
20 Листопада 2013
18:03

Юрій Стець пропонує вирішувати справу чернівецького каналу ТВА в суді

4563
Комітет свободи слова звернеться щодо ТВА до Генпрокуратури та МВС
Юрій Стець пропонує вирішувати справу чернівецького каналу ТВА в суді
Юрій Стець пропонує вирішувати справу чернівецького каналу ТВА в суді

Член Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець на черговому засіданні Комітету 20 листопада запропонував вирішувати справу з позбавленням ліцензії чернівецького каналу ТВА в суді.

 

«Я чітко розумію, що, коли моніторили ТВА, це був чистий кримінальний злочин. Тому треба подати до суду і дочекатися його рішення. Крім того, пропоную поставити Комітету питання щодо висловлення недовіри всім членам Нацради від парламенту. Тут незрозуміла історія, і вона може торкнутися будь-якого каналу, не тільки ТВА. Це треба зупиняти», - сказав він.

 

Юрія Стеця підтримала перший заступник голови Комітету Олена Бондаренко, яка зазначила, що якщо у представників каналу є докази фальсифікації моніторингу Нацради, то однозначно треба подавати в суд. «І суд змусить провести експертизу», - сказала вона.

 

Члени Комітету одноголосно підтримали проект рішення, який підготував доповідач з цього питання Микола Княжицький. Зокрема він запропонував звернутися до Генпрокуратури та МВС щодо перевірки фактів підробки підпису під моніторингом ТРК ТВА, який начебто проводився 28 серпня, та особи, яка проводила моніторинг, а також перевірки інших фактів.

 

Також депутати вирішили звернутися до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення для отримання пояснень, чому представникам ТВА не було надано можливість ознайомитися з матеріалами перевірки, включаючи запис моніторингу, тощо.

Присутня на засіданні Комітету генеральний директор ТВА Тата Кеплер зазначила, що ТВА є першим комерційним телеканалом в Україні, у жовтні мовнику виповнилося 23 роки. «Ми єдиний комерційний канал в Україні, на якому 80% продукту, який виходить в ефір, адаптовано для людей з вадами слуху, ми титруємо весь продукт власного виробництва», - сказала вона.

 

За її словами, канал лихоманить уже протягом року. «Нас тричі відключали, востаннє на 23 дні. І все це називають страшними співпадіннями, але насправді це не так. І рішення Нацради, як на нас, свідчить про вибіркове правосуддя. Тому що в той час, коли іншими телеканалами порушується закон про телебачення і радіомовлення, нам виноситься попередження за речі, яких не було в ефірі», - сказала вона.

 

Також виступив Василь Забродський, який назвався гендиректором ТВА. Він звинуватив народного депутата Андрія Пишного в рейдерському захопленні каналу і в тому, що він має бізнес, не заважаючи на те, що є депутатом. Пан Забродський повідомив, що триває вже 11 судове засідання, але водночас закликав депутатів допомогти зберегти канал.

 

Олена Бондаренко пообіцяла надіслати депутатське звернення для перевірки цих фактів.

 

Народний депутат Андрій Пишний відкинув усі звинувачення Василя Забродського, назвавши їх наклепом.

 

Нагадаємо, 23 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила чернівецькому телеканалу ТВА друге попередження за порушення рекламного законодавства та відмовила йому в продовженні строку дії ліцензії на ефірне мовлення в Чернівцях.

 

На думку керівництва ТВА, для рішення щодо відмови каналу в продовженні строку дії ліцензії були використані дані сфальсифікованого моніторингу. Також ТВА заявляє, що Нацрадою не були надані матеріали перевірки, на основі яких було винесено санкцію про попередження телеканалу.

 

У відповідь Нацрада назвала звинувачення на її адресу безглуздими. Регулятор упевнений, що саме корпоративний конфлікт на каналі спричинив ті порушення чинного законодавства, які були зафіксовані у діяльності компанії ТВА.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду