ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір Radiolife

ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір Radiolife

24 Травня 2013
10114

ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір Radiolife

10114
ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір Radiolife
ZIK заявляє, що Нацрада перешкоджає журналістам вийти в ефір Radiolife

Медіахолдинг ZIK заявляє, що Національна рада з питань телебачення та радіомовлення намагається перешкодити журналістам ZIKу вийти в ефірі нового радіо «Лайф», яке перейшло в управління холдингу. Про це йдеться у відкритому листі журналістського колективу до членів Наццради.

 

Журналісти звертають увагу на те, що після невдалих дворічних спроб отримати ліцензію на радіочастоти у Львівській області ZIK уклав угоду  з ТзОВ «Бюро ідей» про взяття в управління радіостанції «Лайф». Радіостанція виграла конкурс Нацради на частоту у Львові ще рік тому, але так і не спромоглася самотужки вийти в ефір.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», угода між власниками «Лайф» і ZIK була укладена 23 травня. Відповідно до повідомлення ZIK, радіо «Лайф» мало розпочати 27 травня мовлення у Львові та області на частоті 107,2  

 

Однак після укладання угоди  журналістам ZIK стало відомо, що «Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії радіо «Лайф». При цьому, як стверджує медіахолдінг, про засідання не біло офіційно повідомлено новому керівництво підприємства, яке очолив генеральний директор медіа-холдингу ZIK Дмитро Добродомов.

 

Такі дії журналісти ZIK розцінюють як факт утиску «прав, чергову спробу закрити рота неугодним медіа для їхнього остаточного знищення». Наразі журналісти звернулись до членів Нацради з вимогою припинити тиск на медіахолдинг ZIK, інакше вони мають намір розпочати акції протесту.

 

Журналісти  також звернулись по допомогу до колег та міжнародних медійних та правозахисних організацій. 

 

Наразі «Детектор медіа» намагається отримати коментар у членів Нацради, але телефони Нацради не відповідають, а її члени слухавки не беруть.

 

«Детектор медіа» подаємо відкритий лист журналістів  ZIK повністю:

 

Відкритий лист журналістського колективу медіа-холдингу ZIK до членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України

 

Із подивом довідалися про цинічні кроки, до котрих вкотре вдається Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України стосовно нашої медіа-компанії. Довготривала епопея з отриманням радійних частот знову обертається скандалом.

 

після невдалих дворічних спроб отримати право  мовити у Львівській області медіа-холдинг ZIK нарешті отримав таку можливість, щоправда, не за допомогою сумнівних конкурсів від Нацради, а шляхом законної комерційної угоди. Ідеться про взяття в управління від  ТзОВ «Бюро ідей» радіостанції «Лайф», котре виграло цей конкурс ще рік тому, але так і не спромоглося самотужки вийти в ефір.

 

Щойно у четвер, 23 травня, ТзОВ «ЗІК» отримало право на мовлення (з подальшим придбанням 100% корпоративних прав ТзОВ «Бюро ідей»), про що й повідомило широку громадськість, як уже наступного дня Нацрада в екстреному порядку вносить у порядок денний свого засідання, що відбудеться у вівторок, 28 травня, питання про позбавлення ліцензії радіо «Лайф». Причому навіть офіційно не повідомивши про це нове керівництво підприємства, котре очолив генеральний директор медіа-холдингу ZIK Дмитро Добродомов. 

 

Пікантність ситуації полягає у тому, що зазвичай такі питання ставлять на порядок денний щонайменше за два тижні до розгляду питання із попереднім повідомленням усіх зацікавлених осіб (Нацрада навіть знехтувала правом нового керівництва повідомити їх про зміни на підприємстві впродовж десяти днів, як про це говорить закон).

 

Вважаємо, що такі екстрені дії з боку членів Нацради (чи людей, котрі стоять за їхніми спинами) пов'язані з намаганням перешкодити журналістам ZIKу, відомим своєю безкомпромісною позицією,  вийти в ефірі нового радіо.  І це при тому, що буквально через п'ять днів від отримання права керування радіостанцією, вже у понеділок, 27 травня, ми виходимо в ефір на частоті 107,2 із дотриманням усіх вимог чинної ліцензії. Згідно з якою ми починаємо під позивними радіо «Лайф», одночасно готуючи документи до Нацради про зміну назви, програмної концепції, керівництва та власників. Ми плануємо якнайшвидше вивести свою радіостанцію на найвищий рівень. Зокрема, вже придбано сучасну радіоапаратуру та програмне забезпечення вартістю понад півмільйона гривень.

 

Тим паче, дивує той факт, що члени Нацради впродовж понад року не виявляли жодного інтересу до діяльності (а точніше, повної бездіяльності) підприємства, котре легко виграло право на радіомовлення у Львівській області, досі не займаючись подібною діяльністю.  А як тільки цю радіостанцію цілком  законним шляхом отримав ZIK, це питання миттєво зворохобило Нацраду, яка готова, навіть попри регламент та закон, позбавити незалежне медіа права на мовлення. 

 

І робиться це вже не вперше. Щодо радіо, то свого часу ZIK не отримав цієї частоти за доволі дивних обставин, мотив яких стає тепер просто очевидним.  Нагадаємо, частоту 107,2 МГц у Львові двічі виставляла на конкурс Національна рада з питань телебачення та радіомовлення України. Ще влітку 2011 року в конкурсі за цю частоту брало участь лише ТзОВ «ТРК «МІСТ ТБ» (телеканал ZIK). Члени Нацради спершу проголосували за перемогу і навіть привітали керівництво медіа-холдингу із цієї нагоди, однак згодом (після обідньої перерви) заступник голови Нацради Лариса Мудрак відкликала свій голос. Мовляв, проголосувала за компанію «випадково»... Відтак рішення про перемогу було скасовано та оголошено новий конкурс, в якому через рік перемогло уже щойно створене радіо «Лайф» (ТзОВ «Бюро ідей»), яке відтоді так і не спромоглося вийти в ефір.

 

Особливо цинічним у цій справі нам видається той факт, що саме Лариса Мудрак під час другого конкурсу була єдиною (!), хто підтримав медіа-холдинг ZIK.  Де ж тоді логіка?! За ідентичну заявку (програмну концепцію та інвестиційні зобов'язання)  член Нацради спершу «помилково» проголосував і відкликав свій голос, а вже через рік єдиний зі всіх знову за це проголосував... Що говорить аж ніяк не про об'єктивність у діях членів Нацради, чия робота покликана розвивати радіо та телебачення в Україні.  Мабуть, саме тому дії складу цього державного органу викликають різку негативну оцінку як з боку української медійної спільноти та громадськості, так і критику від поважних світових та європейських медіа-організацій.

 

Яскравий приклад тому - скандальні конкурси на цифрове телевізійне мовлення в Україні, де ZIK (як і низка інших відомих незалежних мовників) теж дивним чином не отримав жодної ліцензії як у регіональному, так і в національному мультиплексі. Причому як і в історії з радіочастотами, тоді право на мовлення переважно виграли нікому не відомі компанії, які теж тривалий час не виходять в ефір (а деякі з них узагалі не мають ані обладнання, ані студій, ані журналістів чи техперсоналу), але чомусь не викликають своєю бездіяльністю жодної реакції з боку Нацради.

 

Зважаючи на перманентний тиск на медіа-холдинг ZIK, про що неодноразово заявляли журналісти телеканалу, чергові дії щодо блокування діяльності незалежного медіа ми розцінюємо як кричущий факт утиску наших журналістських прав, чергову спробу закрити рота неугодним медіа для їхнього остаточного знищення.     

 

Ми звертаємося до членів Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з вимогою схаменутися та припинити тиск на медіа-холдинг ZIK та згорнути руйнівні дії щодо незалежного медіа. В іншому випадку ми готові вдатися до протестних акцій - аж до радикальних дій у відстоюванні  свого законного права на вільну журналістику та звертатимемося по допомогу до небайдужих колег-журналістів і міжнародних медійних та правозахисних організацій. 

 

Журналісти медіа-холдингу ZIK

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10114
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
lwmgvejg
3961 дн. тому
Нацрада може все. І все залежить від того хто господар частоти. Якби це був який-небудь впливовий холдинг типу ТАВР або УМХ, то частоту ніхто б не анулював. Досить згадати хоча б про Сімферопольську частоту 107.3. Вона була під судом і повинна була йти на конкурс, але потім її купив ТАВР і все якось владналося;)
Слухач
3961 дн. тому
Не потрібно видавати бажане за дійсне - все, що написано вище - це окозамилювання! Ліцензія ТОВ "Бюро ідей" недійсна. Телерадіоорганізція, яка упроовж року не вийшла в ефір автоматично втрачає право на мовлення, а Нацрада лише своїм рішенням повинно анулювати недійсну ліцензію - це норма прямої дії Закону. ЛІцензія ТОВ "Бюро ідей" втратила чинність ще 23 квітня 2013 року. А укладати якусь угоду через місяць після цього говорить лише про відсутність здорового глузду у керівників ЗІКу. Шановні, вас просто "кинули", ліцензія на 107,2 у Львові вже місяць часу як недійсна - любий суд підтвердить це! Вчіть закони!)))
pterodaktyl
3961 дн. тому
открываете студию в польше, выходите на спутник, а нацрада пусть идет в ж. в месте с укрчастотнаглядом и всем остальным зажравшимся хламом в виде вышек, антенн
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду