Єгор Соболєв іде з журналістики - новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська

Єгор Соболєв іде з журналістики - новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська

1 Липня 2013
7622

Єгор Соболєв іде з журналістики - новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська

7622
Єгор Соболєв іде з журналістики - новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська
Єгор Соболєв іде з журналістики - новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська

Головний редактор Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв заявив про те, що йде з журналістики.

 

«Я більше не редактор "Свідомо". Я взагалі вирішив піти з професії, який присвятив 18 років. Я хочу сконцентруватися на тому, без чого жодна професія в цій країні не буде професійна. Нам треба піднятися, викинути цю владу і - ще важливіше - нарешті заснувати державу Україна, якою можна пишатися», - пише він у своєму блозі на «Українській правді».

 

«Я більше не бачу можливості змінити стан справ як журналіст. Останні три роки я вірив в теорію маленьких справ. В поєднання журналістики і активізму. За цей час я організував більше мітингів, ніж підготував якісних текстів. Але перемог все одно в рази менше, ніж поразок. І тенденція - вниз. "Ніжинські робінгуди" сидять, "бізнес" Табачника на чому тільки можна в освіті, чи цинічні закупівлі МОЗу квітнуть... та Ви все знаєте. Розквіт журналістських розслідувань в країні ніяк не заважає її дерибану. Навпаки, дерибан набув небачених масштабів і досконалості. Я в принципі, розумію тих депутатів Київради, які думають, что і ідіот. "Розслідує, пікетує, в двері ломиться... Дурачок такой. А ми собі голосуємо"», - обурюється Єгор Соболєв.

 

За словами пана Соболєва, в Україні неможливо бути ефективним не тільки журналістом, а й адвокатом, правозахисником, міліціонером, суддею і прокурором.

 

Вихід Єгор Соболєв бачить у створенні професійної революційної організації, «яка буде здатна закумулювати і гроші, і людей, і силу, й ідеї для справді успішних перетворень». «Буду робити все що зможу, щоб вона відбулася», - пише Соболєв.

 

Новим редактором «Свідомо» стала Марія Землянська.

 

«Детектор медіа» далі подає текст заяви Єгора Соболєва повністю:

 

«Йду з журналістики.

 

Я більше не редактор «Свідомо». Я взагалі вирішив піти з професії, який присвятив 18 років. Я хочу сконцентруватися на тому, без чого жодна професія в цій країні не буде професійна. Нам треба піднятися, викинути цю владу і - ще важливіше - нарешті заснувати державу Україна, якою можна пишатися.

 

Я більше не бачу можливості змінити стан справ як журналіст. Останні три роки я вірив в теорію маленьких справ. В поєднання журналістики і активізму. За цей час я організував більше мітингів, ніж підготував якісних текстів. Але перемог все одно в рази менше, ніж поразок. І тенденція - вниз. «Ніжинські робінгуди» сидять, «бізнес» Табачника на чому тільки можна в освіті, чи цинічні закупівлі МОЗу квітнуть... та Ви все знаєте. Розквіт журналістських розслідувань в країні ніяк не заважає її дерибану. Навпаки, дерибан набув небачених масштабів і досконалості. Я в принципі, розумію тих депутатів Київради, які думають, что і ідіот. «Розслідує, пікетує, в двері ломиться... Дурачок такой. А ми собі голосуємо».

 

Мені здається, за це варто переживати не лише журналістам. В цій країні так само неможливо бути ефективним адвокатом, правозахисником, міліціонером. Не кажучи вже про суддю чи прокурора.

 

Колись багато з нас вирішили: «Треба стати професіоналом, і з таких складеться нормальна країна». В середині 90-их я захоплено зайнявся фінансової тематикою. Дивився тоді на банківську систему як на кровотворну, яка розганяла еритроцити в жилах бізнесу різного розміру, що народжувався на уламках радянської економіки.

 

Але в результаті така держава утверджує бізнес лише однієї родини. І сотні, якщо не тисячі бізнесменів - у вигнанні. А інші - придивляються до плану Б.

 

У 2000-ому, коли рух «Україна без Кучми» подарував журналістиці термін «опозиція», я перейшов на тему політики. Як мене не відмовляла Юля Мостова:)), я вірив - справжня політична конкуренція стане локомотивом поступу усієї країни, буде піднімати нагору найкращих. Був Майдан, був «5 канал». Але в 2007-ому, навіть коли мене ще не відсторонили від ефіру, я зрозумів - ця держава піднімає нагору таких, чию політику нема сенсу описувати, а тим більше - поширювати їхні думки. Їх вичистити треба поганої мітлою, як гору сміття на струмку. І для цього людей треба не розважати шоу «Що Янукович відповів Тимошенко, а Ющенко - їм обом», а змусити замислитися, що ці політики роблять, а скоріше не роблять для нас усіх.

 

В 2008-ому створив «Свідомо». Зайнявся журналістикою розслідувань, насамперед в трьох найближчих до людей темах - здоров'є, освіта, правосуддя. Під час історії з книгарнею «Сяйво» усвідомив, що розслідування самі по собі теж не працюють. Зайнявся активізмом. А далі - я вже писав. Нічого не виходить за великим рахунком. Ти можеш бути або Іванушкою-дурачком (ну, добре, Дон Кіхотом). Або вбудуватися в гору сміття і шукати сенс в родині, розмірі будинку, вихованні дітей.

 

Тільки дітям тут жити же ж! Ми всі якщо не усвідомлюємо, то точно відчуваємо, що оця бикувата і одночасно жалюгідна держава, яка, як сказав бард, утворилася «на наших дряблих спинах» - вона невиліковна. Ніякими журналістськими розслідуваннями, ніякими громадськими кампаніями, тим більше ніяким особистим «я чесно роблю свою справу» її не зміниш. Треба або тікати з країни разом з дітьми, або будувати для них нову. 

 

Зрозуміли це ж колись бостонські торговці чаєм, які викинули свої товари за борт, щоб відвоювати своїй країні незалежність. 

 

Для мене це приклад, як треба діяти в подібній ситуації. Притому, що їм не давав нормально жити король Георг - лідер найбільш цивілізованої тоді країни світу. А ми живемо - погоджуємося з цим чи ні - по правилах Януковича.

 

Я хочу допомогти усім, хто розуміє - його треба арештовувати та судити. Хочу допомогти усім, хто розуміє - скинути владу мародерів замало. Треба спроектувати і домовитися про нові правила правила, причому такі, які дадуть нам можливості стрибка. Як американська Конституція допомогла диким землям стати світовим лідером. Хочу допомогти усім, хто розуміє - шлях до цього - системна і технологічна робота з людьми. Від двору до двору, від району до району, від міста - до міста.

 

Як буду годувати своїх чотирьох дітей? Це, як і безпека родини - дві речі, які найбільше мене турбують.

 

Вихід один - нам усім потрібна професійна революційна організація, яка буде здатна закумулювати і гроші, і людей, і силу, і ідеї для справді успішних перетворень. Буду робити все що зможу, щоб вона відбулася.

 

А новим редактором «Свідомо» стала його найкраща розслідувальниця Марія Землянська. Редакційний мейл для новин - info.svidomo@gmail.com , телефон - 050 441 70 50.

 

Величезна подяка усім, в кого вчився, з ким конкурував, і від кого отримував допомогу в моїй славетній професії. Від Михайла Коломійця, який, мабуть, іронічно, але привітно усміхається з неба. І до людини, яка в останнє «навела» на беззаконне святкування дня народження Гереги.

 

Дякую, друзі! Просто я більше не вірю, що це можна змінити текстами».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7622
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
дефективний
3922 дн. тому
= В Україні неможливо бути ефективним не тільки журналістом, а й адвокатом, правозахисником, міліціонером, суддею і прокурором.=ТА ТИ БУДЬ ПРОСТО ЛЮДИНОЮ. ПРОСТО ЛЮДИНОЮ У СВІТІ.
Хірург
3922 дн. тому
о! буде ще одна оля Герасим"юк. або Микола Томенко. Борців якраз вистачає - бракує журналістів. А щодо розчарування - ну, ніби чувак учора народився. Це якби хірург сказав: я йду з професії. тут забагато болю, крові і замало одужаннь...
SamTakyj
3923 дн. тому
"закумулювати гроші" - це, звичайно, надихає...
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду