Переважна більшість комітетів Ради оприлюднює менше 50% публічної інформації

Переважна більшість комітетів Ради оприлюднює менше 50% публічної інформації

15:50,
4 Листопада 2013
4274

Переважна більшість комітетів Ради оприлюднює менше 50% публічної інформації

15:50,
4 Листопада 2013
4274
Переважна більшість комітетів Ради оприлюднює менше 50% публічної інформації
Переважна більшість комітетів Ради оприлюднює менше 50% публічної інформації

З 29 комітетів Верховної Ради України лише три оприлюднюють на своїх сайтах більш як 50% публічної інформації. Про це свідчать результати дослідження, здійсненого Громадянською мережею ОПОРА.

 

Представники організації проаналізували наповнення порталів комітетів на відповідність вимогам законодавства та порівняли отримані у жовтні результати з показниками за липень.

 

За останній квартал 15 з 29-ти комітетів ВР оприлюднили на своїх сайтах у середньому на 7% більше суспільно-важливих даних, що стосуються їхньої роботи. Переважно збільшення відбулося за рахунок анонсування заходів та оприлюднення порядку денного засідань. При цьому шість комітетів погіршили показники висвітлення даних.

 

За останні три місяці був запущений веб-сайт Комітету з питань інформатизації та інформаційних технологій, але поки обсяги оприлюдненої інформації дуже незначні. Без змін наповнюються сайти Комітету з питань науки і освіти (38,7 %) та Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики (22,6 %).

 

Нерегулярно оновлюється інформація на сайтах Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, Комітету з питань свободи слова та інформації, Комітету з питань європейської інтеграції, Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України, Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також Комітету з питань правової політики.

 

Шість комітетів парламенту взагалі не мають офіційних веб-порталів. Комітет з питань економічної політики, Комітет у закордонних справах, Комітет з питань охорони здоров'я, Комітет з питань соціальної політики та праці, Комітет з питань транспорту і зв'язку, а також Комітет з питань фінансів і банківської діяльності фактично не оприлюднюють дані про свою роботу в інтернеті.

 

Щоб допомогти комітетам стати більш прозорими, мережа ОПОРА подала народним депутатам пропозиції щодо шляхів подолання проблеми обмеженого оприлюднення публічних даних на відповідних сайтах.

 

Нагадаємо, законодавство зобов'язує органи влади звітувати про свою діяльність, недостатнє висвітлення роботи є порушення цих вимог. Більшість комітетів протиправно не оприлюднюють стенограми своїх засідань, на забезпечення яких у 2012 році витратили майже 1,5 млн. грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду