13-й рік поспіль журналісти вимагають покарати замовників вбивства Георгія Ґонґадзе (ФОТО)

13-й рік поспіль журналісти вимагають покарати замовників вбивства Георгія Ґонґадзе (ФОТО)

17 Вересня 2013
7609
17 Вересня 2013
11:50

13-й рік поспіль журналісти вимагають покарати замовників вбивства Георгія Ґонґадзе (ФОТО)

7609
13-й рік поспіль журналісти вимагають покарати замовників вбивства Георгія Ґонґадзе (ФОТО)
13-й рік поспіль журналісти вимагають покарати замовників вбивства Георгія Ґонґадзе (ФОТО)

16 вересня громадські організації «Відсіч», Незалежна медіа профспілка України (НМПУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Інститут масової інформації (ІМІ), «Центр.UA», «Детектор медіа», рух «Стоп цензурі!» за сприяння активних громадян провели у Києві традиційну акцію «Безкарність вбиває» з вшанування пам'яті загиблих журналістів, приурочену до 13-ї річниці зникнення Георгія Ґонґадзе. До акції долучилося чимало журналістів, правозахисників та громадських активістів, пересічні громадяни, політики. Цього ж дня подібні акції відбулись майже в половині обласних центрів України.

 

О 18.30 на Хрещатику біля приміщення Національної спілки журналістів зібралися кілька сотень людей з плакатами «Безкарність вбиває» та зображенням чорного силуету Георгія Ґонґадзе. Організатори роздали всім бажаючим листівки з інформацією про порушення прав журналістів. Нагадаємо, ці статистичні дані були оприлюднені виконавчим директором ІМІ Оксаною Романюк цього ж дня під час прес-конференції в агенції «Інтерфакс-Україна». За перше півріччя року зареєстровано 117 справ за ст.171  КК «Перешкоджання професійній діяльності журналіста». Проте лише у 69 з них правоохоронці знайшли склад злочину, до суду скеровано станом на вересень всього 5 справ.

 

За результатами моніторингу ІМІ, 2012 рік став рекордним за кількістю перешкоджання журналістській діяльності за останні 10 років, і цього року ситуаціюя не покращилася, журналістам не стало працювати безпечніше.

 

«Ми зібралися тут, щоб вшанувати пам'ять Георгія Ґонґадзе і всіх загиблих журналістів. Сталося так, що він став символом брутального і ганебного ставлення влади до журналістів», - сказав голова НМПУ Юрій Луканов.

 

Юрій Луканов (НМПУ)

Він повідомив, що 16 вересня подібні акції відбуваються у половині обласних центрів України. Пан Луканов також розповів про те, що журналісти не почуваються захищеними в Україні, оскільки більшість фактів нападу і перешкоджань професійній діяльності залишаються не розслідуваними, а отже - безкарними. За його словами, рішення суду на користь постраждалих від нападу журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя стало прецедентним в незалежній Україні. Він вважає, що саме завдяки цьому рішенню нарешті вдалося скерувати до суду за ст. 171 ККУ справу про напад на херсонських журналістів Олександра Тарасова та Валерія Миронюка.

 

Наталя Кравченко (канал "Україна")

 

Данута Костура (незалежний журналіст) і Богдан Червак (Держкомтелерадіо)

 

Марія Васильєва ("1+1") і Наталя Кравченко (канал "Україна")

 

Світлана Єрьоменко (MediaSapiens)

 

Оксана Винничук (НМПУ)

 

Володимир Чемерис

 

Святослав Цеголко (5 канал)

 

Артем Скоропадський ("Коммерсантъ")

Учасники акції поклали квіти до меморіальної таблички, де викарбувані імена загиблих журналістів, і вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

 

 

 

 

Світлана Остапа ("Детектор медіа"), Ольга Падірякова (УНІАН), Андрій Яніцький (LB.ua)

 

 

Організованою ходою журналісти та громадські активісти рушила до Майдану Незалежності, де виклали зі свічок слово «Гія». Молоді люди під стелою Незалежності України вишикувалися з великими літерами в руках, з яких було складено напис «Безкарність вбиває». Ведуча акції розповіла про Георгія Ґонґадзе, а потім назвала імена всіх журналістів, які загинули за роки незалежності України.

 

 


 

 

О 20.00 усіх загиблих журналістів вшанували хвилиною мовчання.

 

Мати одного із загиблих журналістів

 

Сергій Лещенко ("Українська правда")

 

Народні депутати Петро Порошенко й Олесь Доній

 

Народний депутат Андрій Шевченко

Після мітингу активісти, вишикувавшись в колону, рушили до Адміністрації президента на вул. Банковій з вимогами до влади назвати замовників вбивства Гонгадзе. Учасники акції  вигукували: «Замовників за грати!», «Безкарність вбиває», «Кучму за грати!», «Литвина за грати!», «Деркача на нари!».

 





«Детектор медіа»

Фото Максима Лісового

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7609
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду