Кузьмін пропонує кримінальну відповідальність за наклеп - НМПУ занепокоєна

Кузьмін пропонує кримінальну відповідальність за наклеп - НМПУ занепокоєна

18 Березня 2013
6549
18 Березня 2013
15:21

Кузьмін пропонує кримінальну відповідальність за наклеп - НМПУ занепокоєна

6549
Кузьмін пропонує кримінальну відповідальність за наклеп - НМПУ занепокоєна
Кузьмін пропонує кримінальну відповідальність за наклеп - НМПУ занепокоєна

Перший заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін у статті для газети «Закон і бізнес» виступив сьогодні, 18 березня, з пропозицією  ввести в Україні кримінальну відповідальність за дифамацію - «публічне поширення дійсних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність чи ділову репутацію громадянина або організації, зганьблення у пресі з метою вплинути на виконання ними своїх обов'язків».

 

Незалежна медіа-профспілка України занепокоєна намірами повторно запропонувати на розгляд Верховної Ради запровадження кримінальної відповідальності за наклеп. Про це йдеться у повідомленні профспілки.

 

Підставою для запровадження такої норми  першого заступника генерального прокурора України  вважає загрозливу тенденцію використання феномену дифамації для незаконного тиску на суд та слідство в Україні.  Пан Кузьмін пропонує внесення статті про дифамацію до Кодексу про кримінальні проступки, прийняття якого, за словами Генерального прокурора Віктора Пшонки, очікується на початку 2014 року.

 

«Медіапрофспілка нагадує, що аналогічна пропозиція восени минулого року викликала бурхливу реакцію і масові протести з боку  журналістського середовища. Медіа-профспілка застерігає:   нова подібна спроба стане для влади наступанням на граблі і викличе ще бурхливішу реакцію серед журналістів, - йдеться у повідомленні медіапрофспілки. 

 

Журналісти протестуватимуть, бо вони усвідомлюють,  що втілення ідеї кримінальної відповідальності за наклеп стане новим інструментом тиску на представників їхньої професії. Медійне середовище розуміє, що корумпована влада каратиме не борзописців, які справді поширюють неправдиву інформацію. Переслідувань зазнаватимуть чесні журналісти, які викривають хабарництво, корупцію, кумівство, злочинні схеми, до яких причетна влада».

 

Медіапрофспілка вважає, що проблему наклепу цілком можна вирішити у рамках нині діючого законодавства, тому не має потреби запроваджувати нові закони у цій галузі.

 

 НМПУ закликає відмовитися від подібних  ідей, бо повернення до такої практики стане «ганьбою для України і ще більше погіршить ситуацію зі свободою слова». 

 

Нагадаємо 18 вересня 2012 року Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, який встановлює кримінальну відповідальність за наклеп. За проголосували 244 народні депутати. Наклеп пропонується карати штрафом в розмірі від 200 до 1500 неоподатковуваних мінімумів (від 3,4 тис. грн до 25,5 тис. грн), виправними роботами до 2 років, обмеженням волі до 5 років або позбавленням волі до 3 років.

 

 Законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)» зареєстрував народний депутат Віталій Журавський (фракція Партії регіонів) 19 липня. За тиждень до цього статтю про наклеп повернули до російського кримінального кодексу.

 

Ухвалення цього законопроекту засудили уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія ЛутковськаНаціональна спілка журналістів Україниопозиційні політичні силиНезалежна медіа-профспілка Українирух «Стоп цензурі!»Організація з безпеки і співробітництва в Європі«Репортери без кордонів»Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, перший віце-прем'єр-міністр Валерій ХорошковськийМіжнародна і Європейська федерації журналістівМіжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

 

Згодом законопроект був знятий з розгляду.

 

 «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6549
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду