Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт

Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт

10 Червня 2013
5780

Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт

5780
Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт
Закриття точок продажу преси у Київському метро є спробою обмежити свободу слова - експерт

Торговельні точки з продажу преси в Київському метрополітені з 1 липня мають замінити газетні автомати. Це може призвести до падіння 50% обсягу продажів преси у столиці. Про це заявила на прес-конференції 10 червня Голова правління Благодійного фонду сприяння розвитку незалежної преси Марина Клюсова, повідомляє агентство «Укрінформ».

 

«З 1 липня торгівля у метрополітені пресою у тому вигляді, в якому вона існує сьогодні, припиняється. 13 червня буде проведено конкурс щодо оренди площ, і на цих площах передбачається встановити газетні автомати», - сказала пані Клюсова.

 

Вона розповіла, що торік було змінено правила пожежної безпеки в метрополітені, внаслідок чого Міністерство інфраструктури видало наказ щодо переведення торгівлі пресою в газетні автомати. На виконання цього наказу 24 травня було оголошено конкурс на оренду площ для їх встановлення. За словами пані Клюсової, основні оператори з продажу преси, які сьогодні працюють у метрополітені, не беруть у ньому участь через неможливість виконання передбачених у ньому умов.

 

Керівник фонду зазначила, що вартість одного газетного автомата становить від 5 до 10 тис. доларів, термін його окупності - близько 18 років. Водночас договір оренди за результатами конкурсу з власниками автоматів планується укласти на 3 роки. «Зрозуміло, що цей бізнес ніякої комерційної складової не має», - переконана Марина Клюсова.

 

Вона також акцентувала увагу на тому, що одне торговельне місце у Київському метрополітені поширює сьгодні близько 500 найменувань періодичних видань, серед яких - газети, журнали, книги, колекційні видання тощо. Натомість газетний автомат призначений лише для продажу від 2 до 10 найменувань газет. Питання, хто визначатиме, які саме це будуть газети, залишається відкритим, зауважила пані Клюсова.

 

Вона також додала, що у метрополітені продаються 50% тиражів друкованих ЗМІ у столиці. «Тому ми чітко говоримо про те, що це, які мінімум, спроба обмежити свободу слова і недобросовісна конкуренція на ринку друкованих ЗМІ. Тому що будь-який видавець або ставиться у становище прохача, або включаються інші механізми для того, щоб бути представленим у газетному автоматі», - наголосила голова правління фонду.

 

Марина Клюсова також повідомила, що розповсюджувачі преси зверталися у багато інстанцій, що мають стосунок до цієї ситуації, однак безрезультатно.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5780
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Sparrov
3965 дн. тому
А хіба на цих розкладках в метро є щось почитати?! Роками купую періодику лише в кіосках Союздруку. В метро хіба що якась бульварщина продається, на кшталт "Сегодня", "Фактьі", "Бульвар" і т.п.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду