Лещенко оскаржуватиме рішення суду у справі проти Міністерства фінансів

Лещенко оскаржуватиме рішення суду у справі проти Міністерства фінансів

17 Вересня 2013
7432
17 Вересня 2013
14:17

Лещенко оскаржуватиме рішення суду у справі проти Міністерства фінансів

7432
Лещенко оскаржуватиме рішення суду у справі проти Міністерства фінансів
Лещенко оскаржуватиме рішення суду у справі проти Міністерства фінансів

Журналіст «Української правди» Сергій Лещенко та його представники планують оскаржити до Вищого адміністративного суду України рішення Київського апеляційного адміністративного суду у справі проти Міністерства фінансів України. Про це повідомляє Інститут Медіа Права, який представляв інтереси позивача.

 

Київський апеляційний адміністративний суд 3 вересня відхилив апеляційну скаргу журналіста Сергія Лещенка у справі проти Міністерства фінансів України та залишив без змін постанову Окружного адміністративного суду міста Києва. Відповідний текст ухвали представники позивача отримали 13 вересня.

 

17 жовтня 2011 року Сергій Лещенко звернувся з інформаційним запитом до Міністерства фінансів України про надання йому копії листа Міністерства фінансів України до Кабінету Міністрів України щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних.

 

Проте міністерство відмовило в наданні копії листа на підставі того, що запитуваний лист був надісланий адресату, у зв'язку з чим його оригінал не зберігся і надати його копію неможливо. Натомість у володінні міністерства перебуває копія листа, підшита до матеріалів вихідної кореспонденції (вона відрізняється від оригіналу відсутністю тексту бланку та наявністю додаткових поміток), а також копія запитуваного листа, яка була надіслана міністерству з Кабінету Міністрів України.

 

«Таким чином, незважаючи на те, що міністерство володіло документами, які містять відкриту публічну інформацію, запитану позивачем і було зобов'язане за Законом України «Про доступ до публічної інформації» надати задокументовану публічну інформацію на запит протягом п'яти робочих днів, апеляційний суд, як і суд першої інстанції, підтримали позицію відповідача. При цьому, суди не проаналізували аргумент позивача про те, що у випадку відсутності запитаної інформації у Міністерства, воно зобов'язане було переслати запит належному розпоряднику (Кабінету Міністрів України)», - звертає увагу Інститут Медіа Права.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Сергій Лещенко має намір подати заяву до Європейського суду з прав людини. Справу журналіста «Української правди» порушено за його позовом проти Конституційного Суду України. Кореспондент звертався до цієї установи із запитом про надання копії конституційного подання 51 народного депутата України від 16 жовтня 2012 року щодо перевірки Закону України «Про засади мовної політики» на відповідність Конституції України.

 

Суд першої інстанції визнав, що текст конституційного подання містить службову інформацію та персональні дані громадян, і на підставі цього відмовив у задоволенні позову. На це рішення була подана апеляційна скарга. Київський апеляційний адміністративний суд її задовольнив і визнав незаконним віднесення запитуваного конституційного подання до інформації з обмеженим доступом. Після цього представник Конституційного Суду подав касаційну скаргу і Вищий адміністративний суд її задовольнив 30 травня (залишив у силі рішення суду першої інстанції).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7432
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду