АППК вкотре закликає Нацраду скасувати список адаптованих каналів

АППК вкотре закликає Нацраду скасувати список адаптованих каналів

22 Липня 2013
6123

АППК вкотре закликає Нацраду скасувати список адаптованих каналів

6123
АППК вкотре закликає Нацраду скасувати список адаптованих каналів
АППК вкотре закликає Нацраду скасувати список адаптованих каналів

Асоціація правовласників і постачальників контенту (АППК) звернулася до Комітету з питань свободи слова з проханням звернути увагу на невиконання Україною положень Європейської конвенції про транскордонне телебачення щодо вільного поширення зарубіжних телеканалів.

 

Таке звернення АППК зробила в рамках підготовки комітету до відповідних парламентських слухань. Дата проведення слухань поки не визначена, наразі Комітет проводить збір інформації.

 

Сьогодні зарубіжні телеканали, які бажають легалізуватися на території України, повинні потрапити до спеціального списку адаптованих до українського законодавства програм, наголошує АППК. Такий список адмініструється Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Відсутність телеканалу в переліку, по суті, є забороною його поширення в Україні, навіть якщо канал перебуває під юрисдикцією країни - учасниці Європейського Союзу.

 

«В епоху цифрового багатоканального телебачення такий порядок не лише суперечить міжнародним зобов'язанням, узятим на себе українською державою, але і є регресивним механізмом, що стримує розвиток легальних цифрових телевізійних сервісів для глядачів», - ідеться в заяві АППК.

 

Так званий список адаптованих каналів було впроваджено Нацрадою ще у 2008 році, за місяць до ратифікації Верховною Радою Європейської конвенції про транскордонне телебачення, нагадує АППК.

 

«Примітно те, що існування списку не передбачено жодним нормативно-правовим документом. Відсутня узаконена процедура його формування: не встановлено строки розгляду звернень, не затверджено документів, необхідних для цього, відсутні критерії адаптації зарубіжних програм до українського законодавства», - заявляє АППК.

 

«Напередодні парламентських слухань АППК вкотре закликає Нацраду відмовитися від практики застосування адаптаційних списків і використовувати у своїй роботі законні важелі, передбачені міжнародними угодами», - каже президент АППК, народний депутат Олена Бондаренко.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду