Міліція закрила провадження за ст.171 у справі журналіста, якому зламали ногу

Міліція закрила провадження за ст.171 у справі журналіста, якому зламали ногу

25 Червня 2013
7093

Міліція закрила провадження за ст.171 у справі журналіста, якому зламали ногу

7093
Міліція закрила провадження за ст.171 у справі журналіста, якому зламали ногу
Міліція закрила провадження за ст.171 у справі журналіста, якому зламали ногу

6 червня Дрогобицький МВ ГУМВСУ у Львівській області закрив кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів головному редактору «Трускавецького вісника» Руслану Солонцю у зв'язку з відсутністю складу кримінального правопорушення. Про це повідомив пан Солонець Інституту масової інформації (ІМІ).

 

20 червня журналіст направив скаргу на закриття провадження до Дрогобицького міського районного суду Львівської області. Руслан Солонець просить суд скасувати відповідну постанову та відновити досудове розслідування по даній справі, оскільки вважає постанову незаконною та необґрунтованою.

 

Нагадаємо, 30 травня на зборах трудового колективу Стебницької міської лікарні, син головного лікаря Андрій Пукало наніс тілесні ушкодження журналісту, який проводив відеозйомку зборів.  Пан Пукало наступив на ногу журналісту, що зумовило перелом кістки лівої стопи журналіста.

 

Згідно з постановою слідчого, Андрій Пукало пояснив що ні він, ні будь-хто інший не створював ніяких перешкод у професійній діяльності пана Солонця та будь-якого впливу на нього не вчиняли.

 

Також у постанові зазначено, що інцидент між Андрієм Пукалом та Русланом Солонцем був раптовим і короткотривалим та мав причинний зв'язок, оскільки слідством з'ясовано, що спершу журналіст випадково став на ногу пану Пукало. Слідчий зауважує, що факт наступання паном Солонцем на ногу Андрію Пукалу підтверджується висновком судово-медичної експертизи.

 

Крім того, у постанові зазначено, що при перегляді відео, яка було зняте паном Солонцем, лікар чоловічої статі, даючи інтерв'ю перед камерою, пояснює, що трудовий колектив не хоче проводити збори у присутності сторонніх осіб. Також у постанові йдеться, що на відео медичні працівники, відповідаючи на запитання пана Солонця, що його «ніхто нікуди не виганяє та ніяких перешкод йому у проведенні відеозйомки не створює».

 

Руслан Солонець зауважує, що слідчий не взяв до уваги те, що його було запрошено на збори Стебницької міської лікарні представниками трудового колективу не як представника «Руху ЧЕСНО», а як діючого журналіста і представника Західно-Українського відділення Київського центру журналістських досліджень держав ГУАМ та прес-секретаря Дрогобицької громадської організації «Спілка безпеки управління «Антикорупція».

 

Також пан Солонець зазначає, що слідчий «виніс постанову про закриття кримінального провадження передчасно та необґрунтовано, не провівши усіх слідчих дій з метою виявлення ознак злочину та проводивши досудове розслідування, не дотримуючись вимог КПК України». За словами Руслана Солонця, слідчий не викликав та не опитав ряд свідків, а тому постанова про закриття кримінального провадження ґрунтується лише на показах свідків сторони правопорушника.

 

Крім того, Солонець звертає увагу, що на 10-й хвилині  відео зйомки «чітко зафіксовано факт умисного нанесення мені, Солонцю Р.А., удару в ногу Пукало А.Р.», - йдеться у скарзі журналіста.

 

Як вже писала «Детектор медіа» 30 травня головний редактор газети «Трускавецька газета» та активіст громадського руху «Чесно» у Дрогобичі Руслан Солонець проводив зйомку зборів трудового колективу Стебницької міської лікарні.На відео  пана Солонця видно, що  пересуваючись переповненим коридором, журналіст наступив на ногу лікарю, на що той закричав: «Зніміть на камеру! Журналісти нападають на лікарів!».

 

Після цього лікар навмисне наступив на ногу журналісту. Як вказано у звернені громадянського руху «ЧЕСНО» у Дрогобичі, у журналіста діагностовано перелом кістки лівої стопи. 2 червня Трускавецький міський відділ міліції відкрив кримінальне провадження за фактом перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України).

 

Нагадаємо, минулого тижня Комітет з питань свободи слова та інформації вирішив взяти під свій контроль розслідування про перешкоджання журналістській діяльності головного редактора «Трускавецького вісника».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду