США занепокоєні кібератаками на українських журналістів і громадянське суспільство

США занепокоєні кібератаками на українських журналістів і громадянське суспільство

18:25,
24 Жовтня 2013
5428

США занепокоєні кібератаками на українських журналістів і громадянське суспільство

18:25,
24 Жовтня 2013
5428
США занепокоєні кібератаками на українських журналістів і громадянське суспільство
США занепокоєні кібератаками на українських журналістів і громадянське суспільство

Державний департамент США занепокоєний зростанням тиску на українських журналістів і громадянське суспільство, зокрема кібератаками (злам електронної пошти, створення сайтів-клонів), що сталися останніми місяцями. Про це заявив заступник керівника Бюро Державного департаменту США з питань демократії, прав людини і трудових відносин Томас Мелія на зустрічі з українськими журналістами 24 жовтня.

 

Своє занепокоєння, зі слів пана Мелії, представники США висловили представникам української влади 23 жовтня на п'ятому засіданні українсько-американської Робочої групи з політичного діалогу і верховенства права, що діє в межах двосторонньої комісії зі стратегічного партнерства Україна - США.

 

«Ми висловили наше глибоке занепокоєння зростанням в останні місяці нападів і тиску на журналістів України. Ми говорили також про тиск на неурядові організації, які відстежують дотримання свобод. Ми звернули увагу на новітній феномен кібератак на журналістів і громадянське суспільство, зокрема злам електронної пошти і створення веб-сайтів-клонів, які імітують дизайн справжніх веб-сайтів», - наголосив пан Мелія.

 

«Ми висловили сподівання, що українська влада найсерйознішим чином розслідує ці інциденти і притягне до відповідальності тих, хто повинен нести відповідальність за те, що виглядає в наших очах кримінальними злочинами проти журналістів і громадських організацій», - додав він.

 

Зі слів пана Мелії, коли представники США порушили це питання, українська сторона визнала, що кібератаки - це новий і зростаючий виклик в Україні. «Вони запевнили, що правоохоронні органи зараз розслідують, яким чином сталися ці випадки, хто заволодів приватним листуванням, хто володіє веб-сайтами-клонами. І ми заохотили їх справді працювати в цьому напрямку», - повідомив пан Мелія у відповідь на запитання «Детектор медіа».

 

Пан Мелія зауважив, що американська юрисдикція не поширюється на ті випадки, що мали місце в Україні. Тож йому складно відповісти на запитання, як би реагували правоохоронні органи США на появу сайту, що використовує приватне листування, та появу сайтів і газет-клонів.

 

Але загалом ця проблема, на його думку, підкреслила нові для інформаційного суспільства виклики, що стали актуальними з розвитком телекомунікацій, а саме: що нині становить приватну власність, приватність спілкування і як це захищати. «Ці питання зараз обговорюються і в моїй країні у різних сферах - у бізнесі, журналістиці, сфері національної безпеки. Нам усім потрібно докласти зусиль, щоб знайти найкращий спосіб, як у таких умовах захистити свободу слова і журналістські свободи та, водночас, приватну власність, інтереси національної безпеки», - резюмував пан Мелія.

 

Участь у засіданні робочої групи 23 жовтня з боку США взяли представники Державного департаменту США, Міністерства юстиції США та Агенції з міжнародного розвитку (USAID), з боку України - Андрій Портнов (радник президента), Олена Лукаш (міністр юстиції), Дарка Чепак (прес-секретар президента) й Андрій Олефіров (заступник міністра закордонних справ). У якості спостерігачів на засіданні були присутні представники українських неурядових організацій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду