«Гроші» каналу «1+1» стала головним «Фаворитом телепреси – 2012» (ФОТО)

27 Вересня 2012
3880
27 Вересня 2012
12:42

«Гроші» каналу «1+1» стала головним «Фаворитом телепреси – 2012» (ФОТО)

3880
«Гроші» каналу «1+1» стала головним «Фаворитом телепреси – 2012» (ФОТО)

Програма журналістських розслідувань «Гроші» («1+1») стала переможцем щорічної премії «Фаворит телепреси». Друге та третє місця, відповідно, посіли «Знак оклику» (ТВі) та «Політклуб Віталія Портникова» (ТВі). Про це стало відомо 27 вересня під час церемонії нагородження в букарні «Бабуїн».

 

«Я дуже вдячний за оцінку нашої роботи експертам, тому що насправді наша робота не тільки складна, але й, на жаль, небезпечна, - коментує нагороду керівник департаменту журналістських розслідувань «1+1» Максим Сухенко, - І сьогодні я змушений говорити не про нагороду, а про жорстоке побиття нашого журналіста, яке сталося  вчора у той час, коли програма була в ефірі. Перед побиттям йому сказали "Ще раз полізеш у цю тему - голову відірвемо" - журналіст Дмитро Волков займався питаннями землі під Києвом, і зараз він у лікарні. Ми вважаємо це безпрецедентною подією, коли через роботу, не криючись, в оточенні житлових будинків і людей, на журналіста центрального каналу нападають. І вважаємо, що єдині, хто може це зупинити - це правоохоронці. Прийшов  час визначитися: вони з нами чи без нас».  

 

 Максим Сухенко

 

 

 Максим Сухенко та Інна Кузнецова

 

«В редакції "Радіо Свобода" не було суперечок стосовно того, за які програми ми голосуємо цього року, - тільки за журналістські розслідування... Як мені здається, журналістське розслідування – це те, про що мріє кожен журналіст, але не кожен може. Я не знаю, чи привели розслідування програми "Гроші" до того, щоб когось фактично позбавили грошей, але програма  допомогла розібратися багатьом українцям в тому, що насправді представляють собою українські чиновники», - каже член експертної ради, головний редактор київського бюро «Радіо Свобода» Інна Кузнецова. 

 

Артем Шевченко, ведучий «Знаку оклику», отримуючи нагороду зазначив, що жанр журналістських розслідувань цікавий і дуже складний, але від того ще більш захопливий: «Ми довго йшли до свого, не побоюся сказати, зіркового часу - це друга половина 2011-го й перша половина 2012 років. Мені здається, що це найбільш ефективний період роботи проекту... Найвищою планкою для українського телебачення,  для нашої редакції я вважаю роботу Кості Усова "Лук'янівка. Тюрма №1" Мені дуже приємно, що ми змогли в цьому "творчому інкубаторі" нашої програми виростити декількох професійних журналістів-розслідувачів».  

 

 

Артем Шевченко і Наталія Лигачова
 

Результати голосування експертів тут.

 

Сьогодні також завершилося неофіційне голосування щодо премії «Фаворит телепреси - 2012» на сторінці «Детектор медіа» у Facebook.

 

Відзнаку інтернет-аудиторії здобули:

 

- перше місце - програма Дмитра Комарова «Світ навиворіт» («1+1»). За Дмитра проголосувало 210 френдів ТК;

 

- другим місцем аудиторія відзначила фільм Костянтина Усова «Лук'янівка. Тюрма №1» (ТВі), 166 голосів;

 

- третє місце посіла програма «Кабріоліто» (Новий канал»); 115 голосів.

 

За словами Наталії Лигачової, практика премії «Фаворит телепреси» показує, що медіаексперти звертають увагу на політичні програми і соціальні проекти, а от пізнавальні проекти виявляються недооціненими: «І мені приємно повідомити, що результати інтернет-голосування аудиторії закрили цю прогалину. Другий рік поспіль канал ТВі демонструє рекордну кількість попадань у номінанти премії. В цьому році переможцями стали відразу дві програми каналу, і приємно зазначити, що експерти часто виділяють саме програми журналістських розслідувань, зокрема, програму "Знак оклику", яка посіла друге місце».

  

Автор і ведучий програми «Портрет із Сергієм Дорофеєвим» (5 канал) став другим лауреатом вітчизняної медійної премії «За професійну етику», заснованої 2011 року громадською організацією «Детектор медіа».

 

«Мені здається, що Україна перебуває на такому етапі розвитку громадянського суспільства, коли журналістам дуже важливо звертати увагу на зміст своїх програм, оскільки політичні матриці, які з'явилися останнім часом, занадто нагадують білоруський сценарій. І в мене складається враження, що Білорусь нині є ідеологічним полігоном для України й почасти для Росії. Ця нагорода для мене дорога, несподівано і приємно її отримати, особливо якщо враховувати сильну турбулентність української політики - отже, в більшості ефірів вдалося зберегти нейтралітет», - коментує Сергій Дорофеєв.

 

 Сергій Дорофеєв

 

 

 

Нагадаємо, що «Фаворит телепреси» засновано 2007 року як премію для телевізійних програм від оглядачів, що пишуть про телеконтент і медійний ринок у друкованих та інтернет-виданнях. Згідно з положенням, «Фаворитом телепреси» стає програма, яка найяскравіше продемонструвала творчий пошук у створенні суспільно відповідального телевізійного продукту в Україні. Організатор премії - ТОВ «Детектор медіа».

 

«Фаворитом телепреси - 2007» стала програма «Вікна» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2008» - «За вікнами» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2009» - «Україна має талант» (СТБ).

«Фаворит телепреси - 2010» - «Міняю жінку» («1+1»).

«Фаворит телепреси - 2011» - «РесПубліка з Анною Безулик» (5 канал).

 

До експертного журі в 2012 році увійшли представники 23 видань та радіопрограм, що пишуть і розповідають про телебачення та медіаринок: «День», «Дзеркало тижня», «Журналіст України», «Известия в Украине», «Комментарии», «"Комсомольская правда" в Украине», LB.ua, «МедіаБізнес», MediaSat, Мedia Business Reports, «Обозреватель», «Детектор медіа», «Телепростір», «Радіо Свобода», «Факты и комментарии», «Фокус», «Україна молода», Інститут масової інформації, «Телерадіокур'єр», «Главред», «Медіапорт», «КоммерсантЪ», «Сегодня.ua».

 

Портал «Детектор медіа» протягом 10 років відстежує та аналізує український медійний простір. Автори порталу - Наталія Лигачова, Отар Довженко, Ігор Куляс, Сергій Грабовський, Георгій Почепцов, Валерій Зайцев, Андрій Кокотюха, Світлана Остапа, Діана Дуцик, Михайло Бриних та інші - є визнаними експертами у сфері ЗМІ. Моніторинги теленовин і підсумкових тижневиків, аналіз політичних та соціальних ток-шоу від «Детектор медіа» є барометрами стану справ в українському інформаційному мовленні. Дотримання базових стандартів і принципів професійної журналістської етики, якість роботи ведучих, наявність джинси (прихованої реклами), застосування маніпулятивних технологій - усе це та інші проблеми постійно під прицілом авторів ТК.

 

ГО «Детектор медіа» має намір щороку відзначати проекти українського ТБ та їхніх авторів (ведучих), що продемонстрували протягом телесезону найвищу якість професійності та усвідомлення власної соціальної місії, відповідальності за глибоке й неупереджене висвітлення та обговорення актуальних суспільних проблем.

 

«Детектор медіа» щиро вітає всіх переможців.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Павла Довганя

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3880
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду