Верховна Рада ухвалила закон про прозорість медіавласності

4 Липня 2013
9248

Верховна Рада ухвалила закон про прозорість медіавласності

9248
Верховна Рада ухвалила закон про прозорість медіавласності

Верховна Рада 4 липня ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації», що був внесений Кабінетом Міністрів. За цей закон віддали свої голоси понад 300 депутатів.

 

Водночас поправки, які були запропоновані автором ще одного законопроекту про прозорість медіавласності народним депутатом Миколою Княжицьким, були відхилені.

 

Проектом, зокрема, дається визначення поняттю «пов'язані особи» в інформаційній сфері; передбачено подання засновником (співзасновниками), які мають на меті отримати свідоцтво про державну реєстрацію друкованого ЗМІ відомостей про засновника (співзасновників) видання та пов'язаних осіб.

 

Серед підстав відмови в державній реєстрації друкованого ЗМІ документ передбачає порушення засновником (співзасновниками) вимог статті 10 закону "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" стосовно гарантій від монополізації друкованих засобів масової інформації.

 

Також юридичні особи, які матимуть на меті отримати (переоформити) ліцензію на мовлення мають подавати відомості про засновника (співзасновників), власника (співвласників) телерадіоорганізації та пов'язаних осіб і відомості про розподіл часток статутного капіталу, для акціонерного товариства - список акціонерів, які володіють пакетами акцій у розмірі понад 5%.

 

Закон також вводить необхідність подання ліцензіатом до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення заяви протягом 10 робочих днів про переоформлення ліцензії на мовлення або додатків до неї у зв'язку із зміною організаційно-правової форми, умов діяльності ліцензіата чи складу його засновників (власників).

 

Нагадаємо, Комітет з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України, розглянувши 2 липня майже 40 поправок, одноголосно рекомендував парламенту ухвалити проект Закону № 2731 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації», внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 21 червня Верховна Рада прийняла за основу проект Закону № 2731 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості відносин власності стосовно засобів масової інформації». За це рішення проголосувало 273 депутати. Урядовий законопроект має на меті заборонити діяльність телерадіокомпаній, власниками яких є нерезиденти з офшорів.

 

У Верховній Раді також знаходився альтернативний проект закону №2074 «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності засобів масової інформації, а також реалізації принципів державної політики в сфері телебачення і радіомовлення», внесений народними депутатами Миколою Княжицьким і Миколою Томенком.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9248
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
121
3948 дн. тому
народним депутатом Миколою Княжицьким було внесено таку поправку: "неприпустимо розкривати лише дані про те, хто є реальним власником каналу ТВі"
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду