«Стоп цензурі!» засуджує репресії влади Казахстану проти незалежних журналістів

7 Лютого 2012
13950

«Стоп цензурі!» засуджує репресії влади Казахстану проти незалежних журналістів

13950
Рух закликає журналістів розповсюдити інформацію про затримання казахських журналістів у ЗМІ та в соціальних мережах
«Стоп цензурі!» засуджує репресії влади Казахстану проти незалежних журналістів

Рух «Стоп цензурі!» засудив репресії, які влада Казахстану розгорнула проти незалежних журналістів. Про це йдеться у заяві руху.

 

«Під приводом захисту національної безпеки, місцева влада проводить арешти журналістів і обшуки в тих ЗМІ, які надавали інформаційні майданчики опозиційним організаціям та проводили розслідування ситуації у Жанаозені, де відбулися масові заворушення у грудні 2011 року», - пишуть учасники руху «Стоп цензурі!».

 

«Стоп цензурі!» обурений діями казахської влади, і розцінюють їх як наступ на свободу слова і незалежну журналістику. «Ми закликаємо українських та закордонних журналістів та блогерів, активістів громадських рухів і організацій не допустити німого нищення вільного слова в Казахстані, і якомога ширше розповсюдити інформацію про затримання казахських журналістів на сторінках своїх ЗМІ та у соціальних мережах», - йдеться у заяві руху.

 

«Детектор медіа» публікує текст заяви повністю:

 

ЗАЯВА

 

Український журналістський рух «Стоп Цензурі!» різко засуджує репресії, які влада Казахстану розгорнула проти незалежних журналістів. Під приводом захисту національної безпеки, місцева влада проводить арешти журналістів і обшуки в тих ЗМІ, які надавали інформаційні майданчики опозиційним організаціям та проводили розслідування ситуації у Жанаозені, де відбулися масові заворушення у грудні 2011 року.

 

Зокрема, 23 січня відбувся обшук в редакції газети «Взгляд», під час якого було вилучено інформаційні матеріали, техніку та затримано журналіста Ігоря Вінявського. Також було затримано команду репортерів «Стан ТВ» під час їхнього перебування у Жанаозені. Редакції опозиційних сайтів Guljan.org, Respublika-kaz.info, Algadvk.kz неодноразово повідомляли про Ddos-атаки на їх сервери. 2 лютого розпочався тиск на головну незалежну газету Казахстану - «Голос Республіки». В офісі газети було проведено обшук, вилучено комп'ютери та інформаційні матеріали, а заступник головного редактора «Голосу» Оксана Макушина уже кілька днів підряд ходить на допити до Комітету національної безпеки Казахстану.

 

Рух «Стоп цензурі!» обурений діями казахської влади, і розцінює їх як наступ на свободу слова і незалежну журналістику.

 

Ми закликаємо українських та закордонних журналістів та блогерів, активістів громадських рухів і організацій не допустити німого нищення вільного слова в Казахстані, і якомога ширше розповсюдити інформацію про затримання казахських журналістів на сторінках своїх ЗМІ та у соціальних мережах.

 

Ми переконані, що спільна та публічна позиція журналістів та правозахисників різних країн допоможе визволити затриманих журналістів та уникнути загострення подальших репресій.

 

 

Довідка

 

Громадський рух «Стоп цензурі!»

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об'єднанням журналістів, що утворилося у відповідь на утиски свободи слова в Україні.

 

Це  ініціатива українських журналістів та медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджання професійній діяльності журналістів та порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

 

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.

 

Дізнатися більше або приєднатися до Громадського руху «Стоп цензурі!» можна за посиланням /news/article/53128/2010-05-22-pripiniti-tisk-na-zhurnalistiv-ne-dopustiti-represii/

Блог Громадського руху «Стоп цензурі!»: http://stopcensorship.wordpress.com/ , у Твіттері: http://twitter.com/Stopcensorship

 

Контактна особа:

Артем Соколенко,

координатор прес-центру Громадського руху «Стоп цензурі!»

050 440 46 08

censor.stop@gmail.com

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13950
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду