Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки проекту про ТБ і РМ взірцевою

Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки проекту про ТБ і РМ взірцевою

20 Травня 2013
6895

Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки проекту про ТБ і РМ взірцевою

6895
Протягом року відбулося 16 засідань
Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки проекту про ТБ і РМ взірцевою
Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки проекту про ТБ і РМ взірцевою

Експерт Ради Європи Ів Саломон назвала робочу групу з підготовки нової редакції законопроекту «Про телебачення і радіомовлення» найкращою, яку вона коли-небудь зустрічала. Про це вона сказала під час експертного круглого столу «Реформа українського законодавства щодо телерадіомовлення: виклики та рішення в контексті європейських стандартів», що відбувся 20 травня в Києві. «Я вперше зустрічаю таку широку за складом робочу групу, яка все ж знаходить компроміс з проблемних питань, уміє домовлятися», - сказала вона.

 

Учасники круглого столу обговорили декілька положень проекту, позиції щодо яких у членів робочої групи розійшлися. А саме: регулювання контенту, універсальна програмна послуга, механізм ліцензування (аукціони чи конкурси), а також доцільність ліцензування супутникового мовлення.

 

Керівник Центру законодавчих ініціатив (НАМ), член робочої групи з підготовки законопроекту Ольга Большакова під час презентації концепції ліцензування, що лягла в основу проекту, виступила проти так званих «конкурсів краси». Саме так члени робочої групи називають конкурси Нацради, згідно з результатами яких видаються ліцензії на мовлення.

 

«Відповідно до проекту ліцензуванню підлягають два види діяльності: наземне ефірне мовлення і розповсюдження програм в ефірній цифровій мережі. Ліцензії будуть видаватися Нацрадою на підставі аукціону, крім ліцензій на суспільне і громадське мовлення. Поки що в законопроекті передбачено, що для суспільного мовлення й надалі проводитимуться конкурси», - розповіла пані Большакова.

 

На її особисту думку, переваги аукціонів полягають у тому, що останні є більш перспективною формою для України, бо менш корупційні. Ів Саломон застерегла прихильників аукціонів про загрозу того, що внаслідок такої форми ліцензування майже все мовлення може опинитися у руках олігархів. Хоча з іншого боку, якщо перемагатиме фінансово сильніша компанія, то очевидно у неї будуть кошти для виробництва якісного контенту, зауважила вона. Наразі ліцензування через аукціони є у небагатьох європейських країнах, приміром, у Великій Британії. «У будь-якому випадку, чи це буде аукціон, чи конкурс, він має бути максимально прозорим, а суспільство повинно контролювати чи виконуються умови ліцензії», - сказала Ів Саломон.

 

Щодо супутникового мовлення, то член робочої групи, представник інституту медіа права Ігор Розкладай запропонував максимально спростити процедуру реєстрації таких каналів. «Нам би хотілося тут відійти від терміну ліцензування, можливо назвати це реєстрація», - сказав він.

 

Ів Саломон зауважила, що в деяких європейських країнах це називають авторизацією. «Оскільки Україна підписала угоду про транскордонне мовлення, то українські супутникові канали повинні мали якусь ліцензію. Інакше їм не дадуть можливості працювати за кордоном. А ще регуляторному органу потрібно мати якісь важелі впливу на мовників, у разі якщо вони не виконують взяті на себе зобов'язання», - зазначила вона.

 

Ще один експерт Ради Європи Стівен Віттл, який раніше контролював редакційну політику ВВС, розповів про досвід з регулювання контенту. За його словами, етична журналістика може досягатися як шляхом законодавчого врегулювання, співрегулювання (держава і журналістські організації) або за допомогою органу галузевого саморегулювання. Зокрема, мовники несуть відповідальність за забезпечення подання новин за достовірними фактами та без упередження і без редакційних коментарів у випусках новин, тощо.

 

Учасники круглого столу домовилися в першій декаді липня продовжити обговорення дискусійних питань законопроекту разом з європейськими експертами.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6895
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду