Комітет пропонуватиме свій законопроект з цифрового мовлення  - Томенко

Комітет пропонуватиме свій законопроект з цифрового мовлення - Томенко

7 Листопада 2013
4447
7 Листопада 2013
12:26

Комітет пропонуватиме свій законопроект з цифрового мовлення - Томенко

4447
Комітет пропонуватиме свій законопроект з цифрового мовлення  - Томенко
Комітет пропонуватиме свій законопроект з цифрового мовлення  - Томенко

Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради на наступному засіданні планує розглянути концепцію державної політики у сфері цифрового мовлення. Про це у коментарі «Детектор медіа» сказав голова Комітету Микола Томенко.

 

«Очевидно, будуть пропозиції готувати окремий законопроект, щоб врегулювати ці проблеми», - припускає він.

 

На прохання «Детектор медіа» прокоментувати позиції голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Володимира Манжосова, який  назвав помилкою рішення регулятора ліцензувати цифрових місцевих і регіональних мовників, пан Томенко зазначив, що є противником позбавлення регіональних каналів прав на мовлення.

 

На думку голови Комітету, має бути врегульована система тарифоутворення й оплати регіональними та загальнонаціональними телерадіокомпаніями послуг «Зеонбуду» (провайдер чотирьох цифрових мультиплексів) з розповсюдження сигналу.

 

«Я думаю, що варто аналізувати ринок і говорити про те, що авторитетні і популярні регіональні канали  повинні мати цифрові ліцензії. Інша справа, що для регіональних мовників треба думати або про пільгову систему оплати тарифів, або про певні компенсатори. Тому що якщо загальнонаціональні канали не здатні платити такі суми «Зеонбуду», то регіональні точно не будуть платити», - зазначив пан Томенко.

 

Також голова Комітету додав, що вважає помилкою відсутність критеріїв при видачі ліцензій на цифрове мовлення.

 

«Як можна вважати правильним те, що ліцензії на цифрове мовлення отримують канали, які не мовили або мовлять всього кілька тижнів. Очевидно, що логіка мала би бути  така: ліцензії повинні отримувати загальнонаціональні та регіональні канали, які мають традицію та історію, які мають глядача та свою нішу. Це або спеціалізовані канали, або мовники, у яких є потреба в певних регіонах. Тому мені здається, що не треба розмірковувати, чи треба надавати цифрові ліцензії регіональним мовникам. Треба говорити,  яким треба, а яким не треба.  Ліцензію, на мою думку, мають отримувати найбільш рейтингові канали, які мають свого глядача, а не ті, які мають гроші. Помилка регулятора була в тому, що ліцензії почали видавати представникам ключових фінансово-олігархічних груп, а не популярним каналам», - сказав Микола Томенко.

 

Нагадаємо, 5 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення дозволила п'яти телекомпаніям, що володіють ліцензіями на частоти в регіональному мультиплексі МХ-5, стати єдиним телеканалом «112 Україна», переоформивши їхні ліцензії та змінивши їх логотипи. Йдеться про телекомпанії ТОВ «Новий формат ТВ», ТОВ «Партнер ТВ», ТОВ «Аріадна ТВ», ТОВ «ТВ Вибір» і ТОВ «Лідер ТВ», які здобули перемогу на цифровому конкурсі у 2011 році та отримали цифрові ліцензії практично по всій Україні, крім Одеської області. Ці компанії нещодавно придбав власник телеканалу «112 Україна» Андрій Подщипков. Як уточнив пан Подщипков у коментарі «Детектор медіа», він придбав згадані компанії у Морозова В.Ю. та Рибака С.Ф. Детальнішу інформацію про екс-власників каналу він не розголошує.

 

На запитання «Детектор медіа», чому Нацрада дозволила постати ще одному національному мовнику на базі частот, призначених для регіонального і місцевого мовлення, голова Нацради Володимир Манжосов назвав помилкою рішення регулятора ліцензувати цифрових місцевих і регіональних мовників.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4447
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду