НМПУ вимагає звільнити слідчого, що закрила справи про побиття херсонських журналістів

НМПУ вимагає звільнити слідчого, що закрила справи про побиття херсонських журналістів

23 Серпня 2013
5162

НМПУ вимагає звільнити слідчого, що закрила справи про побиття херсонських журналістів

5162
НМПУ вимагає звільнити слідчого, що закрила справи про побиття херсонських журналістів
НМПУ вимагає звільнити слідчого, що закрила справи про побиття херсонських журналістів

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) вимагає від Генеральної прокуратури України (ГПУ) звільнити та притягнути до кримінальної відповідальності слідчого Комсомольського райвідділу міліції Херсона Дарію Зубко, яка втретє закрила кримінальне провадження у справі щодо нападу на журналістів інформаційного агентства «Таврія ньюс» Олександра Тарасова та Валерія Миронюка 13 березня, а також закрила ще одну справу  щодо нападу на Олександра Тарасова 1 липня поточного року. Про це йдеться на сайті НМПУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 13 березня і 1 липня у Херсоні під час зйомок спроби виселити з квартири багатодітну родину Сорокіних були скоєні напади на журналістів інформагентства «Таврія ньюс» Олександра Тарасова і Валерія Миронюка, про що було подано заяви до міліції і відкриті кримінальні провадження.

 

Кримінальне провадження щодо першого інциденту слідчий Дарія Зубко закрила вже втретє. Вона майже дослівно переписала свою попередню постанову про закриття справи, яка 30 травня була скасована Апеляційним судом Херсонської області. Мотиви закриття - журналістам ніхто не перешкоджав розміщувати інформацію на сайті, присутні особи не усвідомлювали що діють проти журналістів. При цьому, як йдеться у повідомленні НМПУ, слідчий проігнорувала відеозапис подій та покази свідків, які зазначили, що Олександр Тарасов пред'являв своє журналістське посвідчення, а також представляв Валерія Миронюка як свого оператора.

 

21 серпня Дарія Зубко в телефонній розмові з Олександром Тарасовим повідомила, що кримінальне провадження щодо нападу на пана Тарасова 1 липня також закрито у зв'язку з відсутністю в діях охоронців охоронного фірми «Арбалет» складу злочину. При цьому слідчий проігнорувала зафіксовані на відео погрози зламати журналісту руку, намагання вихопити телефон, на який фіксувались події, не допуск до місця події. Постанову про закриття провадження, за словами лейтенанта міліції Зубко, було направлено потерпілому поштою, однак Олександр Тарасов її не отримав.

 

Прокуратура також відмовилася підтримувати звинувачення у перешкоджанні законній професійній діяльності журналіста, хоча сам прокурор у обвинувальному акті зазначив, що побої Олександру Тарасову були нанесені, коли він здійснював відеозапис подій.

 

НМПУ заявляє, що слідчий Комсомольського райвідділу міліції Херсона, чотири рази незаконно закриваючи кримінальне провадження проти херсонських журналістів, створює небезпечний прецедент, коли можна безкарно нападати на журналістів і уникати відповідальності. Крім звільнення слідчого Дарії Зубко та відкриття проти неї кримінальної справи за зловживання владою або службовими повноваженнями (ч.3 ст.364 КК України) медіапрофспілка вимагає від Генеральної прокуратури України взяти під особистий контроль справи щодо нападу на херсонських журналістів.

 

Про свій контроль над об'єктивністю розслідування справ щодо побиття Олександра Тарасова і Валерія Миронюка заявили раніше представники Міжвідомчої робочої групи з питань свободи слова при Адміністрації Президента.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5162
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду