Боротьба з цензурою потребує найширшого об’єднання, а не сумнівів і самозаспокоєння

11 Квітня 2013
6744

Боротьба з цензурою потребує найширшого об’єднання, а не сумнівів і самозаспокоєння

6744
Відповідь на статтю Максима Ратушного, Романа Головенка «Боротьба з цензурою засобами вчорашнього дня»
Боротьба з цензурою потребує найширшого об’єднання, а не сумнівів і самозаспокоєння

Здивувала стаття «Боротьба з цензурою засобами вчорашнього дня». Здивувала псевдофаховим підходом - оскільки автори навіть не спробували зрозуміти, що законопроект, який вони далі намагаються аналізувати й критикувати, ‑ це «перехідний» проект із ВРУ шостого скликання. Якби автори детальніше ознайомилися з Регламентом, то не прийшли би до тез про координацію опозиції, а зосередилися б на головному, з моєї точки зору, питанні. Зокрема, питанні про те, чи достатнім є нині захист редакцій та журналістів від спроб цензури і чи маємо ми, професійна спільнота й відповідальні народні депутати, дбати про вдосконалення законодавства щодо унеможливлення впливу на редакції медіа та їхні матеріали.

 

Переконана, що маємо не припиняти спроб захистити наші ЗМІ. І зосереджуватися варто не на критиці, а на пропозиціях, бо кожна перемога (як-от можливість притягнути до відповідальності за перешкоджання журналістській діяльності) нівелюється практикою діяльності правоохоронних органів та українських судів, які, на жаль, стають на бік влади. Чому вони це роблять? Часто - просто прагнучи вислужитися (можу нагадати не одне рішення судів), а головно тому, що відчувають повну безкарність за зневагу до журналістів чи громадських активістів. Саме тому я вважаю: окремі положення мають стати імперативами, а покарання - безумовним, після встановлення самого факту втручання в діяльність журналіста чи редакції.

 

Втручання чи перешкоджання ‑ можемо це обговорити. Але обговорення та дискусія мають виходити з визнання очевидних постулатів. Приміром, про те, що в журналістів мають бути особливі права. Це викликано очевидною суспільною потребою в журналістиці нової якості - в журналістиці без страху, журналістиці, результатом роботи якої стануть економічно успішні медіа. (Наприклад, журнал «Кореспондент» - прибутковий, і його прибутковість дозволяє будувати розмову з акціонером в іншій тональності, ніж це роблять редакції, які без допомоги акціонерів не зможуть платити зарплатню своїм працівникам.) Зрештою, потребою в журналістиці, яка зможе сказати «ні» спробам за невелику винагороду опублікувати чергові «думки» чергових «експертів» чи подбати про їхнє місце на шоу, аби вони не забули запитати в лідерів опозиції про моркву.

 

Саме тому я постійно переконую колег у необхідності зміцнювати саму можливість незалежної журналістики. Мені й нам дуже допоможе конструктивна дискусія, не під гаслами «все погано» й «усі однакові», а «ми знаємо, як зробити краще», «ми бачимо проблему і розуміємо, як її вирішити», «ми готові розпочати з себе впровадження європейських цінностей». Комітет, мої колеги і я більш ніж відкриті до співпраці. Головне ‑ наповнити її пропозиціями. І, звісно, не здавати позицій під гаслом «чому в журналістів мають бути особливі права?».

 

Завершуючи, ще раз прошу починати з себе. І якщо маєте, що сказати - давайте обговорювати можливі рішення, - напрямків більш ніж достатньо.

 

Олена Кондратюк, народний депутат України, фракція БЮТ, член Парламентського комітету з питань свободи слова та інформації

 

P.S. від «Детектор медіа». Редакція пропонує продовжити дискусію навколо законопроекту №0942 щодо протидії цензурі всім зацікавленим сторонам: юристам, журналістам, законодавцям.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олена Кондратюк для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6744
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду