Комітет свободи слова рекомендував парламенту ухвалити в цілому проект закону про зовнішню рекламу

3 Липня 2013
5573

Комітет свободи слова рекомендував парламенту ухвалити в цілому проект закону про зовнішню рекламу

5573
Комітет свободи слова рекомендував парламенту ухвалити в цілому проект закону про зовнішню рекламу

Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 3 липня рекомендував парламенту ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект № 0944 «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо уточнення сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень).

 

Члени Комітету розглянули 60 поправок до цього проекту. Зокрема домовилися, що дозволи на розміщення носіїв зовнішньої реклами будуть видаватися на 7 (або 5) років,  збільшується відстань між носіями в населених пунктах і між ними, а також, що закон вступає в силу через 6 місяців після його ухвалення (окрім деяких положень).

 

Дискусійною виявилися поправка, яку внесла з голосу народний депутат Олена Кондратюк про те, що дозволи, видані раніше, будуть діяти до закінчення їх строку, а нові оформлятимуться з врахуванням норм нового закону. Члени Комітету вирішили до кінця пленарного тижня ухвалити узгоджену позицію щодо цієї поправки.

 

Планується, що носії зовнішньої реклами мають розміщуватись вздовж проїжджої частини вулиць і доріг на відстані не менше ніж 50 метрів (з 1 січня 2016 року - 75 метрів) від встановленої зовнішньої реклами (між опорами), а у межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування - на відстані не менше ніж 500 метрів (з 1 січня 2016 року - 1000 метрів).

 

Зовнішня реклама не повинна розміщуватись на мостах, опорах дорожніх знаків, світлофорного обладнання та на ділянках і місцях концентрації дорожньо-транспортних пригод визначених згідно вимог галузевого стандарту України та позначених відповідними дорожніми знаками.

 

Пропонується також передбачити, що зовнішня реклама не може розташовуватись на житлових та не житлових будинках і спорудах із закриттям віконних отворів, на опорах вуличного освітлення.

 

«Цей законопроект дозволить захистити суспільство в частині зменшення носіїв зовнішньої реклами в населених пунктах, особливо в центральних частинах міст, а також між населеними пунктами. А це, в свою чергу, сприятиме безпеці дорожнього руху, меншому відволіканню уваги водіїв та зробить більш естетичним вигляд населених пунктів», - зазначив Микола Томенко.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 19 червня учасники круглого столу «Зовнішня реклама в Україні: стан, проблеми та шляхи розвитку» ухвалили рекомендації щодо норм законопроекту № 0944, згідно з якими зменшення кількості реклами має призвести до покращення її якості.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5573
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду