Одного з міліціянтів, які не перешкоджали нападу на Сніцарчук і Соделя, притягнуто до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

Одного з міліціянтів, які не перешкоджали нападу на Сніцарчук і Соделя, притягнуто до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

4 Червня 2013
6291

Одного з міліціянтів, які не перешкоджали нападу на Сніцарчук і Соделя, притягнуто до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

6291
Одного з міліціянтів, які не перешкоджали нападу на Сніцарчук і Соделя, притягнуто до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)
Одного з міліціянтів, які не перешкоджали нападу на Сніцарчук і Соделя, притягнуто до кримінальної відповідальності (ДОПОВНЕНО)

Одного зі співробітників міліції притягнуто до кримінальної відповідальності за бездіяльність під час побиття журналістів Ольги Сніцарчук і Владислава Соделя. Про це повідомив заступник начальника Головного слідчого управління МВС України Олег Татаров на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів 3 червня в Києві.

 

Службова перевірка завершена, її результати будуть оприлюднені, запевнив представник МВС.

 

Заступник керівника Управління зв'язків з громадськістю МВС України Сергій Бурлаков додав, що в разі виявлення ознак кримінального правопорушення цю справу буде передано до органів прокуратури. «Якщо в діях працівників міліції будуть ознаки кримінального правопорушення, то цим вже займатиметься прокуратура», - сказав він.

 

Перший заступник начальника управління головного управління Генеральної прокуратури України Олександр Свірін зазначив, що стан розгляду справи щодо побиття журналістів систематично розглядається на рівні керівництва ГПУ. Він запевнив учасників зібрання, що прокуратура перевірить результати службової перевірки працівників МВС.

 

«Цій справі приділяється багато уваги. Ми неодноразово зверталися з проханням надати ще будь-яку інформацію, яка може бути корисною слідству. На жаль, така інформація поки що до нас не надходить. А деякі особи використовують цю інформацію, щоб заробити собі якісь дивіденди», - зазначив пан Татаров і закликав не політизувати цю справу.

 

За його словами, розслідуванням справи займається слідчо-оперативна група у складі 45 осіб, наразі проведено понад 200 процесуальних дій (допити, одночасні допити, експертизи тощо).

 

«По цій справі працює слідчо-оперативна група у складі 45 осіб. Одна особа притягнута до кримінальної відповідальності, але слідство цим не обмежується. Ви знаєте, що провадження розпочато за ч. 2 ст. 296 ККУ (це хуліганські дії, вчинені групою осіб). Відповідно слідство відпрацьовує і інших громадян, які могли мати причетність до вчинення кримінального правопорушення, а також різні версії вчинення правопорушення. Провадження зараз здійснюється і по 296, і по 171 статтях ККУ», - зазначив пан Татаров.

 

За словами пана Татарова, з початку року розпочато 136 кримінальних проваджень за фактами вчинення кримінальних правопорушень відносно працівників засобів масової інформації. Це злочини проти власності, проти особи, хуліганські дії, побої та інші. Стосовно перешкоджання законній професійній діяльності працівникам ЗМІ розпочато 38 кримінальних проваджень. «Для порівняння - торік була лише одна кримінальна справа за статтею 171 ККУ. Тобто йде прогрес, йде реагування відповідно до заяв, які надходять до правоохоронних органів», - сказав він.

 

Раніше у міліції заявили, що 15 міліціонерів було притягнуто до дисциплінарної відповідальності за бездіяльність під час побиття журналістів. Згодом стало відомо, що щодо них вжито три види стягнень - попередження про неповну службову відповідність, догана і сувора догана.

 

Тим часом начальника міліції громадської безпеки Олександра Пасльона, який координував міліцію на мітингах 18 травня, було звільнено з МВС у зв'язку з досягненням пенсійного віку. Рапорт про звільнення пан Пасльон подав ще 16 квітня.

 

Нагадаємо, 18 травня, під час мітингу опозиції невідомі у спортивних костюмах до крові побили журналістів Ольгу Сніцарчук та Владислава Соделя. Це відбувалося на очах правоохоронців, які не захищали журналістів, хоча ті зверталися по допомогу. Також представники міліції не скористалися фото і відеоматеріалами, аби оперативно затримати нападників.

 

Кримінальне провадження за фактом нападу було відкрито спочатку за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження), а після акції журналістів - і за 171-ю статтею (перешкоджання журналістській діяльності). Розпочато досудове розслідування. Згодом дії нападника було перекваліфіковано в хуліганство.

 

22 травня суд відпустив затриманого мешканця Київщини Вадима Титушка під заставу, хоча міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявляв, що міліція домагатиметься арешту підозрюваного.

 

«Детектор медіа»

 

Фото прес-служби президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6291
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду