«Стоп цензурі!» вимагає реакції правоохоронних органів на кампанію дискредитації ГО і незалежних ЗМІ

«Стоп цензурі!» вимагає реакції правоохоронних органів на кампанію дискредитації ГО і незалежних ЗМІ

13:42,
9 Жовтня 2013
5106

«Стоп цензурі!» вимагає реакції правоохоронних органів на кампанію дискредитації ГО і незалежних ЗМІ

13:42,
9 Жовтня 2013
5106
«Стоп цензурі!» вимагає реакції правоохоронних органів на кампанію дискредитації ГО і незалежних ЗМІ
«Стоп цензурі!» вимагає реакції правоохоронних органів на кампанію дискредитації ГО і незалежних ЗМІ

Учасники руху «Стоп цензурі!» та кількох громадських організацій (ГО) заявили, що вони обурені розпочатою в Україні кампанією дискредитації ГО і незалежних ЗМІ. «Детектор медіа» отримала текст заяви і публікує його нижче.

 

У заяві йдеться про загрозливу тенденцію зростання кількості погроз, фізичних нападів і спланованих кампаній проти журналістів та громадських діячів, більшість з яких не знаходить реагування з боку органів внутрішніх справ.

 

При цьому активну участь у кампанії з дискредитації незалежних ЗМІ та громадських організацій беруть державні ЗМІ.

 

Окремою частиною таких дій стали випадки поширення недостовірної, навмисно викривленої інформації про громадські організації і незалежні ЗМІ. У якості прикладу наводиться факт зламу електронної пошти виконавчого директора Інституту масової інформації Оксани Романюк і подальша публікація цієї приватної інформації на спеціально створеному веб-сайті.

 

Автори заяви розцінюють дії, спрямовані проти громадських організацій і незалежних ЗМІ, як діяння, що мають ознаки злочинів і вимагають вимагаємо від МВС, ГПУ, СБУ провести розслідування та виявити осіб, причетних до цієї діяльності, а також вжити відповідних заходів.

 

Підписанти заяви закликали приєднуватись до неї як ГО, так і окремих громадян, які готові підтримати медійні громадські організації і незалежні ЗМІ.

 

«Детектор медіа» публікує заяву «Стоп цензурі!» повністю:

 

«ЗАЯВА РУХУ «СТОП ЦЕНЗУРІ!» ЩОДО КАМПАНІЙ ІЗ ДИСКРЕДИТАЦІЇ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ І НЕЗАЛЕЖНИХ ЗМІ В УКРАЇНІ

 

Ми, учасники руху «Стоп цензурі!» та представники громадських організацій, обурені кампанією з дискредитації громадських організацій і незалежних ЗМІ в Україні.

 

За останній рік різко зросла кількість погроз, фізичних нападів і спланованих кампаній проти журналістів та громадських діячів. Більшість цих випадків не знаходять належного реагування з боку органів внутрішніх справ. Почастішали випадки поширення недостовірної, навмисно викривленої інформації про громадські організації і незалежні ЗМІ. Найбільш брутальним став випадок несанкціонованого доступу до електронної пошти та комп'ютера виконавчого директора Інституту Масової Інформації Оксани Романюк з подальшою публікацією в мережі Інтернет на спеціально створеному веб-сайті інформації приватного характеру.

 

Такі дії виключають фактор випадковості, натомість доводять наявність чіткої мети щодо нанесення максимальної шкоди репутації громадських організацій і журналістів. Ми змушені констатувати, що активну участь у кампанії з дискредитації незалежних ЗМІ та громадських організацій беруть державні ЗМІ. Так, 5 жовтня 2013 року в ефірі Першого Національного каналу вийшов упереджений матеріал про пікет проти організаторів і учасників тренінгу з дотримання журналістських стандартів, що проводився ГО «Детектор медіа» у м. Вінниця. У цьому матеріалі державного телеканалу незбалансовано й однобоко висунуто низку припущень і звинувачень на адресу організаторів і учасників тренінгу, яким не було надано можливості висловити свою позицію.

 

Рух «Стоп Цензурі!» заявляє, що громадські організації, проти яких спрямована кампанія з дискредитації діють у чіткій відповідності до норм чинного законодавства України та міжнародних стандартів відкритості й прозорості діяльності ГО.

 

Водночас наголошуємо, що відкритість діяльності громадської організації не дає права стороннім особам отримувати несанкціонований доступ до технічних засобів, якими користуються працівники організації.

 

Ми розцінюємо дії, спрямовані проти громадських організацій і незалежних ЗМІ, як діяння, що мають ознаки злочинів, передбачених ст. 171 (перешкоджання журналістській діяльності), 182 (втручання в приватне життя), ч.2 ст. 163 (порушення таємниці листування, вчинене щодо громадських діячів), ст. 361 (незаконне проникнення в комп'ютери) Кримінального Кодексу України.

 

Ми, учасники руху «Стоп цензурі!», вимагаємо від МВС, ГПУ, СБУ провести розслідування та виявити осіб, причетних до цієї діяльності, а також вжити відповідних заходів».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк 9 жовтня подала заяву про злочин до міліції щодо відкриття кримінального провадження за фактом погроз і порушення її права на приватність.

 

«Детектор медіа»

83dfed3055f70e98a24a15078aba37a1

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Підписалися:
Щоб додати підпис потрібно Авторизуватись.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Meesha
15:03 / 09.10.2013
И ни одного слова про фальсификации, организованные Романюк. ТК такая ТК : )))
Krok
14:01 / 09.10.2013
А не приходит ли в голову "стопцензурщикам", что дискредитирует их не кто иной, как они сами? Точнее, их неблаговидные поступки, которые стали достоянием общественности? Вот интересная логика: журналист может раскопать и опубликовать что угодно хоть про депутата, хоть про милиционера, хоть про бизнесмена, хоть про артиста... А вот про г-жу Романюк (даже не журналиста, а просто менеджера!) - нипочём нельзя! Может чуть построже к коллегам по цеху, а, любезные? Рассказы о ваших грязных тайнах не имеют ничего общего с "давлением на свободу прессы". Этак вы скоро и ГАИшника, оштрафовавшего вас, будете в сговоре с властью обвинять - как, собственно уже случалось.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду