Віктор Таран подав апеляцію у справі щодо ненадання декларацій нардепів

Віктор Таран подав апеляцію у справі щодо ненадання декларацій нардепів

19 Серпня 2013
6170

Віктор Таран подав апеляцію у справі щодо ненадання декларацій нардепів

6170
Віктор Таран подав апеляцію у справі щодо ненадання декларацій нардепів
Віктор Таран подав апеляцію у справі щодо ненадання декларацій нардепів

19 серпня рух «Чесно» звернувся до Київського апеляційного адмінсуду з проханням визнати протиправною відмову Апарату Верховної Ради у наданні депутатських декларацій. Позов проти апарату парламенту подав учасник руху Віктор Таран, пише «Українська правда».

 

У позові вимагається зобов'язати апарат парламенту надати майнові декларації спікера Володимира Рибака та голів п'яти парламентських фракцій відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації». 

 

Учасниця «Чесно», юрист Інституту медіа права Ольга Сушко переконана, що Окружний адміністративний суд Києва протиправно відмовив у задоволенні позову до Апарату ВР. Цим, за її словами, суд першої інстанції проігнорував спеціальні по відношенню до справи вимоги законів «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання та протидії корупції» на користь загальних норм законодавства про захист персональних даних. 

 

«Хоча лише деякі відомості у деклараціях обмежені у доступі (як то паспортні дані, адреса проживання декларанта та членів його сім'ї, тощо), суд безпідставно визнав, що декларації депутатів, в цілому, є інформацією з обмеженим доступом», - зазначив Віктор Таран.

 

«Подібне рішення окружного адміністративного суду фактично створює прецедент для депутатів не оприлюднювати свої доходи попри вимоги законодавства», - заявив він. 

 

Як повідомляла «Детектор медіа»,  26 квітня Віктор Таран звернувся до Апарату Верховної  Ради з проханням отримати  шість декларацій народних депутатів: спікера Володимира Рибака, Олександра Єфремова, Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока,  Віталія Кличка та Петра Симоненка.

 

Йому було відмовлено у наданні цих запитів з посиланням на те, що у декларації міститься конфіденційна інформація про народних депутатів та членів їх сім'ї.  Після цього він звернувся до суду. 9 серпня суд відмовив у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6170
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду