Мер Ірпеня як посадова особи не має права вимагати відшкодування моральної шкоди за публікацію - Томенко

9 Квітня 2013
7203

Мер Ірпеня як посадова особи не має права вимагати відшкодування моральної шкоди за публікацію - Томенко

7203
Таке право надається лише фізичним особам
Мер Ірпеня як посадова особи не має права вимагати відшкодування моральної шкоди за публікацію - Томенко

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Микола Томенко вважає, що суди стають на сторону чиновників у взаєминах зі ЗМІ. Про це він зазначив, коментуючи ситуацію із судовим позовом міського голови Ірпеня Володимира Скаржинського до газети «Західне передмістя Києва» та вимогою відшкодування моральної шкоди у сумі 50 тис. грн.

 

«Це вже не перший подібний випадок, адже нещодавно Комітет так само звертався до судових та правоохоронних органів стосовно ситуації з виданням "Херсонська правда", проти якого позивався начальник райвідділу Херсонського міського управління МВС України з вимогою відшкодувати йому моральну шкоду у сумі 100 тис. гривень», - йдеться на персональному сайті Томенка.

 

Микола Томенко вкотре нагадує, що відповідно до ч. 2 ст. 31 Закону України «Про інформацію», посадові особи у справах про захист честі, гідності та ділової репутації вправі вимагати в судовому порядку лише спростування недостовірної інформації про себе і не мають права вимагати відшкодування моральної шкоди. «Таке право надається лише фізичним особам», - нагадав голова Комітету.

 

Оскільки міський голова м. Ірпінь звернувся до суду як посадова особа, що підтверджується оплатою судового збору за рахунок бюджету (судовий збір склав 1114,70 грн.), то вимога грошової компенсації є явним порушенням чинного законодавства, зауважує народний депутат.

 

Микола Томенко звернувся до Ірпінського міського суду Київської області та до Генеральної прокуратури з проханням звернути особливу увагу на цей інцидент та розібратися у ситуації, що склалася.

 

Нардеп також повідомив, що Комітет з питань свободи слова та інформації буде контролювати перебіг даної ситуації, і представник Комітету буде присутній на судовому засіданні, яке відбудеться 11 квітня.

 

Як писала «Детектор медіа», міський голова Ірпеня Володимир Скаржинський звернувся до Ірпінського міського суду Київської області з позовом до газети «Західне передмістя Києва». Ірпінський голова вимагає стягнути з видання та з депутата, який, на його думку, образив мера у інтерв'ю газеті, грошову компенсацію загальною сумою 100 тис. грн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7203
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду