Тарас Стецьків: „Я не буду весільним генералом”

17 Лютого 2005
974

Тарас Стецьків: „Я не буду весільним генералом”

974
«…вчора я вніс на розгляд керівництва держави свої пропозиції, за яких умов я міг би погодитися очолити НТКУ»
Тарас Стецьків: „Я не буду весільним генералом”
За досить невеликий час і публічно, і у кулуарах прозвучало багато різних думок та припущень щодо моделей нового керівництва Національної телекомпанії України. Офіційно ж поки що було оголошенотільки про пропозицію Президента очолити НТКУ Тарасу Стецьківу.

«Детектор медіа» звернулася до пана Тараса з проханням прокоментувати ряд моментів з приводу ситуації. Сподіваємося, що відповіді політика (іноді, визнаємо, досить обтічні) дійсно допоможуть громаді більше зорієнтуватися у тому, що відбувається навколо НТКУ зараз. А зі свого боку, підтримуючи заяву Коаліції «Суспільне мовлення», в котрий раз закликаємо нову владу до більш відкритої позиції стосовно призначень у медійній сфері. До речі, сам Стецьків обіцяє відкриту дискусію щодо суспільного мовлення, але, на жаль, акцентуючи більше на довжині процесу, ніж на його дієвості…
- Пане Тарасе, чи могли б ви прокоментувати ситуацію з призначенням керівництва НТКУ?

-По-перше, призначення як такого ще немає. Мені надійшла пропозиція – було це в понеділок, і я попросив у Президента та глави його Секретаріату Олександра Зінченка два дні для того, щоб ознайомитися зі станом справ у телекомпанії і прийняти рішення. Я ознайомився зі станом справ і сформулював власне уявлення про те, що це за посада, що там можна робити й що там треба робити, й чи там узагалі щось можна зробити. І вчора я вніс на розгляд керівництва держави свої пропозиції, чи то певні свої побажання, за яких умов я міг би погодитися очолити НТКУ. У мене є чотири-п’ять принципових позицій, і якщо я отримаю на них добро – так діяти, тоді я дам згоду й буду цим займатися. Якщо ці позиції будуть визнані неможливими для врахування, то треба тоді шукати іншу людину.

- Ви не могли б назвати ці позиції – бодай схематично окреслити ті принципи, якими ви не можете поступитися?

-Я б поки що не хотів вести про це мову дуже детально, це – до певної міри внутрішня розмова. Цілком зрозуміло, що передусім це – права в кадровій політиці. Я мушу знати, яку свободу дій я матиму в кадровому питанні. Будуть мені нав’язувати кандидатури менеджерів чи не будуть? Маю я залишити на телекомпанії все так, як є, чи я володітиму правом реорганізації, передусім кадрової? Які кадрові повноваження я буду мати? Це – перше питання.

Друге пов’язане з проблемою Євробачення. На мою думку, потрібні надзвичайні антикризові заходи для того, щоб врятувати конкурс, оскільки з відомих обставин багато роботи було просто провалено попередньою владою, потім була революція, й було не до того. Тож, потрібен персональний патронат Президента і серйозні повноваження для президента НТКУ і самої компанії, яка реально виступає організатором цього діла.

Наступне питання – це питання фінансове. Незрозумілим є стан цієї компанії – і фінансовий, і технічний. Коли не навести порядок у фінансах – а це серйозна робота, то там нема що робити.

Ще є декілька дрібніших речей. Але це є три принципові умови. Якщо добро буде дано на те, що, на мою думку, треба робити, я піду на цю посаду. Якщо ні – то просто на це місце треба ставити іншу людину з іншим баченням. Якщо ми хочемо бачити нове обличчя Першого телеканалу, то там потрібна серія дуже системних кроків. Бо зараз цей канал ніхто не дивиться. Просто пересидіти там я не маю жодного наміру: я не маю проблем із популярністю, я не маю проблем зі статусом, я – народний депутат кількох скликань. Із політики я не зникну. За посадами я не женуся: я робив революцію не заради посад. Пропозицію призначення я розглядаю як обов’язок зробити з УТ-1 канал, який будуть дивитися. Для цього треба мати певні повноваження. Якщо їх дають, то варто це робити і внести свій вклад у розбудову цієї держави, яку ми завоювали. Якщо цих повноважень не буде, тоді треба призначати якогось іншого спеціаліста, який матиме якесь інше бачення, хай він там працює і реалізовує свій потенціал.

- Як вам ідея керівного тріумвірату на НТКУ, про який точаться розмови?

-Я розглядаю тріумвірат як один із варіантів, але, як на мою думку, це є не зовсім правильно, коли мені ще до мого призначення вже пропонують модель мого керівництва телекомпанією. У такому разі хай береться хтось інший. І це я кажу не тому, що я якось погано ставлюся до тих людей, яких пропонують. Цілком можливо, що саме їх і треба брати на роботу. Але той, хто пропонує такі комбінації, мав би сам їх реалізовувати. Фактично, я ще не дав згоди, я не отримав відповіді на свої пропозиції, а за мене вже мені формують керівництво телекомпанії. Називають це публічною фігурою. Це – трохи поспішний крок. Ці кандидатури розглядаються як найбільш вірогідні, але це наперед не робиться, не можна воза пхати попереду коня.

- Вам відводять роль політичного керівника. Як ви взагалі ставитеся до обов’язків, політичного керівника на телеканалі, щодо якого й без того склалася репутація надто заангажованого політично, надто незбалансованого, надто провладного? І тут з’являється офіційний уже політичний керівник. Як, на вашу думку, виглядає сама по собі така ідея?

-Погано я ставлюся до такої речі. І не лише з названих вами причин, для мене це не є найголовніше. Найголовніше є інше: коли говорять про політичного керівника, насправді мають на увазі весільного генерала. Так от: я в своєму житті ніколи не був весільним генералом і на цій посаді також ним не буду. Я або не буду на цій посаді, або буду на цій посаді не весільним генералом. І це для мене абсолютно ясно, тому що дехто відводить мені таку роль, але я з цим ніколи не погоджуся.

Я краще не піду на цю посаду, ніж буду мати репутацію політичного – саме політичного – керівника; я цю роль сприймаю як роль весільного генерала. Хоча нема де правди діти: практично всі призначення в Кабінеті міністрів України, в уряді народної довіри є політичні: і міністр внутрішніх справ, і міністр соціальної політики, і міністр праці, і міністр транспорту є політичними фігурами. Тобто, ці люди професійно цими сферами не займалися. Вони були призначені як політичні діячі. Але у випадку телекомпанії це дійсно дуже сильно «наклалося» на той факт, що УТ-1 – це справді є офіціоз, це є офіційний канал, найбільше заангажований політично. І тому я вважаю: або там буде інший весільний генерал, або якщо там ви побачите моє прізвище, то ви можете бути абсолютно впевнені, що я буду реальним керівником.

- Чи не могли б ви сказати, кого конкретно ви хотіли б бачити в своєму найближчому оточенні, у керівництві каналу?

- Я персонально поки що не можу нікого назвати . Буде ще широкий діалог у телевізійному середовищі, серед фахівців, будуть обговорювати й це питання. Цей процес буде відкритим і публічним. А зараз питання про персоналії є не зовсім правильним – коли ще нема навіть вирішення принципових питань і призначень, коли ще достеменно невідомо, яким саме буде канал.

- Чи планується новою владою ліквідувати державне телебачення як інституцію? Які перспективи громадського телебачення? Чи буде воно створене, чи вирішено, все ж таки, залишити державне?

-На сьогоднішній день державне телебачення ніхто ліквідовувати не буде. Але ми повинні розпочати процес трансформації державного телебачення – а це наразі не тільки УТ-1 – у систему суспільного телебачення. Ми повинні розпочати цей процес. Я вважаю, що це швидко не станеться. Це має бути абсолютно виважений, спокійний, поступовий процес, який розтягнеться на довгий період часу. Я не вірю, що ми можемо в швидкій перспективі – наприклад, протягом цього року – створити систему суспільного телемовлення. Для цього немає ніяких передумов. І тому, як магістральний стратегічний напрямок, я підтримую ідею трансформації державного телебачення – а я ще раз підкреслюю, що це не тільки УТ-1 – у громадське. Але я ще раз наголошую: це буде довгий процес, і принаймні на цьому етапі я, як імовірний керівник, не розраховую на політичні лаври творця громадського телебачення. Думаю, ніхто його не створить. Там треба спочатку розгрібати всі ті завали і всі ті гноївки, які там наробилися.

- Ще про Євробачення. Може, я щось випустив з уваги, але я не зустрічав повідомлень про те, що повноваження голови комітету було забрано в Януковича. Не зважаючи на те, що вчора було створено новий комітет…Як із формального погляду все це на сьогоднішній день виглядає?

-Справа в тому, що Янукович за посадою очолив цей комітет. Якщо це урядове розпорядження наразі не скасоване, то ми його скасуємо. Але вже дійсно є указ президента Ющенка, яким створено новий організаційний комітет, в якому є двоє співголів – Рибачук і Томенко. І вже вчора відбулося перше засідання цього оргкомітету. Ви можете собі тільки уявити: три місяці до Євробачення, а ми починаємо, фактично, з дуже низького старту, з дуже низької позначки.

- Але естонські колеги мені казали, що головою оргкомітету 2002 року був представник саме телекомпанії – державної, бо офіційним організатором була саме телекомпанія. - Так, але в нас є інша ситуація. У нас на сьогодні немає президента телекомпанії НКТУ. Немає його на сьогодні. І в зв’язку з тим, що треба щось робити, тому що ми просто на грані зриву, було прийняте рішення, що є двоє співголів. І вже копіювати нічого не треба, треба робити роботу. Бо якщо не буде здійснений поденний план підготовки робіт, і до цього питання не будуть підключені урядові струкутри, і не буде персонального патронату президента, то ми належним чином Євробачення можемо не провести. А це б’є по престижу держави. Це – питання принципове. А відтепер у цій ситуації ми мусимо навалитися, навалитися всім миром, разом, привести до ладу бюджет, дати достатнє фінансування – і тільки тоді ми нічого не завалимо.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
974
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду