21 травня – річниця «Стоп цензурі!»

21 Травня 2012
5299

21 травня – річниця «Стоп цензурі!»

5299
Головне завдання членів руху – триматися разом, продовжувати робити те, що робиться для захисту свободи слова, і розбудовувати регіональну мережу представників
21 травня – річниця «Стоп цензурі!»

21 травня 2012 року, у день народження Георгія Ґонґадзе (сьогодні йому б виповнилося 43 роки), виповнюється два роки з дня заснування журналістського руху «Стоп цензурі!» (СЦ), спрямованого на захист прав журналістів і спротив утискам свободи слова.

 

За другий рік свого існування рух зробив близько 20 заяв, зокрема, проти джинси, закритого слухання справи Олексія Пукача, ухвалення нового закону «Про захист суспільної моралі», провів телемарафон на каналі ТВі, з'їздив до президента в «Межигір'ї» (журналістську акцію заборонив суд, що оскаржується у вищих інстанціях), провів виїзне засідання в Харкові, щоб розібратися в ситуації з вимкненням опозиційних каналів, возив по регіонах фотовиставку «Під PRESSом» і навіть наразився на критику з боку президента Віктора Януковича, який назвав журналістів СЦ заангажованими.

 

Координатор прес-центру «Стоп цензурі!» Артем Соколенко наголосив на тому, що за два роки СЦ добився того, що про рух знають, дослухаються і поважають як у професійному середовищі, так і в середовищі державних службовців і політиків.

 

«Нас знають і поважають за кордоном: до нас звертався факультет журналістики одного з університетів, який подава заявку на грант для придбання техніки. Вони попросили їх підтримати в заявці перед німецькою стороною, яка надавала грант і для якої ми є вагомим об'єднанням», - розповів пан Соколенко.

 

«Нам допоміг у цьому (у поширенні інформації про рух) Віктор Янукович, який згадав СЦ у своїй книзі», - додав Артем Соколенко.

 

Головне завдання членів руху - триматися разом і продовжувати робити те, що робиться для захисту свободи слова, каже координатор прес-центру СЦ. Також важливо працювати над розбудовою регіональної мережі представників СЦ, враховуючи наближення виборів.

 

«Ми не маємо ані офісу, ані організаційної структури, ми від початку відмовилися від грантів, і це чи не єдиний приклад того, як журналісти й громадські активісти зібралися і тримаються два роки разом виключно заради ідеї та бачення того, як має виглядати журналістика», - наголосив Артем Соколенко. Він додав, що локомотивом руху є громадські організації Інститут медіа права, Інститут масової інформації й «Детектор медіа», які не лише збираються довкола однієї події, а «беруть сапку і щодня сапають».

 

Про досягнення першого року діяльності «Стоп цензурі!» читайте тут.

 

Як раніше детально писала «Детектор медіа», поштовхом до об'єдання журналістів у громадський рух «Стоп цензурі!» у травні 2010-го стали заяви журналістів телеканалів «1+1» і СТБ про запровадження цензури в їхніх редакціях (найпершим з авторською колонкою на «Українській правді» виступив Мирослав Откович). У відповідь на закиди медійників про утиски свободи слова президент Віктор Янукович доручив СБУ та МВС розібратися з фактами цензури. Після цього була і зустріч з Валерієм Хорошковським, і діалог з МВС. Однак, і сьогодні, за наявності фактів порушення журналістських прав, президент продовжує їх не помічати та ігнорує вимоги руху.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5299
Читайте також
09.11.2018 12:30
Сергій Гузь
для «Детектора медіа»
1 308
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2Meesha
4347 дн. тому
Где и кому утверждает? С фактажем опустим туда, откуда они вылезли!
Meesha
4348 дн. тому
А вот грантоедская структура Новый громадянын утверждает, что это она организовывала СЦ. Кому верить?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду