Тарас Стецьків: „Не факт, що саме на основі НТКУ буде створюватися суспільне телебачення”

28 Лютого 2005
1155

Тарас Стецьків: „Не факт, що саме на основі НТКУ буде створюватися суспільне телебачення”

1155
Презентація президента НТКУ Тараса Стецьківа викликала в колективі НТКУ неабиякий ажіотаж Сьогодні працівники Національної телекомпанії вперше зустрілися зі своїм новим керівником. Презентація президента НТКУ Тараса Стецьківа викликала в колективі НТКУ неабиякий ажіотаж і невеликий конференц-зал телецентру на Мельникова був переповнений. Очевидно, через те, що за гучним інформприводом не треба було далеко їхати, до залу зібралася надзвичайна кількість телевізійних камер.
Тарас Стецьків: „Не факт, що саме на основі НТКУ буде створюватися суспільне телебачення”
Процедура, тим часом, вийшла доволі лаконічною – виступ віце-прем’єра Миколи Томенка і виступ новопризначеного президента зайняли в цілому хвилин двадцять. Зміст їх, головним чином, зводився до того, що хвилювання працівників компанії щодо революційного підходу Тараса Стецьківа до кадрового оновлення даремні. Новий президент пообіцяв, що працюватиме „спокійно і акуратно”, означивши одним з першочергових своїх завдань проведення екстрених „антикризових заходів” з порятунку „Євробачення-2005”. Ще десяток хвилин пан Стецьків відповідав на запитання тележурналістів, які чомусь переважно стосувалися вчорашніх підсумків відбору українського учасника вищезгаданого пісенного конкурсу. Потім керівник компанії утаємничився за дверима свого кабінету з віце-президентами НТКУ. Розмова була досить тривалою, і, як дізнався оглядач „Детектор медіа”, якому таки вдалося проникнути до президентського кабінету десь у проміжку між головним бухгалтером і групою людей, що віддалено нагадували потенційних спонсорів – не для всіх віце-президентів ця розмова закінчилася благополучно. З цього, власне, і почалася наша коротка розмова з Тарасом Стецьківим:

- У своїй промові на зборах колективу НТКУ ви сказали, що не збираєтесь робити різких кадрових „рухів”. Чи означає це, що зміни не торкнуться і топ-менеджменту НТКУ, тих же віце-президентів?

-На цей момент виходить так, що троє віце-президентів погодилися написати заяви самі. Це є Радченко, це Канішевський і Каленський. На їх місце будемо шукати людей. З іншими будемо працювати, я з ними поспілкувався – це люди достатньо професійні і поки що я не бачу потреби їх міняти.

А ви можете сказати, хоча б з якої „обойми” ви будете шукати нових людей?

- Ми будемо запрошувати людей, які працювали в інформаційному мовленні, в шоу-бізнесі, продюсерами на комерційних каналах, в шоу-агентствах. На прізвищах я поки не хочу зупинятися. Комусь уже зроблені пропозиції, хтось погодився, хтось ще думає.

Дехто зараз висловлює думку , що призначення політика на посаду президента НТКУ означає, що нова влада знову розглядає телекомпанію як політичний інструмент. В свою чергу, ви сьогодні сказали, що Президент країни поставив перед вами ряд серйозних завдань. Чи не можна було б озвучити, про які саме завдання йдеться?

-Президент поставив завдання зробити з Першого Національного справді об’єктивний, неупереджений, комерційно привабливий канал. Він сказав чітко і ясно – максимальна об’єктивність, максимальна неупередженість, максимальний динамізм у показі всіх подій. Те, що перший канал є державним і мусить висвітлювати діяльність Президента, зовсім не означає, що він має показувати лише Президента. Чим більш плюралістичним буде канал, тим, на думку Президента, буде краще.

Тобто мене призначили сюди не як „цербера”, який тут буде всіх „строїти” і забезпечувати, щоб тут Ющенко був в ефірі з ранку до вечора. Ні в якому разі!

Йдеться про те, щоб працювати за кращими зразками об’єктивного телебачення, щоб цей канал було цікаво дивитися.

Традиційною є думка про те, що Суспільне мовлення має будуватися саме на базі НТКУ. Тим часом, у сьогоднішніх виступах і ви, і віце-прем’єр Микола Томенко висловили дещо відмінні точки зору...

-Справді, не факт, що саме на основі НТКУ буде створюватися суспільне телебачення. Це лише один з кількох варіантів розвитку подій. Можливо, дискусія покаже, що це найоптимальніший варіант. У мене особисто є, щонайменше, три версії.

Версія №1. Створити на базі НТКУ потужний, комерційно привабливий, державний канал, яким є, наприклад, РТР у Росії. Там це державна акціонерна компанія, стовідсоткова державна власність, що не заважає їй заробляти гроші – і все в порядку.

Друга версія - йти по шляху перетворення НТКУ у Суспільне телебачення. Це означає прийняти відповідні закони, провести широку дискусію, виробити зважені, спільні підходи. Все це, зрозуміло, вимагає часу.

Третій варіант. Провести певну реорганізацію компанії - з метою не радикального реформування, а , скажемо так, оптимізації структури, чисельного складу і т.п. Поки що ми будемо вести найширший діалог тут всередині компанії, щоб визначити - який варіант найбільш оптимальний.

Діалог всередині – це добре, а як стосовно діалогу з громадськістю?

-І так само з громадськістю. В телевізійному просторі є професійне середовище, з яким обов’язково треба підтримувати діалог, і які обов’язково мають бути включені в процес обговорення і прийняття рішень. Я прихильник найширшого узгодження позицій всіх людей, які мають стосунок до телепростору. Бо Перший Національний – це не президентський канал, це надбання всього суспільства.

Тарас Стецьків – не як президент НТКУ, а як просто телеглядач – що хотів би побачити в ефірі Першого каналу?

-Я б хотів тут, перш за все, бачити динамічні новини. Такі, як наприклад, на „Євроньюз” чи BBC. Новини, які б включали весь спектр політичних і бізнес-подій, які відбуваються протягом дня. За день відбуваються не тільки візити Президента, відбувається ще маса політичних подій. Їх треба показувати – якщо не в режимі он-лайн, то, принаймні, значно частіше, коротше і динамічніше.

Хороші фільми. Хороші серіали. Ідеально - українські серіали. Добрий спорт – не лише репортажі, але й якісь нестандартні формати спортивних програм, новин. І звичайно – хороші ток-шоу.

А бюджетні можливості Першого Національного дозволять, на Вашу думку, налагодити, скажімо, той же якісний кінопоказ? Адже це достатньо дороге задоволення.

- До тих пір, поки ми не реорганізуємо телекомпанію за принципом розділення реклами і виробництва – ми грошей на закупку якісних фільмів не заробимо. Моє глибоке переконання, що ці напрями мають існувати паралельно. Окремо – виробнича структура, окремо – рекламна, яка заробляє кошти на розвиток виробництва. Все це – при максимальній прозорості всіх фінансових схем.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
”Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1155
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду