Ярослав Давидович: „Один виборець держбюджету обійдеться у 2 у.о.”

26 Жовтня 2004
1150

Ярослав Давидович: „Один виборець держбюджету обійдеться у 2 у.о.”

1150
Очікуваний Сергій Ківалов не зміг з'явитися через хворобу, повідомив Ярослав Давидович. 25 жовтня у „Телекритиці” відбулася чат-конференція за участю заступника голови ЦВК Ярослава Давидовича (замість С. Ківалова, голови Центральної виборчої комісії України). Сергій Ківалов не зміг з'явитися через хворобу, повідомив Ярослав Давидович.
Ярослав Давидович: „Один виборець держбюджету обійдеться у 2 у.о.”
Чат-конференцію проведено у рамках спільного медіа-проекту „Детектор медіа”, Українського незалежного центру політичних досліджень та газети „Україна молода” – „Організація громадянського суспільства на шляху до відкритості інформації: спільна стратегія”, що здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ посольства США в Україні.

Друкуємо відредаговану версію чат-конференції. Повну версію чат-конференції читайте тут.

Депутати з „Нашої України”, які 23 жовтня були в ЦВК, стверджують, що документи про відкриття 400 дільниць у Росії були в жахливому стані: протоколи з різних міст і автономних округів РФ виявилися писаними однією рукою, навпроти прізвищ не було вказано даних або значилися дані паспортів громадян Російської Федерації. Чому ви взяли до розгляду ці протоколи? Як, із представників кого формуватимуть 40 дільниць у Росії, як це вирішила ЦВК на засіданні в неділю?

– Перш за все, ЦВК приймає всі документи, які до нас надходять. Скарги, заяви, звернення тощо. Технічні працівники секретаріату не зобов’язані, та й не мають таких повноважень, давати правову оцінку тому чи іншому документу. Це належить до компетенції членів ЦВК. Саме напередодні засідання ЦВК, де мало розглядатися питання щодо утворення виборчих дільниць, а правильніше сказати, звернення відповідних інституцій з цього питання, члени ЦВК мали на меті ознайомитися із матеріалами, які були надані ЦВК. Оскільки у нас така практика. що рішення приймаються ЦВК на підставі матеріалів, які є підставою для прийняття рішень, лише після їх вивчення членами ЦВК. Оскільки депутати "НУ" випередили членів ЦВК, вони мали можливість вивчити ті матеріали раніше за нас, оскільки ми працювали з багатьма іншими документами, вони з ними раніше ознайомилися, ніж члени комісії. І дійсно, значна частина цих документів була , м’яко кажучи, підготовлена з порушенням і діловодства, і закону про вибори президента. Якщо сьогодні "Наша Україна" хоче сказати, що тільки завдяки їм менша кількість виборчих дільниць, то це не так. Комісія теж би прийняла аналогічне рішення. А що стосується списків громадян, це питання до тих, хто їх складав, представників українських громад тощо, а не до мене.

По якому праву взагалі народним депутатам не дозволяли ввійти до приміщення ЦВК? Чому Корчинському, який влаштував сутичку на території ЦВК, все зійшло з рук? Бо йому дав добро й зелене світло на це Медведчук?

– По-перше, мені невідомі факти, щоб народним депутатам не дозволяли увійти до ЦВК. Їм це дозволено згідно з їхнім статусом, і перешкод ніхто не чинив. Коли ми розпочали засідання, у залі було багато народних депутатів і вони перешкоджали певною мірою, ЦВК було прийнято рішення перейти працювати в інший зал засідань, і участь, малось на меті, візьмуть уповноважені представники в ЦВК, переважна більшість яких теж є народними депутатами. Некоректні відносини між окремими депутатами біля зали засідань абсолютно не пов’язані із самими засіданням. Вони з’ясовували інші відносини між собою, наскільки мені відомо. Усі депутати підтримали це рішення (принаймні ніхто не заперечував і не просився зайти до зали, де засідала комісія).

Взагалі ця політика нам дуже заважає у роботі, особливо останній тиждень. Щоденно доводиться розглядати до 60 питань у режимі засідання.

Правомочно ли решение о создании избирательных участков в России, если оно принято в 4 часа утра 24 октября, в то время как закон обязывает такие решения принимать до 24:00 23 октября?

– Засідання Комісії розпочалося ще далеко до 24:00. І це, я б сказав, некоректна поведінка окремих представників, які були запрошені на засідання комісії (чи самі прийшли, це не має значення, мені здається), змусила перервати засідання. Було прийнято рішення продовжувати перерване засідання у такий час.

Как можно было открывать дополнительные участки, если г-н Зинченко на 5 канале рассказал, что документы, на основании которых были открыты избирательные участки в России, содержат чудовищные нарушения: во-первых, из разных областей написаны одним почерком, часто не указываются имена-отчества, отсутствуют адреса, данные паспорта... И еще – как можно осуществить контроль на таких участках?

– Дільничні виборчі комісії будуть сформовані із кандидатур, наданих ЦВК Міністерством закордонних справ, а також кандидати у президенти України могли скористатися цим правом і надати кандидатури до складу комісій. У ЦВК зареєстровано понад дві тисячі кандидатур. Кандидатури спостерігачів надали (називаю по пам’яті) кандидати на пост президента Ющенко, Черновецький, Янукович, Базилюк і ще два. Оскільки законом не визначено зразка посвідчення, то ми затвердили зразок. Завтра почнемо їх видавати спостерігачам, щоб вони могли відбути на виборчі дільниці.

Хто замовник огорожі навколо ЦВК?

– Тільки не ЦВК. Однозначно. У нас таких і коштів немає, і будинок, і територія ЦВК не належать. Ми його орендуємо. Через рік буде власне приміщення по Лютеранській, 20. Це приміщення належить Київській обласній державній адміністрації. До нас ці приміщення займали комітети ВР.

Как и кем будут приходоваться неиспользованные и использованные лишние (около 4 млн.) напечатанных бюллетеней по выборам Президента Украины? Мне кажется, что эти бюллетени являются запасной "картой" в колоде действующей власти в борьбе за президентство.

– От тут давайте ми роз’яснимо виборцям України. Замовляючи папір, інші видаткові матеріали, виходили із цифри на 40 млн. Бюлетені замовляються адресно для кожної виборчої дільниці після уточнення списку виборців плюс 4% бюлетенів резерву. На сьогоднішній день замовлено і виготовлено 38 млн.230 тис. 349 бюлетенів. Завтра ця цифра зміниться відповідно після того, як деякі виборчі дільниці уточнять списки виборців і будуть просити додатково виготовити бюлетені.

Для прикладу візьмемо виборчий округ №3 – дільниця №12. Коли замовляли виборчі бюлетені, до списку виборців було внесено 961 виборця. За останнім повідомленням після усіх уточнень – 1215 виборців. Було замовлено 1000 бюлетенів для них, а зараз необхідно 1264 (із 4% резервом). Отже, відповідно, буде додатково виготовлено ще 264 бюлетені.

А взагалі по Україні за останній тиждень – із минулого вівторка – після уточнення списків виборців необхідно буде виготовити ще 66 тисяч 796 бюлетенів. І ця цифра не остаточна, оскільки щоденно громадяни приходять на виборчі дільниці і вносяться корективи.

Таким чином, станом на 25.10 зареєстровано 36 мільйонів 730 тисяч 112 виборців, а бюлетені замовляли для 36 млн. 688 тис. 513. Ця цифра з урахування 4% складала 38 млн. 230 тис. 349. А тепер буде виготовлено ще 66 тис. Завтра зросте кількість виборців – відповідно на декілька сотень чи тисяч зросте кількість бюлетенів, але аж ніяк не 40 млн. Зайвих ніхто не виготовляє. Їх буде стільки, скільки виборців, плюс 4%. А то були попередні розрахунки. Умовно кажучи, ми розраховували на 40 млн. Тим, хто звинувачує ЦВК у друці зайвих бюлетенів, можу відповісти – цього не буде.

Чи готовий голова ЦВК нести ПЕРСОНАЛЬНУ відповідальність за неспроможність забезпечити працездатність всіх виборчих дільниць по Україні? Адже, як відомо, дуже в багатьох випадках зараз ми маємо факти, що свідчать – або дільниця зовсім поки що не працює, або списки виборців склали з численними порушеннями і т.п. Я вважаю, що пряма вина в цьому саме ЦВК. Бо звикли робити по-розгільдяйськи і "як завжди".

– Чому в такому жахливому стані виборчі дільниці саме на Західній Україні? Чи не тому, що це електорат Ющенка?


– Перш за все, це питання можете поставити персонально голові. Друге – в Україні сформовано 33 тисячі 270 виборчих дільниць, до складу яких включено 1 млн. 20 тис. членів комісій. Тобто в середньому майже 40 членів у кожній дільничній комісії, людей, різних за політичними поглядами, організаторськими здібностями, правовою підготовкою. Хіба ЦВК може навчити за декілька днів найелементарніших правил організаторської роботи з проведення виборчого процесу? Переважна більшість вперше організовують виборчий процес. На жаль, кандидати у президенти, які рекомендували цих людей, не забезпечили навіть елементарного їх навчання у підготовці до виборів. І сьогодні їх уже ніколи вчити, сьогодні працювати треба.

І в тому, що зі списками ще не все гаразд, провина не ЦВК, а саме дільничних комісій, які повинні оперативно працювати, наводити лад. І взагалі, нам час мати свій реєстр виборців, як у всіх цивілізованих країнах. Тоді б цих проблем не було.

Щодо дільниць на Заході України, я б сказав так: коли у селі з 39-го року проводяться вибори, то їх проводили у клубі чи школі. Якщо клуб розвалили, а іншого не збудували. то де проводити вибори? Громадських нових будинків, на жаль, немає.

Ми змушені сьогодні всі дільниці організовувати в школах – це єдине більш-менш нормальне приміщення, де можна організувати голосування, а сільські школи не мають актових залів, а біля клубів – собаки виють. От і будьте мудрі, організуйте вибори.

Це проблема не тільки Західної України. Не треба переводити все в політику. Дивіться і трохи під іншим кутом зору.

Що зі скриньками? Курсують чутки, що не зроблено багато, прокоментуйте інформацію про скриньки без дна в Тернопільській області.

– Із скриньками напружена ситуація. Виготовляє їх Краматорський завод холодильників. Упевнений, що ми за цей тиждень забезпечимо скриньками усі виборчі дільниці. Стався прикрий інцидент: з підприємства заміть того, щоб завести у Краматорськ, їх повезли прямо у округ, в Чортків. Питання вирішується. Їх або замінять, або доукомплектують.

Чи є відсутність в паспорті фото у 25 років підставою не видати бюлетень?

– Це вимога положення про український паспорт. Якщо фотографія не відповідає віку людини, документ вважається недійсним.

У меня на избирательном участке №84 (Киев, ул. Щусева, 20) отсутствуют списки жильцов нескольких домов по улице. Удивительно, в 2002-ом году мы спокойно голосовали. Списки исчезли после того, как по улице прошли бригады агитаторов за Януковича, которые выясняли, кто будет за него голосовать. Ни с чем другим исчезновение списков мы, жители Щусева, не связываем. Разберитесь в ситуации!!!!

– Я запишу вашу адресу. Розберемося. На жаль, списки сьогодні нелегко складати, бо скасовано інститут прописки, багато плутанини з порядком реєстрації громадян.

На території України є величезна кількість населених пунктів, у яких, всупереч закону, не утворено виборчі дільниці. Наприклад, лише в Чернігівській області є близько 300 сіл, де не створено дільниці, і мешканці цих сіл повинні будуть голосувати в сусідніх селах. При цьому недостатня кількість виборчих дільниць на території самої України ні ЦВК, ні ТВК не хвилює. Чи не здається вам, що аномальна активність ЦВК щодо формування виборчих дільниць в сусідній державі при цьому виглядає як мінімум дивно?

– Виборчі дільниці утворюються відповідними територіальними виборчими комісіями за поданнями органів місцевої державної влади та самоврядування. І те, що утворені чи не утворені виборчі дільниці, – не до ЦВК, а до органів влади. Чим вони керувалися, даючи такі подання, треба конкретно у кожному випадку розбиратися. Адже по адміністративно-територіальному поділу щороку населені пункти об’єднуються чи роз’єднуються, а розуміють це кожен за своїм менталітетом. Я знаю такі випадки по Тернопільській області. Але потрібно розбиратися по кожному випадку окремо.

Скажіть, що робити, коли я прийду на дільницю в день голосування і побачу там величезну чергу людей з іншого регіону з відкріпними талонами? Кому надається пріоритет – чи місцевим виборцям, чи тим, хто приїхав, чи в порядку живої черги? Адже очевидно, що це буде зроблено з метою зірвати вибори на цій дільниці (за винятком окремих випадків).

– В Україні виготовлено 1 млн. 580 тис. відкріплювальних посвідчень – це 4% від їх загальної кількості. І я не думаю, що тут саме буде якась проблема, оскільки вони під жорстким контролем територіальних і дільничних виборчих комісій. Їх кількість контролюється, вони мають певні системи захисту, про які ми знаємо. У нас буде можливість виявити, якщо будуть факти фальсифікації посвідчень. Я би не так ставив питання (щодо черги незнайомих людей). А якщо це у курортних зонах, якщо люди у відрядженні? Закон не зобов’язує пояснювати причину, чого він голосує на іншій дільниці. Це його право. Але є право і у спостерігачів з’ясувати до кінця ситуацію, якщо виникнуть такі підозри. Проблеми я не бачу.

Как правильно проголосовать по открепительному талону? Я 31 буду в Киеве, взял талон, могу ли я голосовать на любом участке, и какие документы, кроме паспорта украинского, еще нужны?

– Ви й самі дали на своє запитання відповідь: має бути талон і паспорт. Лише одна умова – виборча дільниця має бути за межами населеного пункту, в якому виданий талон.

В ночь с субботы на воскресение, как известно, были беспорядки. Не будем говорить кто прав, кто виноват. Но. Создан нехороший прецедент и раскручен во всех провластных СМИ как силовая атака ющенковцев на ЦВК. Получилась следующая ситуация: если наблюдатели от Ющенко (Мороза, Симоненко) заметят какие-либо нарушения, они попробуют воспрепятствовать цивилизованными методами, на что, естественно, не последует никакой реакции со стороны правления ТВК. Если же они попробуют воспрепятствовать ФАЛЬСИФИКАЦИЯМ силой, то их тут же обвинят в силовом влиянии на волеизъявление народа... А теперь сам вопрос: как вести себя в случае обнаружения фактов фальсификации при невозможности противостоять ей цивилизованными методами?

– Саме питання поставлено... потрібно складати відповідні акти, повідомляти. Як виборець ви можете звертатися з вимогами припинити порушення як до самої комісії, так і до вищестоящої комісії, і до суду. Потрібно скласти протокол про порушення, подати скаргу до комісії чи суду.

Даруйте за дещо жорстко поставлене питання, але: що має статися, щоб у ЦВК були підстави визнати вибори недійсними?

– Закон про вибори Президента не передбачає підстав для визнання виборів недійсними.

Чому ви не відреагували на те, що штаб Януковича через інтернет-ЗМІ поширив дані соціологічного опитування "Общественного мнения"?

– Я вперше про це чую. По-перше. По-друге, не можу через це дати відповідь на це запитання.

Багато місцевих керівників скаржаться, що вони досі не отримали або недоотримали фінансування на роботу дільничних комісій. Доводилося бачити, як, наприклад, у деяких селах у Криму та на Дніпропетровщині взагалі дільниці обладнували власними силами, без жодних коштів. Як ви це поясните? Чому для нових дільниць у Росії гроші є, а в Україні – немає? Чи можете ви гарантувати, що всі члени дільничних комісій отримають заслужену зарплату?

– На вибори Президента України з державного бюджету виділено 391 млн. грн. Або 80 млн. у.о. Отже 1 виборець держбюджету обійдеться у 2 у.о. Хіба цього мало? Це, певно, найвищий у Європі показник.

Щодо фінансування дільничних виборчкомів. З 1 млн. 20 тис. членів дільничних виборчих комісій тільки на оплату праці у ці дні (31.10 і 1.11) буде виділено 25 млн. грн. Це мало? Виділені кошти відповідно під оформлення кабін: біля 200 грн. на дільницю. І взагалі коштів, я з досвіду виборчих кампаній кажу, вистачить, ще й повертатимуть. Оскільки регламентовано, на що ці кошти можна витратити. На закордонні виборчі дільниці виділено менше, там і зарплату члени дільниці не отримуватимуть. Майже 90 тис. чол. (звільнені від основної роботи голова, секретар, заступник голови або інші члени комісії) отримують заробітну плату. Заробітна плата складає близько 120 млн. грн., 10 млн. коштують бюлетені. Телеефір виступів 26 кандидатів – 3 млн. 700 тис. грн. Теледебати одного кандидата (30 хвилин) – 120 тис. грн.

Во время прямого эфира на Громадському Радіо вы сказали, что открепительные талоны напечатаны с защитой. Я получил такой талон – никакой защитой там и не пахнет. Таких бумажек сколько угодно можно напечатать на ксероксе. Или нам выдают не ненастоящие открепительные талоны, или вы их и в руках не держали.

– Питання саме у захисті відкріпного талону. Коли б усі могли знати про систему захисту, то який у цьому захисті сенс? Про нього знають лише три чоловіки у державі.

Пане Давидовичу, ви не боїтеся повторення Мукачівського сценарію на виборах?

– Я, перш за все, не знаю, чи в Мукачевому був сценарій. Я розумію... оскільки в Мукачевому було виявлено багато порушень. Однак, я не можу сьогодні проводити аналогії, оскільки закон про вибори Президента України дає можливість проводити вибори чесно, об’єктивно, якщо його дотримуватися.

Яку інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо порядку голосування та виборчого законодавства проводить ЦВК?

– ЦВК спільно з міжнародними фондами підготовлено два навчальні телефільми. Видано чотири інформаційно-аналітичні збірники нормативних актів, підготовлено науково-практичний коментар до закону про вибори Президента України. Члени ЦВК регулярно виступають по ТБ і РМ і роз’яснюють закон про вибори. Видано 150 тис. примірників закону про вибори Президента. Невелику кількість видали інші громадські інституції.

На жаль, я бачу, що цього мало. Закон потрібно більш чітко роз’яснювати. Для просвітницької роботи у нас спеціальна програма, затверджена КМУ, правової підготовки і підвищення правової культури всіх суб’єктів виборчого процесу.

Але пора вже все ж таки готувати кандидатів у члени комісій, щоб вони проходили елементарні курси з вивченням відповідного закону, в тому числі й закону про вибори, щоб отримували якісь сертифікати, адже до такої серйозної роботи залучаються люди, які не мають елементарного розуміння цієї роботи. Тоді самі собою відпадуть багато політичних підходів до вирішення правових питань членами виборчих комісій.

На рівні тервиборчкомів повинні працювати члени комісії на професійній основі. Вони повинні мати спеціальну підготовку. Адже це нонсен, коли ТВК приймає рішення правового характеру, хоча в її складі немає жодного юриста.

У вас було достатньо часу, щоб підготуватися до цих виборів, а в мене складається враження, що у вас все зараз робиться в останню хвилину. Чим ЦВК займається в період між виборами?

– Між виборами ЦВК готується до наступних виборів. Але ж закон про вибори Президента України був прийнятий у березні цього року. Багато заходів з підготовки виборів чітко визначені законом, встановлені строки, і порушувати їх ЦВК і інші структури не мають права. Запрошую вас до ЦВК, щоб подивитися, чим Комісія займається у період між виборами.

Возможен ли из-за нехватки урн перенос выборов на одну-две недели?

– Вибори не можуть бути перенесені, бо дата визначена законом. Звідки питання про брак скриньок? Усе буде зроблено вчасно.

Чому, попри численні прохання українських заробітчан у Португалії, яких там працює до 150 тисяч, там відкрито лише одну виборчу дільницю? Якщо одна дільниця може обслужити лише 3 тисячі громадян, чи не призведе це до непередбачуваних дій з боку заробітчан, які не зможуть проголосувати?

– А чому українські громадяни у Португалії не зареєструвалися у консульстві, не стали на консульській облік, що дало б підстави включити їх у списки виборців?

Чи працюватимуть на дільницях буфети і чи будуть там продавати алкогольні напої? Чи не слід заборонити продаж алкогольної продукції на дільниці? Вибори слід робити на тверезу голову!!!

– Це питання не до ЦВК, виборчим законодавством воно не регулюється. Абсолютно з вами згоден.

Дякую за участь. Ще є тиждень часу, кожен із виборців має можливість уточнити, чи він занесений у списки виборців, і вирішити усі питання, аби взяти участь у виборах. До побачення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Тетяна Рябокінь, „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1150
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду