Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

13 Серпня 2013
13114

Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

13114
Україна і ЄС мають підписати документ у листопаді
Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Уряд оприлюднив текст проекту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Кабінет Міністрів України розмістив проект «Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом» на «Урядовому порталі».  Саме  на основі цього  документу з назвою «Угода про асоціацію між Україною з однієї сторони та Європейським Союзом і його державами-членами з іншої сторони» може бути створена Асоціація між Україною та ЄС.

 

Відповідно до проекту угоди, цілями Асоціації є: сприяння поступовому зближенню сторін, поглиблення участі України в політиці, програмах та агенціях ЄС, запровадження умов для посилених економічних та торговельних відносин, які вестимуть до поступової інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС, в тому числі - завдяки створенню поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі, поглиблення співробітництва у сфері безпеки з метою забезпечення верховенства права та поваги до прав людини і основоположних свобод тощо.

 

Проект Угоди складається з семи розділів і 486 статей, низка з яких присвячена діяльності медіа, захисту персональних даних, захисту інтелектуальної власності тощо. Приміром, відповідно до глави 14 «Інформаційне суспільство» (статті 389-395) сторони домовляються про співробітництво щодо розвитку інформаційного суспільства на користь приватних осіб і бізнесу через забезпечення інформаційно-комунікаційних технологій та через кращу якість послуг за доступними цінами. Це має полегшити доступ до ринків послуг електронних комунікацій, що сприятиме конкуренції та надходженню інвестицій в галузь.

 

Глава 15 «Політика з питань аудіовізуальної галузі» присвячена співробітництву задля просування аудіовізуальної галузі в Європі та заохочення спільного виробництва у галузі кінематографії та телебачення. Зокрема, згідно зі статтею 396, Україна і ЄС співпрацюватимуть у питаннях підготовки журналістів та інших працівників медіасфери як друкованих, так і електронних видань, а також у питаннях підтримки ЗМІ (громадських і приватних), з метою посилення їхньої незалежності, професіоналізму та зв'язків з іншими європейськими ЗМІ відповідно до європейських стандартів, зокрема стандартів Ради Європи.

 

Розлога глава 9 присвячена правам на інтелектуальну власність та їх захист. Приміром, відповідно до ст.170 цієї глави «Ефірне мовлення і доведення до відома публіки» сторони надають організаціям мовлення виключне право дозволяти або забороняти ретрансляцію своїх передач бездротовими засобами, а також оприлюднювати свої передачі, якщо таке оприлюднення здійснюється у загальнодоступних місцях після внесення плати за вхід.

 

Глава 26 присвячена співробітництву з питань громадянського суспільства з метою залучення громадськості до реалізації цієї Угоди.

 

Незважаючи на те, що Україна і ЄС домовляються про активний обмін інформацією, водночас в проекті багато уваги приділяється захисту персональних даних.

 

Нагадаємо, угоду про Асоціацію Сторони мають підписати в листопаді на саміті ЄС у Вільнюсі.

 

Відповідно до низки додатків до проекту цієї угоди, Україна має також зобов'язання щодо адаптації вітчизняного законодавства із зазначенням конкретних термінів. Зокрема угода передбачає приведення законодавства про аудіовізуальні медіапослуги упродовж 2 років після набуття нею чинності.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13114
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду