Томенко просить провести роз’яснювальну роботу з видавцями преси щодо розміщення «джинси»

Томенко просить провести роз’яснювальну роботу з видавцями преси щодо розміщення «джинси»

1 Жовтня 2013
3011

Томенко просить провести роз’яснювальну роботу з видавцями преси щодо розміщення «джинси»

3011
Томенко просить провести роз’яснювальну роботу з видавцями преси щодо розміщення «джинси»
Томенко просить провести роз’яснювальну роботу з видавцями преси щодо розміщення «джинси»

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко звернувся до голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олександра Курдіновича та генерального директора Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) Олексія Погорєлова з проханням провести роботу із видавцями періодичних видань щодо роз'яснення норм чинного законодавства про рекламу. Про це йдеться на персональному сайті Томенка.

 

«Справа в тому, що для багатьох видань вже стало нормою розміщувати так звану приховану рекламу, яка заборонена законом "Про рекламу"», - зауважив Микола Томенко. Він нагадав, що згідно з законом, інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути розміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами» (ч. ІІІ ст. 9).

 

«Натомість багато видань сьогодні розміщують замовні матеріали політичних партій чи окремих політиків, які взагалі не позначаються: як "Сегодня" розміщує на шпальтах рекламні матеріали у певних рубриках, і лише на останній шпальті дрібним шрифтом є згадка про те, що ці певні рубрики газети (наприклад, "Точка зрения" або "Партнер рубрики") містять матеріали на правах реклами», - зазначає Томенко. 

 

Водночас, Микола Томенко звернув увагу на те, що часто виникає проблема не лише з ідентифікацією реклами, а й зі змістом замовних матеріалів.

 

Як приклад голова Комітету наводить номер № 215 (4523) у газеті «Сегодня». На його думку, у рубриці «Точка зрения» півшпальти на 4-й сторінці газети займає відверто рекламний матеріал «Петр Симоненко: «Референдуму - быть!», а на 6-й шпальті розміщений матеріал рекламного характеру «Украинский избиратель отдает предпочтение Януковичу».

 

У зв'язку з цим, голова парламентського Комітету наголошує, що треба повернутися до виконання норм чинного законодавства і чітко відокремлювати рекламу від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу (ч. І ст. 9 Закону «Про рекламу»). 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3011
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду